Slika materialnosti svetlobe in toksinov rastlin

V-F-X Ljubljana

Delavnica
5.–7. 5. 2023
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Rok za prijavo: 24. 4. 2023


Foto: Neža Knez

Kako je videti analogni filmski trak in kakšne so njegove lastnosti? Kako narediti film brez uporabe kamere in kako ga predvajati na 16-mm projektorju?

Delavnica eksperimentiranja s 16-mm filmskim trakom in izdelovanja fitogramov bo potekala od petka do nedelje po tri ure na dan. Vodila jo bo vizualna umetnica Neža Knez, ki na festivalu V-F-X Ljubljana sodeluje s samostojno razstavo Analogne difrakcije #1 v Projektni sobi SCCA, kjer bo predstavila lastno delo z uporabo postopkov, ki so predmet delavnice.


POTEK DELAVNICE

Petek, 5. 5. 2023, 17.00–20.00
Uvodna predstavitev zgodovine eksperimentalnega filma in seznanjanje z izbranimi deli avtoric_jev, ki ustvarjajo s 16-mm filmom. Sledi spoznavanje uporabe in dela s projektorjem ter predstavitev različnih kemičnih in mehanskih postopkov, ki omogočajo nastanek gibljive podobe: razvijanje in analogno presnemavanje, dvojna ekspozicija (s snemanjem ali v temnici), eksperimentiranje in interveniranje neposredno na trak v različnih fazah (pred razvijanjem v temnici in ko je trak že razvit).

Sobota, nedelja, 6.–7. 5. 2023, 13.00–16.00
Spoznavanje postopka izdelovanja fitogramov. Fitogram je tehnika, kjer podobe, barve in teksture na fotografskem papirju ali filmskem traku ustvarimo brez kemikalij, zgolj s pomočjo kemijske reakcije ob stiku z rastlinami.

Prvi del (sobota) bo potekal na prostem, z nabiranjem različnih naravnih materialov. Sledi delo v tehniki fitogram, kjer bomo eksperimentirale_i z nabranimi materiali, se učile_i razvijati film in fotopapir. V drugem delu (nedelja) bomo na razviti filmski trak ročno intervenirale_i, ga zlepile_i in projicirale_i filme ter se učile_i, kako pravilno vstaviti film v projektor.

Udeleženke_ci bodo izdelali vsak po dva fitograma na fotopapirju in tri filmske sekvence (zanke), ki bodo predvajani na javni projekciji v kinotečni učilnici Čufarjeva v petek, 12. 5. ob 17. uri.


PRIJAVA

Delavnica je namenjena srednješolkam_cem, študentkam_om in starejšim. Število mest je omejeno na 8 udeleženk_cev. Kotizacija znaša 20 EUR na osebo in vključuje foto in filmski material ter prost vstop na vse festivalske projekcije.

Prijave s kratko obrazložitvijo, zakaj želite sodelovati na delavnici, zbiramo do 24. 4. 2023 oz. do zapolnitve prostih mest. Pišite nam na postaja.diva@scca-ljubljana.si.


Udeleženke_ci: Manca Cerar, Kristina Frelih, Nika Jurman, Yuliya Kogol, Niko Lapkovski, Katja Lenarčič, Eva Lunar, Martin Pavunc, Ela Elizabeta Romih, Sara Štorgel

Delavnica, Projektna soba SCCA,  5.–7. 5. 2023
Foto: arhiv SCCA-Ljubljana in Neža Knez

Predstavitev delavnice, Slovenska kinoteka (kinotečna učilnica Čufarjeva), 12. 5. 2023
Foto: Asiana Jurca Avci


Neža Knez (1990) je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani. Izobraževala se je na mednarodni WHW Akademiji v Zagrebu, kjer se je udeležila tudi šole dokumentarnega in eksperimentalnega filma RESTART. Je dobitnica nekaterih vidnejših nagrad: priznanje (2012) in nagrada (2014) za izjemne študijske dosežke na ALUO v Ljubljani, nagrada za inovativni pristop k umetniški grafiki »zlata preša« (2015), Prešernova nagrada (Univerza v Ljubljani) za izjemne študijske dosežke (2015), za svojo magistrsko nalogo pa je prejela najvišje priznanje z odliko Summa Cum Laude (2017). V letu 2017 je sodelovala na Bienalu mladih v Tirani. Leta 2018 je prejela nagrado skupine OHO in bila na dvomesečni umetniški rezidenci v prostorih Residency Unlimited v New Yorku. V letu 2021 je bila prejemnica delovne štipendije MK. Predstavila se je na vrsti samostojnih in skupinskih razstav, projekcij in performansov. Živi med Ljubljano in Zagrebom. (Foto: Sanja Bistričić)


Delavnica je del Mednarodnega festivala eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana, ki letos poteka med 11. in 14. majem v Slovenski kinoteki.

Produkcija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA
Koprodukcija: Slovenska kinoteka
Podpora: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo
Zahvala: Marko Turkuš