SCCA-Ljubljana x CtrlArt: Predstavitev projekta knnz: thekidsaren’talright

Predstavitev projekta in sodelovanja
Petek, 2. 6. 2023, 16.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Foto: Arhiv Banke Slovenije

Predstavljamo VR instalacijo v središču razstavnega projekta knnz (Neža Knez) the kidsaren’talright, ki jo je pomagalo razviti podjetje CrtlArt.

V razstavnem projektu, ki je bil med 13. aprilom in 11. majem na ogled v Mali galeriji Banke Slovenije, nečloveški_a protagonist_ka preiskuje ostanke človeštva in s pomočjo micelijskega omrežja raziskuje, razmešča in predeluje najdene artefakte. VR instalacija ponuja priložnost za potopitev v svet nekje v prihodnosti, ki ljudem ne pripada več. Več o projektu in razstavi.

Na dogodku bo umetnica predstavila svoj projekt, proces razvoja ideje in zasnovo VR okolja. Direktor in ustanovitelj podjetja CtrlArt, Nadav Sagir, bo z ekipo povedal več o sodelovanju pri projektu, hkrati pa izpostavil tudi nekaj drugih projektov in storitev, pri katerih se podjetje povezuje z različnimi kulturnimi akterji v Sloveniji in tujini. Dogodek bo priložnost za bližnji stik z umetnico, preskušanje VR instalacije ter pogovor o uporabi VR in XR (razširjena resničnost) strategij v polju umetnosti. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.


Neža Knez – knnz (1996) zaključuje magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, smer Video, animacija in novi mediji. Njeno ustvarjanje je multidisciplinarno, v delu povezuje CGI (računalniško generirane podobe), animacijo in glasbo. V svoji umetniški praksi raziskuje naravo, tehnologijo in posameznico_ka ter njihovo medsebojno prepletanje. Svoje delo pogosto predstavlja v obliki video instalacij in VJ performansov, kar ji omogoča, da sicer dvodimenzionalna dela prikaže v večprostorskih dimenzijah. Je aktivna članica skupnosti V2V ter del tetemete in kolektiva Nimaš izbire, kjer deluje kot VJ-ka in vizualna umetnica.
CtrlArt že več kot 15 let premika meje vizualnega oblikovanja. Pri svojem delu kreativno sodelujejo s posamezniki iz različnih kultur in okolij, kar vodi k fuziji idej in talentov ter svežim rešitvam za stare izzive. Ustvarjajo potopitvene izkušnje, ki prepletajo razširjeno resničnost in 3D oblikovanje.


Vstop prost.
Organizacija: SCCA-Ljubljana, CtrlArt
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo