Svetovni dan AV dediščine v Slovenski kinoteki

Kino-integral: video projekcije, Kino-uho

Petek, 27. 10. 2017, ob 19.00 in ob 21.30
Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana

Vstop prost!


Postaja DIVA je arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, arhiviranja in predstavljanja video in novomedijske umetnosti. Odtlej vsako leto 27. oktobra obeležimo Unescov svetovni dan avdiovizualne dediščine. S tem opozarjamo na pomen AV arhivov kot pomembnega dela kulturne dediščine. Letos se nam pridružuje Video arhiv Ursula Blickle z Dunaja.

Slogan letošnjega praznovanja je »To je tvoja zgodba – ne pozabi je!«. Anita Budimir, raziskovalka iz Zagreba, je iz arhiva Postaje DIVA izbrala sedem video del, ki so nastala z metodo apropriacije oziroma z ustvarjanjem »nove zgodbe« iz najdenih posnetkov. Na ogled bodo dela Uršule Berlot, Vesne Bukovec, Nevena Korde, Damijana Kracine, Gorazda Krnca, Nataše Prosenc Stearns in Mirka Simića. Video dela si prilaščajo raznolike vire izvirnih podob, estetik in konceptov, s subtilnim (političnim) sporočilom pa opozarjajo tudi na vprašanja o (avdiovizualni) dediščini.

Video arhiv Ursula Blickle, ki deluje na Dunaju (v okviru umetnostnega kompleksa Belvedere/21er Haus) od leta 2007 s fokusom na gradivu od devetdesetih let dalje, hrani 2.500 video del avstrijskih in mednarodnih umetnikov. Claudia Slanar, vodja arhiva, je za ljubljansko projekcijo izbrala osem novejših video del (od 2010 do danes) umetnikov in umetnic: Karin Ferrari, Hanakam & Schuller, Lydia Nsiah, Victoria Preuer, Katharina Schaar, Dagmar Schürrer, Christoph Schwarz in Edith Stauber.

Na projekcijah bosta kuratorki predstavili izbrana video dela. Po projekcijah iz dveh video arhivov ob 21.30 uri sledi projekcija avdio-vizualnega projekta Razpoke vmesnika IV. in V. avtorja Luke Prinčiča.

Vabljeni, da se nam pridružite. Vstop na oba dogodka je prost!

VEČ

Gradivo uporabljeno na sliki: Christoph Schwarz: Gift Economy Worker Kyoto, 2010, Mirko Simić: Back to the Bible, 1992 in Luka Prinčić: Razpoke vmesnika.


Foto: Nada Žgank in arhiv SCCA-Ljubljana


Projekt podpirajo: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo; Slovenski filmski center, Javni sklad za kulturne dejavnosti; Avstrijski kulturni forum; Erasmus+, Evropska prostovoljska služba; Movit

Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo; Slovenski filmski center, Javni sklad za kulturne dejavnosti; Avstrijski kulturni forum; Erasmus+, Evropska prostovoljska služba; Movit