RDEČE NITI #TV dražba

Translacija | Traslación (Tatiana Kocmur & Francisco Tomsich)
Avdiovizualna instalacija in predstavitev

Odprtje: sreda, 9. oktober 2019, ob 19. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Razstava bo na ogled še v četrtek, 10. oktobra.


Foto: Translacija|Translación

RDEČE NITI # TV dražba
Translacija | Translación (Tatiana Kocmur & Francisco Tomsich)

Projekt platforme Translacija z naslovom Rdeče niti je model umetniškega raziskovanja in zgodovinjenja performativne umetnosti, osredotočenega na spomine, artikulacije in pripovedi posameznikov in skupin o performativnih dogodkih v preteklosti. Na tokratni predstavitvi in razstavi bodo prikazani predhodni rezultati raziskovanja performativnega dela Martine Bastarda z naslovom TV Dražba (2003).

Translacija | Traslación je platforma za produkcijo, razstavljanje in raziskovanje performativne umetnosti, ki sta jo izoblikovala umetnika Tatiana Kocmur in Francisco Tomsich.

Več o projektu (pdf)


Tatiana Kocmur (1992) je vizualna umetnica, ki živi in dela v Sloveniji. Leta 2015 je diplomirala na ALUO v Ljubljani iz slikarstva, kjer trenutno zaključuje tudi magistrski študij slikarstva. Od leta 2013 razstavlja in performira v različnih razstaviščih po Sloveniji, v Milanu in Berlinu. V zadnjih letih je svoje zanimanje preusmerila na performativne prakse (sodelovala je  z različnimi plesnimi in drugimi skupinami), ki se prepletajo tudi z refleksijo produkcijskih pogojev za sodobno umetnost (vodenje Galeriji Zelenica – Rog, soiniciatorka platforme TRANSLACIJA/TRASLACIÓN in kreativnega stanovanja PRMEJDUŠ). Trenutno dela v tandemu s plesalko Lizo Šimenc.

Francisco Tomsich je vizualni umetnik, pisec in pedagog, rojen v Urugvaju (1981). Od leta 2003 je aktiven na področju umetnosti z razstavami, knjigami, publikacijami in raziskovalnimi projekti ter sodeluje s številnimi umetniškimi združenji v Evropi (pogosto tudi v Sloveniji) in Južni Ameriki. Svoja dela je razstavljal in objavljal po svetu in bil večkrat nagrajen, vključno z državno nagrado za literaturo (2012) in štipendijo FEFCA za mlade umetnike (2013) ki ju podeljuje ministrstvo za izobraževanje in kulturo Urugvaja. Je soiniciator platforme TRANSLACIJA/TRASLACIÓN.


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana
Na zadnji fotografiji: Martina Bastarda, TV dražba, 2003, zajem iz videa


Kuratorka: Barbara Borčić
Produkcija: SCCA–Ljubljana, oktober 2019
Podpora: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo