Terry Flaxton: Paradigma

Kino-integral: projekcija video del

Torek, 12. 6. 2018, ob 19. uri
Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana


Terry Flaxton, Paradigm, 2018

 

S projekcijami in pogovori video arhiv Postaja DIVA predstavlja razmerje med (kratkim) filmom in (art) videom skozi prakso avtoric in avtorjev, ki so aktivni v obeh medijih. Tokratni gost je Terry Flaxton (1953), britanski filmski in medijski umetnik, aktiven v mednarodnem prostoru na področju gibljive slike vse od leta 1977.

Terry Flaxton je predstavnik neodvisne scene, avtor polemičnih dokumentarcev, medijske kritike in narativnih in poetičnih avtorskih video del in instalacij. Začel je z zvočnimi kompozicijami, fotografijo in filmi ter se kmalu preizkusil tudi v analognem videu. Bil je član pionirskih in prelomnih skupin Vida and TripleVision, s katero je za Channel 4 posnel serijo oddaj o video umetnosti. Kot snemalec je med drugim leta 1986 s Channel 4 in BFI posnel Out of Order, tretji v celoti elektronsko zajet film na svetu. Bil je direktor raziskovalnega centra za gibljivo sliko na Royal West of England Academy of Art, kjer je tudi predaval kinematografijo. Je ustanovitelj in direktor festivala Cinefest, Bristol International Festival of Cinematography, ki bo leta 2019 v San Franciscu.

Danes se posveča časovnim digitalnim umetniškim praksam, ki vključujejo zvok, video, printe in instalacije, pri tem pa podobe spaja z besedami v formi poezije ali jezikovne razprave. »Danes se je moje novo delo spremenilo – še vedno uporabljam digitalno zajemanje slike, a tokrat zato, da ustvarim osnovo za abstrakcijo, tako da z manipulacijo in abstrakcijo digitalne slike ustvarim simfonično rabo časa in gibanja. Gre za prvi del novega 10-delnega dela, imenovanega Laniakean Paradigm


 

Terry Flaxton, Zagorsk, 1992

 

Program

Za Kino-integral bo Terry Flaxton kronološko, po desetletjih, komentiral svojo kinematografsko in video prakso. Na ogled bodo odlomki iz videov iz 70. let: Presentiments, Talking Heads; 80. let: Prisoners, Eurythmics, On Video. TV or not TV, The World Within Us; 90. let: Zagorsk; in po letu 2000: One Second to Midnight, In Other People’s Skins, Carnivals, Un Tempo Una Volta, In Re Ansel Adams, Roberto Schaefer Masterclass.

Sledila bo projekcija najnovejšega filma Paradigma (Paradigm, 2018, različni digitalni formati, barvni, stereo, 9′).

Več: https://www.seditionart.com/terry-flaxton

 

Terry Flaxton, In Other People’s Skins, 1993

Foto: Qëndresë Deda in arhiv SCCA-Ljubljana


Medijski odzivi


V sodelovanju s Slovensko kinoteko.
Projekt podpira: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo