V-F-X: Gen.Z

Festival V-F-X Ljubljana
19.–22. 5. 2022
Baza slovenskih filmov

Izbor dijaške in študentske produkcije
Sodelujejo: Brina Perčič, Katarina Pogačnik, Zala Špende, Samo Pivač, Blaž Bergant, Ela M. Pirnat, Erin Pirc, Iva Suhadolnik Gregorin, Pavle Banović, Ivana Kalc, Jaka Komac, Arta Kroni, Klavdija Košir
Kuratorka in kurator: Vesna Bukovec, Peter Cerovšek
Brezplačno
>> Ogled na Bazi slovenskih filmov


Žanrsko in slogovno različna raziskovanja odstirajo poglede mladih na same sebe in svoje mesto v svetu. Dela so večinoma nastala v preteklih dveh letih, v času, ki je bil zaradi zapovedane socialne izolacije v času epidemije zanje še posebej težka preizkušnja. Teme, ki jih v tokratnem izboru individualno ali kot skupina naslavlja generacija Z, so osamljenost, žalovanje, tesnoba, uničenje okolja, izkušnja bivanja v tujini, stanovanjska stiska, identiteta ter ustvarjalnost in delo v digitalnem okolju.

Program je nastal v sodelovanju z: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana (smer Video, animacija in novi mediji), Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, AVA – Akademija za vizualne umetnosti, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana (Umetniška gimnazija, smer Gledališče in film).

>> Ogled filmov na Bsf

Okrog sveta
Brina Perčič, Katarina Pogačnik, Zala Špende
(SVŠGUGL), Slovenija, 2022, digitalni format, 4′
______________
Dijakinje in dijaki v filmu metaforično predstavijo različne okoljske probleme in kaj se bo zgodilo, če se bo onesnaževanje nadaljevalo. Globus predstavlja svet in z njim prikažejo možno prihodnost, ki grozi z negativnimi posledicami, ki jih bodo zaradi brezbrižnosti svetovnih voditeljev trpeli običajni ljudje.Igrajo: Maks B. Golec, Katarina Pogačnik, Alina Šega, Gala Sučić, Matija Pevec, Nika Zavrl, Karlina Vester, Flora Ana P. Gorinšek, Tia Clea S. Podobnik, Lea Primc, Gaja Zudič; scenarij: Maks B. Golec, Edi Halilagić, Tia Clea S. Podobnik, Flora Ana P. Gorinšek, Matija Pevec, Katarina Pogačnik, Alina Šega, Gala Sučić, Zala Špende, Lea Primc, Brina Perčič, Maša Valte, Karlina Vester, Nika Zavrl, Gaja Zudič; režija: Brina Perčič, Katarina Pogačnik, Zala Špende; kamera: Edi Halilagić, Brina Perčič, Matija Pevec, Zala Špende, Karlina Vester; zvok: Maks B. Golec, Alina Šega, Gaja Zudič, Lea Primc, Flora Ana P. Gorinšek, Gala Sučić, Zala Špende; montaža: Zala Špende, Lea Primc, Flora Ana P. Gorinšek, Nika Zavrl Edi Halilagić.
Mentorica: Ana Čigon
Vdih Izdih
Samo Pivač
(ALUO), Slovenija, 2020, digitalni format, 2′ 21”
______________
Video prikazuje cikel uničevanja in stvarjenja, rojstva in smrti. To sta dve točki, pot med njima pa je življenjska doba oziroma čas. Vse na Zemlji in v vesolju ima svoj ritem, rojstvo, življenje ter smrt.
Mentor: Sašo Sedlaček
Osamljenost
Blaž Bergant
(SŠOF), Slovenija, 2021, digitalni format, 1′ 1”
______________
Protagonist se znajde v situaciji, kjer kljub neprestanemu opazovanju ne dobi nikakršnih sporočil, saj nima prijateljev. V nekem trenutku se odloči, neha čakati in sam napiše prvo sporočilo.
Mentorica: Nika Oblak
Okno
Ela M. Pirnat, Erin Pirc
(SVŠGUGL), Slovenija, 2020, digitalni format, 2′ 37”
______________
Skrivnostno okno vabljivo kliče mladeniča v duševni stiski. Njegova dejanja izmenično spremljamo skozi stvarni in duševni svet. Kako se bo odločil? Film prikazuje zgodbo glavnega lika Sebastijana, ki poskuša narediti samomor. Njegovo usodo dokončno napove in zapečati nadobudna umetnica Maria, ki v zgodbi nastopi kot metafora neprepričljivega. Skozi celoten film se prikazuje tudi v belino zavita Jolanda kot slutnja prihodnosti, ki pa je le plod protagonistove domišljije.Igrajo: Maja Metelko, Nace Korošec, Katka F. Slosar, Maj Deu Marinšek; scenarij: Hugo A Košorok, Tjaša Pegan, Ela M. Pirnat, Erin Pirc, Katka F. Slosar, Blažka Šifrar, Ema Švalj, Karin Žerjal; režija: Ela M. Pirnat, Erin Pirc; kamera: Hugo A.Korošec, Blažka Šifrar; zvok: Ema Švalj, Tjaša Pegan; mikrofon: Karin Žerjal, Katka F. Slosar; montaža: Hugo A Košorok, Tjaša Pegan, Ela M. Pirnat, Erin Pirc, Katka F. Slosar, Blažka Šifrar, Ema Švalj, Karin Žerjal.
Mentorica: Ana ČigonOpozorilo o vsebini: Film Okno obravnava temo samomora. Če si v duševni stiski, lahko pokličeš na: TOM, Telefon za otroke in mladostnike – 116 111 (brezplačno, vsak dan 12.00–20.00); Zaupni telefon Samarijan – 116 123 (brezplačno, 24 h na dan).
atteniton! attenzione! pozor! atenção! 주의! atención! ความสนใจ! achtung!
Iva Suhadolnik Gregorin
(AVA), Slovenija, 2021, digitalni format, 4′ 35”
______________
Kapitalistični sistem nas znova in znova prepričuje, da smo kot posamezniki in posameznice vredni toliko, kolikor smo produktivni. Sadovi te produktivnosti niso pomembni, pomembno je le, da produktivni smo. Naša življenja postanejo »projekti«, ki jih stalno izboljšujemo in nadgrajujemo. Sistem nas domesticira in kroti s komodifikacijo našega telesa in dejanj ter nas dojema kot produkt, ki ima vedno prostor za izboljšave.
Video namenoma nima zgodbe, vrhunca ali očitne rdeče niti. Gre za skupek posnetkov, kjer se nič ne dogaja in skupaj tvorijo celoto, v kateri se nič ne zgodi. Osredotoča se predvsem na to, kako se hiperproduktivizem in patriarhat odražata na osebah, ki se identificirajo kot ženske. Oziroma kako nanje vplivata ali pa ne. Gre za atmosfere, ko samo obstajamo.Nastopajo: Lana Križaj, Alma Tana Jakoš, Eva Jurko, Gala Alica Ostan Ožbolt, Lana Berginc Predovič, Eva Gaberšek, Lara Matea Ivančič; glasba: Jaka Komac.
Tutorja: Pepi Peter Sekulich, Miran Mohar
Moving spaces – video version
Pavle Banović
(ALUO), Srbija/Slovenija, 2020, digitalni format, 1′ 58”
______________
Video je sestavljen iz fotografij in besedil, povzetih po istoimenski knjigi umetnika – dnevniških zapisov doživljanja začasnega bivanja v Ljubljani. Kaj se s selitvijo v drug prostor in drugo državo zgodi z identiteto, zasebnostjo, družbenim in osebnim življenjem?
Mentor: Sašo Sedlaček
Lazarus
Ivana Kalc
(AU UNG), Hrvaška/Slovenija, 2021, digitalni format, 24′
______________
Stopili ste v kraj, ki je kot iz sanj. Kako ga zapustiti? In še pomembneje – kako najti izhod?
Mentor in mentorica: Peter Purg, Rene Rusjan
4sqm
Jaka Komac
(AVA), Slovenija, 2021, digitalni format, 2′ 59”
______________
4sqm je projekt, ki izpostavlja močan kontrast med omejenim prostorom v materialnem svetu, zlasti v obdobju stanovanjske krize, ter navidezno neskončnostjo digitalnih svetov – kako lahko oseba, ujeta v sobi štirih kvadratnih metrov, ustvarja širne digitalne pokrajine. Naslavlja težnjo po raziskovanju digitalnih svetov ter bežanju pred stiskami in omejitvami fizičnega sveta.
Tutorja: Pepi Peter Sekulich, Miran Mohar
Odstiranje (Zbulimi)
Arta Kroni
(AU UNG), Slovenija, 2021, digitalni format, 6′ 39”
______________
Avtorica do svoje babice pristopi z vprašanji, ki jih ni zastavila še nikoli. Razdalja jima ne dopušča veliko iskrenih pogovorov.
Mentor: Boštjan Vrhovec
On
Klavdija Košir
(SŠOF), Slovenija, 2019/2020, digitalni format, 2′ 18”
______________
Starejši vdovec živi sam in premišljuje o življenju s pokojno ženo. Njene smrti ne more preboleti zlahka in ne mine dan, ko ne bi mislil nanjo. Vsakodnevno pripravi šopek cvetja in ga odnese ženi na grob. Pri kosilu pripravi jedilni pribor na mestu, kamor je žena vedno sedla k obedu. Njena oblačila in obutev so še vedno v omari. Postelja je postlana za oba. Spomin na ženo bo ostal, dokler se ji ne pridruži.
Mentorica: Nika Oblak

 


Zahvala: Ana Čigon, Rene Rusjan, Rok Govednik, Nika Oblak, Sašo Sedlaček, Andrej Kamnik, Sanja Vatić