Rdeče zore: Kuratorski pogovor ‘Spomeniki so slabi ljubimci, katastrofe so slabe matere’

24. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

Pogovor
Torek, 27. 6. 2023, 19.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


V Projektni sobi SCCA gostimo pogovor v okviru 24. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče Zore.


Vljudno vabljene_i na pogovor z Natasho Chychasovo in Antonino Stebur iz Anti-War Art Coalition. Antonina Stebur in Natasha Chychasova se srečata v pogovoru z naslovom “Spomeniki so slabi ljubimci, katastrofe so slabe matere.” Naslov pogovora izhaja iz dela ukrajinske umetnice Dane Kaveline “ni spomenikov za spomenike”. Antonina Stebur in Natasha Chychasova se na podlagi lastnih izkušenj posameznic, ki so jih prizadele vojne, razselitve in upori, poglabljata v kompleksne kolonialne odvisnosti, izkoriščanje virov in tudi v to, kako je imperialna domišljija povezana z realnimi infrastrukturami proizvodnje, ekstraktivizmom, žitno logistiko in transportom nafte ob polni ruski invaziji na Ukrajino.


Natasha Chychasova je kustosinja in raziskovalka iz Donecka s sedežem v Kijevu. Ukvarja se s postsovjetsko dediščino in strategijami za njeno dekonstrukcijo ter feminističnimi umetniškimi praksami. Chychasova je diplomirala iz magistrdkega programa umetnostne zgodovine na Nacionalni univerzi Tarasa Ševčenka v Kijevu. Trenutno dela kot vodja oddelka za sodobno umetnost v Nacionalnem muzejskem kompleksu umetnosti in kulture »Mystetskyi Arsenal« v Kijevu. Njeni kuratorski projekti vključujejo: Finally, we’re here!(Gorzów Wielkopolski, Poljska, 2019); By memory (Odesa, Ukrajina, 2019); This is not a museum, this is a plant(Dnipro, Ukrajina, 2020), Non-Human trilogy (Kijev, Ukrajina, 2020); Letter To Mother (Kijev, Ukrajina, 2020), Silence féminin (2020-2022), Ukraine Burning platform (2022), Heart of Earth (2022), Forms of present (2023). Njeni članki so bili objavljeni v revijah Your Art, ArtsLooker, reviji ŠUM, reviji Blok in v Spaika media.

Antonina Stebur je kustosinja, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka. Deluje kot gostujoča predavateljica na Berlinski univerzi za umetnost (UdK), kjer poučuje predmet Umetniški aktivizem. Je soustanoviteljica projekta #damaudobnayavbytu o spolni diskriminaciji v postsovjetskih državah in raziskovalne platforme Spaika.Media. Je sokustosinja razstav Every Day. Art. Solidarity. Resistance (Ukrajina, 2021), Names (Belorusija, 2017), I Was Approaching the City I Had Not Known Yet (Ukrajina, 2021), If Disrupted It Becomes Tangible (Litva, 2023) in drugih. Stebur je soustanoviteljica in kustosinja antiwarcoalition.art – mednarodne koalicije kulturnih delavcev v solidarnosti z Ukrajino. Njeni raziskovalni interesi vključujejo feminizem, postsovjetske študije, politično umetnost, taktike odpora in solidarnosti ter razvoj infrastrukture.


Organizacija: 24. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore
Soorganizacija: SCCA-Ljubljana
Oblikovanje podobe: Aliaksandra Ihnatovich
Dogodek je podprt s sredstvi Mestne občina Ljubljana.