SCCA v letu 2023

Program SCCA-Ljubljana tudi v letu 2023 temelji na večletni krovni temi eksperimenta – raziskovanju eksperimentalnega filma in videa ter preizkušanju novih modelov delovanja, formatov in svojstvenih metodologij raziskovanja, kuriranja, razstavljanja in predstavljanja. Druga prednostna tema je skrb, ki zajema prekarni položaj delavk_cev v kulturi in ekologijo, prav tako pa tudi preizkus novih modelov delovanja, kuratorskih pristopov in umetniškega ustvarjanja, ki omogočajo dostopnost kulture  skupinam oseb z oviranostmi in v ospredje postavljajo premiso spreminjanja družbe na bolje za vse. Nadaljujemo tudi z raziskovanjem avtorskih opusov uveljavljenih umetnic_kov, ki jim v kuriranih video programih ob bok postavljamo ustvarjalke_ce mlajše generacije. Pomemben segment našega delovanja je tudi mentorska podpora mladim, ki jo uresničujemo tako s šolo, delavnicami, predavanji in arhivom kot z razstavnimi projekti.

Šola Svet umetnosti

Oktobra 2022 smo v Šolo Svet umetnosti vpisale_i že 19. generacijo udeleženk_cev, ki v letu 2023 nadaljujejo izobraževanje v sklopu prvega letnika. Svet umetnosti že drugo generacijo zapored pripravljamo v partnerstvu s Cukrarno/Muzej in galerije mesta Ljubljane. Program pripravlja ekipa šole Lara PlavčakTia Čiček in Urška Aplinc z več kot tridesetimi sodelavkami_ci. Jeseni bodo udeleženke_ci zasnovale_i virtualno razstavo, na podlagi katere bo izbrana manjša skupina, ki bo nadaljevala z izobraževanjem v drugem letniku.

Javna predavanja in seminar

Pod okriljem šole Svet umetnosti tudi letos pripravljamo sklop javnih predavanj, v katerem se tokrat posvečamo dostopnosti umetnosti in kulture. Februarja bo Saša Lesjak iz Zavoda RISA na predavanju in delavnici Informacije za vse – kultura za vse predstavila lahko branje. Umetnica_ik Johanna Hedva bo junija v predavanju nagovoril_a širši kontekst problematike dostopnosti v umetnosti. Julija pripravljamo predavanje kuratorke in piske Amande Cachie, ki institucijam svetuje, kakšne prakse naj uporabijo, da bi omogočile vstop različnim marginaliziranim skupinam.

Šola Svet umetnosti je že četrto leto partner mednarodnega projekta Svet okoli nas, ki se posveča stanju kritike v (sodobni) umetnosti. Projekt vodi zagrebška nevladna organizacija Kurziv v sodelovanju s številnimi organizacijami širše regije. Tudi letos skupaj načrtujemo več diskurzivnih dogodkov, naš glavni fokus pa bo ponovno seminar iz pisanja o sodobni umetnosti.

Razstave

Januarja je v Projektni sobi SCCA potekal enodnevni razstavni in diskurzivni dogodek Avtobiografija projektnega prostora. V pogovoru, ki ga je moderiral Dušan Dovč, so se bogate zgodovine Projektne sobe SCCA in preteklih programov spominjale_i Damijan KracinaBarbara BorčićSaša NabergojBorut Savski in Ana Čigon. Pogovor je pospremila razstavna intervencija Vesne Bukovec.

Aprila v Kinu Šiška pripravljamo skupinsko razstavo z delovnim naslovom Vljudno nevabljeni s filmsko kuratorko Varjo Močnik, ki bo črpala iz arhiva Postaje DIVA in raziskovala okoliščine prikazovanja eksperimentalnih AV vsebin skozi čas in njihovo (ne)dostopnost publiki.

Prav tako aprila načrtujemo v Mali galeriji Banke Slovenije samostojno razstavo mlade intermedijske ustvarjalke knnz (Neža Knez), ki jo kurirata Urška Aplinc in Lara Reichmann. Umetnica raziskuje naravo, tehnologijo in posameznico_ka ter njihovo medsebojno prepletanje.

Maja bo v sklopu festivala V-F-X Ljubljana njena soimenjakinja, vizualna umetnica Neža Knez, pripravila razstavo v Projektni sobi SCCA. Predstavila bo aktualno fazo večletnega raziskovalnega projekta, v katerem preiskuje prepletenost spomina in minevanja.

Letno razstavo šole Svet umetnosti bomo junija pripravile_i v Galeriji Škuc, ki je osrednje prizorišče letnih razstav šole že od začetka. Razstavo z delovnim naslovom Sick bodo kurirale Urška AplincLara Plavčak in Vesna Bukovec ob pomoči udeleženk_cev 19. generacije šole. Razstava bo združila prakse umetnic_kov, ki se identificirajo kot hendikepirane_i ali kronično bolne_i. Sodelovale_i bodo Finnegan ShannonRA WaldenJohanna Hedva in revija SICK Magazine.

Oktobra se bo s samostojno razstavo v Projektni sobi SCCA predstavil oblikovalec in večmedijski umetnik Dorijan Šiško. Osredotočil se bo na analizo prekarne materialne in mentalne pozicije akterke_ja v kulturi, ki deluje na robu izgorelosti oziroma je že zdavnaj izgorel_a.

Arhiv Postaja DIVA

Fizični in spletni arhiv umetniškega videa, filma in novomedijske umetnosti Postaja DIVA dopolnjujemo z novimi pridobitvami. Ustvarjalke_ci ste vabljene_i, da nam predloge svojih del za vnos v arhiv pošljete na postaja.diva@scca-ljubljana.si.

Projekcije in pogovori

Decembra 2022 smo v sodelovanju s Slovensko kinoteko začele_i z obširnim prikazom filmskega/video opusa Marka A. Kovačiča, ki sta ga kurirala Barbara Borčić in Peter Cerovšek. Program bo potekal enkrat mesečno vse do marca.

Video večere s Postajo DIVA v Galeriji Photon pripravlja strokovna sodelavka Postaje DIVA Vesna Bukovec. Letos bo gostila tri uveljavljene vizualne umetnice: februarja Rene Rusjan, maja Aprilijo Lužar, oktobra pa Huiqin Wang.

Dogodki Back2Back so namenjeni mlajšim avtoricam_jem in njihovim umetniškim raziskavam arhiva Postaja DIVA. V Projektni sobi SCCA se je pred kratkim predstavila Tatiana Kocmur, aprila bo program pripravila Teja Miholič, septembra pa Tadej Vaukman. Poleg tega pripravljamo letos še dva kurirana izbora video umetnosti Videospotting.

Poleti bomo v sodelovanju z Galerijo Škuc izvedle_i tri VideoDvorišča. Na notranjem dvorišču galerije junija načrtujemo projekcijo Nove pridobitve Postaje DIVA, julija bo producentka Vanja Andrijević predstavila produkcijsko hišo za animacijo Bonobostudio iz Zagreba, septembra pa bo program kurirala umetnica mlajše generacije Vita Weisseisen.

Tradicionalno 27. oktobra, na svetovni dan AV dediščine, pripravimo dogodek v Slovenski kinoteki. Letos smo na strokovni posvet povabili Mariyo Nikiforovo, režiserko in kuratorko ter vodjo filmske zbirke in dokumentacijskega centra distribucijske hiše in arhiva Light Cone v Parizu. Na projekciji v kinoteki bo predstavila kuriran izbor Proti toku: Francoski eksperimentalni film 1970–2010.

Festival V-F-X Ljubljana

Med 11. in 14. majem se bo v sodelovanju s Slovensko kinoteko odvila že tretja edicija mednarodnega festivala V-F-X Ljubljana (video-film-eksperiment). Festival je namenjen raziskovanju in izobraževanju na področju eksperimentalne video in filmske prakse. Na ogled bo več kuriranih programov, od izbora izjemnih eksperimentalnih filmov iz različnih časovnih obdobij in držav, ki ga pripravlja ekipa festivala, do posebnega programa eksperimentalnih filmov iz držav Južne Amerike, ki ga bo kuriral ekvadorski režiser Jean-Jacques Martinod. Kinotečni arhivski program bo prikazal pred kratkim digitalizirane in restavrirane filme Vaska Preglja, ki so nove pridobitve kinotečne zbirke slovenskih eksperimentalnih filmov. V okviru festivala pripravljamo še delavnico in razstavo vizualne umetnice Neže Knez, izbor eksperimentalnih VR projektov ter intermedijski performans v kinotečni dvorani.

Delavnice

Spomladi in jeseni v sodelovanju z Društvom Kraken in Luksuz produkcijo pripravljamo delavnici zasnove in izvedbe glasbenega videospota z mentorji Petrom CerovškomMaticem Zavodnikom in Matevžem Jermanom. Jesenska delavnica bo potekala v sodelovanju s festivalom Kinotrip.

Maja bo v sklopu festivala V-F-X Ljubljana umetnica Neža Knez vodila večdnevno delavnico, na kateri bo predstavila eksperimentalni tehniki neposredne intervencije z rastlinami in predmeti na 16-mm filmski trak.


Prijavite se na naše Novice in spremljajte objave na družbenih omrežjih:
instagram.com/svetumetnosti
instagram.com/postaja_diva_station
facebook.com/scca.ljubljana

Veselimo se vašega obiska!


Program šole Svet umetnosti podpira Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.
Program Postaje DIVA podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.

Partnerji v letu 2023: Baza slovenskih filmov, Bonobostudio (Hrvaška), Cukrarna/Muzej in galerije mesta Ljubljane, CUK Kino Šiška, Društvo KRAKEN, Galerija Photon, Galerija Škuc, Kurziv (Hrvaška), Light Cone (Francija), Luksuz produkcija, Mala galerija Banke Slovenije, Slovenska kinoteka.