re-

Razstava ob dvajseti obletnici šole Svet umetnosti

9.–26. 5. 2017
Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana
Odprtje: torek, 9. 5. 2017, ob 20. uri


Umetnik in umetnica: Blaž Miklavčič, Rene Rusjan
Kuratorja: Lenka Đorojević, Miha Kelemina
Asistentka: Lara Plavčak

Pri pripravi in izvedbi razstave sodelujejo udeleženci in udeleženke 16. leta Sveta umetnosti: Urška Aplinc, Živa Brglez, Maja Burja, Anabel Karolyn Černohorski, Magdalena Germek, Anja Guid, Nika Ham, Ajda Ana Kocutar, Iza Pevec, Adrijan Praznik, Nina Tepeš


Vljudno vabljeni na odprtje razstave re- v torek, 9. maja, ob 20. uri, s katero Svet umetnosti, šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje, obeležuje dvajsetletnico svojega obstoja.

Šola Svet umetnosti se je začela leta 1996/97, sočasno z nekaterimi drugimi sorodnimi mednarodnimi neformalnimi in formalnimi izobraževanji. Zasnovana je bila kot niz predavanj o sodobni umetnosti in kot nekajmesečni tečaj, ki je udeleženkam in udeležencem omogočal snovanje in pripravo razstave sodobne umetnosti pod mentorskim vodstvom. Značilnost šole, naslednice tečaja, sta bili že vse od začetka njena prožnost in odzivnost na potrebe vsakokratne generacije.

Razstava s predstavitvijo arhiva ponuja različne vstopne točke za re-kontekstualizacijo in re-interpretacijo zbranega gradiva. Razstava umešča gradivo in umetniška dela v različna časovno razpršena razmerja, s sopostavljanjem pa želi spodbuditi premislek o vsebinskih in materialnih vozliščih.

Predpona re-, ki nastopa kot naslov razstave, izvorno morda res pomeni vračanje v preteklost, a hkrati označuje tudi zaobjetje in preoblikovanje vsega, kar je stvar preteklosti, v stvar prihodnosti.

Več o razstavi na spletni strani Svet umetnosti.


Spremljevalni dogodki:

  • vodeni ogled razstave v sredo, 24. maja, ob 18. uri

Produkcija: SCCA–Ljubljana / Svet umetnosti, šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje
Koprodukcija: Galerija Škuc
Razstavo podpirata: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo
Sponzor: Apcom, d. o. o.
Zahvala: Ida Hiršenfelder (MG+MSUM, Mrežni muzej), Bojan Stefanović, CONA zavod za procesiranje sodobne umetnosti, Narodna galerija