Sara Bezovšek: Narava se celi

Razstava
16.–20. 8. 2022
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
FeKK – festival kratkega filma Ljubljana
Odprtje: torek, 16. 8., 19.00 (vhod z muzejske ploščadi)
Razstava bo odprta od torka do sobote med 19.00 in 22.00.


Zajem spletnega projekta Sare Bezovšek https://s-n-d.si/human-extinction, 2022

Drugo razstavno sodelovanje med SCCA-Ljubljana in FeKK bo prostor Projektne sobe SCCA spremenilo v definitivni covidni meme Narava se celi. Post lockdown momentum nadoknaditi zamujeno, ponovni zagon gospodarstva, povratek foma in yola, so ta posrečen novorojeni hec, ki je globoko v sebi izdajal naivno upanje, da lahko narava vendarle reši samo sebe, zadušili, še preden je zadihal nekoliko bolj čist zrak.

Sara Bezovšek je z delom www.s-n-d.si na lanskoletnem FeKK-u prepričala žirijo in prejela nagrado Grand Prix, predvsem pa šokirala gledalstvo z impresivnimi podobami grozljivih posledic uničevanja okolja in neskončnimi možnostmi našega izumrtja. Čeprav je ukrepanje nujno, se večina ljudi, soočenih s katastrofo na vidiku, raje kot z iskanjem rešitev in spremembo načina življenja, odloči za ponoven krog zanikanja in pobeg v lastni vsakodnevni mikrokozmos smisla, ki nam ga je vcepil kapitalistični sistem.

Projektna soba SCCA bo za čas festivala postala razstavni prostor in instalacija, ki nas bo v stilu »skrolanja«, ki ga umetnica uporablja pri pripovedovanju in dramaturgiji pri svojih spletnih projektih, popeljal od njenih zgodnjih pa vse do najnovejših del, od špekulativnosti do virtualne resničnosti, od narave do atomske zime. Obiskovalka_ec bo soočen_a s kontrastom rešitev in katastrof, utopij in distopij ter z ultimativnim vprašanjem, ali izhod sploh še obstaja. Seveda! Skozi okno na Muzejsko ploščad na FeKK!

Peter Cerovšek


Sara Bezovšek (1993) je vizualna umetnica, ki deluje na področjih novih medijev, eksperimentalnega filma in grafičnega oblikovanja. V svoji umetniški praksi raziskuje, shranjuje in kolažira vizualne reference, na katere naleti med brskanjem po spletu ter gledanjem filmov in televizijskih serij. S tehniko izreži/kopiraj in prilepi najdeno digitalno gradivo združuje v spletne strani, kolaže, mashup videe ipd. in tako z apropriacijo ustvarja nove narative. Od leta 2018 je imela več skupinskih in samostojnih razstav. Prejela je tudi študentsko Prešernovo nagrado, sodelovala na festivalu Kiblix in na The Wrong Biennale ter razstavljala v spletni galeriji Feral File. Leta 2021 je prejela glavno nagrado na festivalu FeKK za svoj kratki film www.s-n-d.si, letos pa je bila nominirana za nagrado skupine OHO. S skupino Garnitura je sodelovala na BIO27, njen projekt SND pa so predstavili na spletni platformi Do Not Research.


FOTOGALERIJA

Odprtje razstave
foto: Asiana Jurca Avci

Postavitev razstave
foto: arhiv FeKK


MEDIJSKE OBJAVE


OBVESTILO IN FOTOGRAFIJE ZA MEDIJE


Kurator: Peter Cerovšek
Strokovni sodelavki: Vesna Bukovec, Lara Plavčak
Organizacija: SCCA-Ljubljana, Društvo Kraken
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo
Sponzor: Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Partnerji: Aksioma, Galerija Škuc, Kibla, MG+MSUM, Forum Ljubljana, KUD Mreža/Galerija Alkatraz
Zahvale: Tomaž Kučer, Miha Zupan