Rituals I: Corelations

Skupinska razstava
3. 9.–5. 10. 2019
Fotogalerie Wien, Dunaj
Odprtje: ponedeljek, 2. 9. 2019, ob 19. uri


Obveščamo o mednarodni skupinski razstavi, na kateri sodeluje Vesna Bukovec, skrbnica spletnih strani SCCA-Ljubljana in sodelavka Postaje DIVA.


Vesna Bukovec, I can create positive change (Lahko spremenim stvari na bolje),
delo iz serije 4 videov Beli performansi / Pozitivne afirmacije (2010)

 

Umetnice in umetniki: Adidal Abou-Chamat (DE), Iris Andraschek (AT), Vesna Bukovec (SI), Denis Butorac (HR), Andrés Duque (VE/ES), Brigitte Konyen (AT), Simon Lehner (AT), Erik Levine (US), Marta Zgierska (PL)

Kuratorski kolektiv Fotogalerie Wien: Herman Capor, Susanne Gamauf, Brigitte Konyen, Michael Michlmayr, Andreas Müller, Petra Noll-Hammerstiel, Johan Nane Simonsen, Katarína Szabová und Patrick Winkler


Skupinska razstava Rituali I: Korelacije je prva iz niza štirih razstav posvečenih tematiki rituala, ki jih pripravlja kuratorska ekipa Fotogalerie Wien na Dunaju. Prikazuje dela umetnikov in umetnic, ki presprašujejo kompleksnosti identite, vzornikov in obrednih struktur v družbah in kulturah različnih držav. Po eni strani je njihovo izhodišče lastni ego, ki ga oblikujejo njihove (deloma tudi spolno specifične) izkušnje z izobraževanjem, tradicijo, religijo in konvencijami. Po drugi strani raziskujejo načine vedenja, strukture in pravila skupnosti, ki so razkrivajo v izrazih obredov. Razkrivajo relacijske strukture, na katere vplivajo različne ritualne oblike vedenja in interakcij. Ti rituali povezujejo specifične skupine ljudi v širšo skupnost, ki obljublja podporo in varnost a hkrati povzroča prisile in omejitve. Izbrani umetniki in umetnice vizualizirajo fenomene »rituala« predvsem v obliki metafor, simboličnih uprizoritev ali predelave dokumentarnega gradiva.

Vesna Bukovec razstavlja serijo 4 videov Beli performansi / Pozitivne afirmacije (2010), ki so vključeni tudi v arhiv Postaje DIVA. V njih na feministično kritičen način izpostavlja absurdnost nenehnega iskanja sreče in popolnosti. Ponavljajoče mantre, ki jih lahko slišimo in beremo, so parodija na moč sugestivnih misli iz popularne kulture samo-pomoči, ki ustvarja iluzijo o možnem nadzoru nad lastnim življenjem in spodbuja obsedeno ukvarjanje s samo seboj, z lastno podobo, zdravjem in srečo. Mantre spremljajo repetitivne geste, ki predstavljajo drobna domača opravila, ki jih družba (še vedno) pripisuje ženskam in v katerih naj bi našle samoizpolnitev in osebno zadovoljstvo.

VEČ


Vesna Bukovec (1977, Ljubljana) je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Deluje kot samostojna avtorica ter v okviru umetniške skupine KOLEKTIVA (z Metko Zupanič in Lado Cerar). Ustvarja v različnih medijih (predvsem risba in video, občasno tudi fotografija, instalacija), pri tem uporablja različne postopke (raziskava, apropriacija, participacija idr.). Predstavila se je na vrsti samostojnih in skupinskih razstav v domačem in mednarodnem prostoru.


Podpora: BKA Österreich; MA7-Kultur; Cyberlab
Zahvala: Dejan Sluga, Miha Colnar, Lisl Ponger, Slovenski kulturno-informacijski center SKICA