Sočasja

Dokumentarno igrano animirani televizijski film
Režija: Miha Vipotnik

Nedelja, 23. december 2018, ob 22.10
TV Slovenija, 1. program


Obveščamo vas o televizijski projekciji filma Mihe Vipotnika, ki ima svoja dela tudi v arhivu Postaja DIVA, njegov celoten umetniški opus pa ponovno arhiviramo in pregledujemo.

Film režiserja Mihe Vipotnika podaja zgodbo o pesniku – protagonistu filma, ki ob izidu svoje nove zbirke pesmi prejme sporočilo o najdbi davno izgubljenih video posnetkov pokojnega pisatelja, pesnika in esejista Jureta Detele. Zgodba o izgubljenih dokumentarnih posnetkih v filmu je resnična. Po naključju najdeni posnetki, so hkrati tudi redka introspekcija v samo bistvo umetniškega ustvarjanja. Jure Detela na najdenih posnetkih govori proti vsiljivim metaforam, ki zožujejo pomen izrečenega. Govori o evokaciji vzvišenega, ki ne dopušča nikakršnih prenesenih pomenov.

Film Sočasje je v nasprotju s tem poln prispodob in pomenskih sklopov. Govori o našem pesniku, ki med poslušanjem Jureta s trakov zamišljeno premleva svojo življenjsko pot. Skozi zvočno pokrajino neke davno minule mladosti se pesnik sprašuje o smislu, iskrenosti in svojem uspehu in pesniški slavi. Neposredni vzrok pesnikove smrti je bila njegova zavrnitev antibiotikov z utemeljitvijo, da gre v laboratorijskih poskusih pri razvoju zdravil za mučenje živali. Pripoved govori o Juretovi doslednosti in značaju, ko se je odpovedal literaturi in nazadnje tudi svojemu življenju – v prid Življenja – pa čeprav zaradi ene same miši ali vrabca.

Film je nastal v produkciji Casablanca ob podpori Slovenskega Filmskega centra in v koprodukciji z Dokumentarnim programom RTVS ter Simonom Sedmakom.

Oglejte si film v arhivu portala RTVS.


Miha Vipotnik je na ALU v Ljubljani leta 1979 končal specialko iz videa in televizije. Bil je pobudnik in sodirektor treh mednarodnih video bienalov Video CD v Ljubljani (1983–1987). Pozneje je končal še študij filma na oddelku za »Film and Live Action« na akademiji CalArts v Los Angelesu. V 70. in 80. letih je sodeloval z nacionalno televizijo (RTV Ljubljana) in tam ustvaril svoja video dela in glasbene spote. V video in televizijsko produkcijo je vpeljal umetniško rabo tehnologije in elektronsko eksperimentiranje. V letih 1989-1994 je v Los Angelesu odprl svojo video produkcijo XYZX in sodeloval s TV hišami in filmskimi studii po svetu. Sredi 90. let je delal v LBMA Video Annex, Long Beach, in realiziral številne instalacije in videe mednarodnih umetnikov. Od leta 1996 spet deluje tudi v Sloveniji in za TV SLO in številne oglaševalske agencije režira oddaje in predstavitvene videe. Od leta 2002 vodi kreativne video delavnice po svetu ter predava dokumentarni video na FDV v Ljubljani in vodi delavnice za umetniški video in instalacije na Univerzi USEK v Bejrutu, Libanon. Je eden tistih umetnikov, ki so video prepoznali kot svoje temeljno izrazno sredstvo že zelo zgodaj in so v njem aktivni še danes, pa naj gre za enokanalna video dela ali za vključitev videa kot enega med izraznimi sredstvi v kompleksne večmedijske projekte. Za njegovo umetniško prakso so značilne performativnost, poudarjena časovna komponenta in procesualnost v grajenju enigmatičnih osebnih pripovedi ter palimpsest podob, napisov in govora.

Miha Vipotnik na Postaji DIVA