Studio 6, program 2007-2012


2012


Erik Mavrič: Ideje brez forme

Razstava, intervencija, pogovor
8.-16. 11. 2012
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

V okviru razstave smo pripravili tudi pogovor(e) z umetnikom. Format je bil prilagojen umetnikovi praksi, zato smo ponudili dva individualna termina, na katera se je bilo potrebno predhodno prijaviti.

VEČ

Edvin Dobrilović: Demonstracija

Razstava, intervencija, pogovor
11.-21. 1. 2013
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Edvin Dobrilović bo svoj način dela demonstriral na otvoritvi razstave v četrtek, 10. 1. 2013, ob 19.00 v Projektni sobi SCCA–Ljubljana.

VEČ

 


2011


Studio 6 predstavlja: CAC Bukovje (SLO) in Studio Golo Brdo (CRO)

Razstava, predavanje, čajanka
23. 11.–11. 12. 2011
Galerija Vžigalica, Trg franc. revolucije 7, Ljubljana

Tokrat Studio 6 zapušča prostor, ki je s svojo specifiko botroval njegovemu nastanku in imenu – Projektno sobo SCCA na Metelkovi 6 – in gostuje v razstavnem prostoru Galerije Vžigalica. Pričujočo priložnost izkoriščamo za refleksijo preteklega dela, predvsem pa na podlagi preizkušanj različnih formatov delovanja tokrat poskušamo pripraviti kompleksen projekt: razstavo sodobne umetnosti in hkrati prostor sodelovanja, kontekstualizacije kuratorske in umetniške prakse in njene recepcije ter prikaz alternativnih načinov delovanja in sodelovanja v svetu umetnosti.

VEČ

 


2010


Nevenka Šivavec z Andrejo Džakušič

Pogovor in razstava
Pogovor: torek, 22. 6. 2010, ob 20.00
sreda, 23. 6.–četrtek, 24. 6., od 10.00 do 17.00 (in po dogovoru)
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Drugi dogodek letošnje serije prinaša pogovor Nevenke Šivavec (kustosinje Centra sodobnih umetnosti Celeia Celje) z umetnico Andrejo Džakušič. Njuno sodelovanje se je začelo s predstavitvijo Andrejinega diplomskega dela 1999 v Likovnem salonu Celje in kontinuirano traja vse do danes, ko se začenjajo priprave na študijsko razstavo njenega dela in monografsko publikacijo, ki bo ob tej priložnosti izšla (predvidoma 2012). Razstavna politika celjskega Likovnega salona (zdaj eno od razstavišč Centra sodobnih umetnosti Celeia Celje) je namreč vedno aktivno vključevala najvidnejše lokalne ustvarjalce, še posebej tiste, ki so bili pobudniki najrazličnejših umetniških iniciativ in kolektivnih akcij, med katere sodi tudi Andreja Džakušič. Poleg tega je Andreja velik del svojih samostojnih razstav in drugih projektov postavila ravno v Likovnem salonu Celje in ostalih razstaviščih Centra sodobnih umetnosti Celeia Celje.

VEČ

 

Jurij Krpan s Polono Tratnik

Participatorna akcija in pogovor
17. 6. 2010 ob 20.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

“Vloga Galerije Kapelica ni le v izbiranju umetniških projektov, ki bodo predstavljeni v letnem programu ali zgolj v odmerjanju časa temveč predvsem v tem, da bi kot produkcijska hiša kolikor se le da aktivno sodelovala pri ustvarjanju boljših pogojev za umetniško produkcijo. Glede na to, da Kapelica prostorsko oz. infrastrukturno ne more ponuditi ateljejev, rezidenčnih uslug in svojega materiala kot bi ga prava produkcijska platforma lahko, si v procesu nastajanja posameznih umetniških del prizadevamo ustvariti pogoje za delu najbolj primerno predstavitev.
Da bi bolje razumeli nastajanje umetniških projektov, ki smo jih uvrstili v letni program Kapelice smo v preteklosti večkrat poskusili z organizacijo internih predstavitev s katerimi bi v neformalnih prezentacijah tekočega umetniškega ustvarjanja izmenjevali informacije in izkušnje, se poučili o obstoječih spremljevalnih diskurzih in glasno razmišljali o možnih oblikah končnih predstavitev. Taka skupinska srečanja so se zaradi različnih razlogov pokazala kot manj uspešna, zato v Kapelici večino pripravljalnih srečanj izvedemo individualno.
S Polono Tratnik smo v Galeriji Kapelica začeli sodelovati že pred njeno prvo razstavo v Kapelici leta 2000 in tako traja že več kot deset let. V procesu spremljanja njenega dela smo v Kapelici (poleg običajnih galerijskih uslug) taktično predstavljali tudi druge umetnike in skupine iz mednarodnega prostora in s tem aktivno ustvarjali pogoje za razumevanje ustvarjalnega področja; to je biotehnologij, ki si jih je za način svojega izraza izbrala Polona.
S Polono Tratnik bomo v Projektni sobi predstavili njeno delo in se pogovarjali o posebnostih, ki jih je potrebno poznati za razumevanje le-tega. Govorili bomo o strateških dispozicijah v svetu umetnosti kakor tudi o ključnih povezavah z znanstvenimi inštitucijami in specializiranimi strokovnjaki. Dotaknili se bomo nekaterih teoretskih in praktično-tehničnih aspektov njenega dela tako, da bodo obiskovalci lahko sodelovali tudi sami.”
Jurij Krpan

VEČ

 

Andrej Medved z Emerikom Bernardom

Pogovor
Četrtek, 24. 2. 2011, ob 20. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Prvi dogodek serije v letu 2011 prinaša pogovor Andreja Medveda (umetniškega vodje Obalnih galerij Piran) z umetnikom Emerikom Bernardom. Prijateljujta že tri desetletja, zato bo pogovor na Studiu 6 tekel predvsem o njunih skupnih projektih, izmed katerih je eden zadnjih monografija, ki izide konec februarja pri založbi Hyperion.

VEČ

 


2009


Matej Košir: SIZIFon

Razstava
17. 12.- 24. 12. 2009, pon.-pet., od 10. do 15. ure
Razprava
17. 12. 2009, ob 19. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

SIZIFon bo ponujal nasvete glede pridobivanja finančnih sredstev, nasvete glede delovanja umetnostnega sistema in nekaj nasvetov glede individualnih umetniških praks in pozicij.
Projekt tematsko obravnava situacijo v likovno umetniški sferi v Sloveniji z vsemi svojim posebnostmi, ki so vezane na specifično obliko finančne odvisnosti, politično zgodovino, število akterjev, ipd. Z uporabo interaktivnega zvočnega operaterja ali IVA projekt skuša osvetliti nekatere od teh posebnosti s posledicami, ki so bolj ali manj znane in tudi bolj ali manj (ne)ugodne za delujoče v tej sferi. Gre seveda za oseben pogled umetnika. Kljub temu pa bi se rad izognil izpostavljanju avtorstva tega projekta in dal prednosti predstavitvi nove telefonske storitve. Da bi projekt dosegel čim širšo strokovno javnost, da bi hkrati ne poudarjal umetniške narave projekta in da bi bil “korporativno” brezoseben (zato tudi izbor tega medija) ni predvideno običajno vabilo za umetniški projekt z vsemi pripadajočimi podatki ampak reklamno sporočilo.
Kustos: Božidar Zrinski

VEČ

Alenka Pirman: Deveta Koromandija

Razstava
4. 11.-9. 12. 2009, pon.-pet., od 10. do 15. ure
Razprava
8. 12. 2009, ob 19. uri
Sodelujejo poznavalci umetniškega delovanja Alenke Pirman.
Predstavitev
8. 12. 2009, ob 18. 30
Premierno soočenje javnosti s tiskovino Poslednja beseda.
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Umetnica Alenka Pirman se na samostojni razstavi Deveta Koromandija s šestimi umetniškimi deli prvič celovito predstavlja v Ljubljani. Projekt tvorijo razstava, razprava in predstavitev, ki obiskovalce vabijo k podrobni analizi, preučevanju, občudovanju in čudenju nad umetninami.
Kustosinja: Petra Kapš

MORE

Simon Macuh: Zvok za animacijo

Participatorna akcija, animacija, razstava, projekcija
24. 6.-26. 6. 2009
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Participatorna akcija Zvok za animacijo vzpodbuja dejavno vključitev prisotne publike, jo animira in išče in zajema zvoke njenih aktivnosti. Avtorsko so ti prepuščeni bodisi trenutnemu navdihu tistih, ki bodo oddajali ali prožili zvoke, bodisi je udeleženkina/-čeva (ne)aktivnost konceptualno premišljen odraz, vpet v teoretski okvir ali ustvarjalni horizont. Ujeti zvoki bodo inkorporirani v animacijo.
Kustosinja: Petra Kapš

VEČ

 


2008

Kuratorska ekipa: Saša Nabergoj, Bojana Piškur, Mateja Rot, Maja Lozić, Alenka Gregorič, Božidar Zrinski, Iztok Hotko


BridA

Razstava in pogovor
20.-23. 5. 2008
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Skupina BridA slovenskem umetnostnem prostoru nadaljuje “tradicijo” skupinskega delovanja in z načinom organiziranosti in delovanja opozarja, da v našem prostoru primanjkuje kvalitetne diskusije na področju sodobnih umetniških praks, kritiške refleksije in večje vpetosti umetnosti v vsakdanje kvalitetno preživljanje časa slehernega posameznika.

VEČ

 

Vuk Ćosić: Le krama, komentarji in refleksije. MG chez Vuk, ASCII printi iz Moderne galerije, razstava

Razstava in pogovor
6.-7. 3. 2008
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Pogovor bo posvečen javnem testiranju surove ideje za novi projekt, ki temelji na opaznih in neopaznih korelacijah med delom Marcela Duchampa in Vuka Ćosića. Umetnik bo razstavil triptih ASCIIMOES, ki tematizira in ironizira idejo branja slike, komentiral in reflektiral pa bo tudi ostale projekte iz svojega ustvarjalnega opusa.

VEČ

 

Matej Andraž Vogrinčič: “Terenske vaje”

Razstava in pogovor
25.-27. 3. 2008
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Razstava in pogovor z umetnikom je zamišljen kot predstavitev njegovih zadnjih projektov in diskusija o temah njegovega umetniškega snovanja. Umetnik v zadnjem času deluje večinoma v tujini in je v domačem okolju razmeroma neznan. Na razstavi bo predstavil serijo barvnih fotografij svojih prostorskih intervencij.

VEČ

 

Umetnik/-ica v medijih. Medijska podoba Marije Mojce Pungerčar

Predstavitev analiz, komentarji, refleksija
Pogovor
12. 11. 2008
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Izhodišče meta-umetniškega projekta Umetnik/-ica v medijih avtorice Marije Mojce Pungerčar temelji na analizi avtoričinega pojavljanja v medijih od začetka njenega umetniškega delovanja leta 1983 do danes. Projekt skuša pokazati, kako o umetnici pišejo mediji in kakšno predstavo si o njej in njenem delu lahko ustvari gledalec ali bralec.

VEČ

 


2007

Kuratorska ekipa: Saša Nabergoj, Bojana Piškur, Mateja Rot, Maja Lozić, Alenka Gregorič, Božidar Zrinski, Iztok Hotko


Janez Janša: Lastnina za intelektualce

Razstava in pogovor
13.-14. 12. 2007
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Delo v nastajanju Četrta generacija je iluzionistična vzpostavitev interierja, ki je postavljen v preteklo obdobje – sedemdeseta leta dvajsetega stoletja, v nedoločeno urbano okolje, ki ga določajo pogledi skozi okna.

VEČ

Jože Barši: Od Javnega stranišča do branj, komentarji in refleksije. Brez naslova, razstava

Razstava in pogovor
25.-26. 10. 2007
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Jože Barši s svojim delom širi in neprestano spreminja kiparsko polje, vanj vpleta pojme iz življenja, ki so v preteklosti ostajali izven kiparske strukture, danes pa prav preko njih kiparstvo izgovarja zelo občutljive in “natančne” vsebine realnega.

VEČ

 

Son:Da: Situacija_SCCA

RAzstava in pogovor
27.-28. 9., 1.-3. 10. 2007
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Umetniški tandem son:DA predstavlja svoj “umetniški” parazitizem, ki ga spretno izvaja že nekaj let. K sodelovanju so vabljeni umetniki/izvajalci, ki na različne načine (a vedno omejeni na polju son.DInih želja in ukazov) zapolnjujejo manjko njunih predstavitev.

VEČ

 

Duba Sambolec: Odprta vprašanja

Razstavna predstavitev in pogovor
29.-31. 3. 2007
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

V razstavni predstavitvi se Duba Sambolec osredotoča na idejne sklope, ki so generirali produkcijo v kontekstu zgodovinskih dinamik lokalne, evropske in globalne družbenopolitične situacije. Hkrati izpostavlja specifiko anatomije/analiziranja fenomena ženske v umetniški praksi.

MORE