V pričakovanju prihodnosti

Projekcija novega kuriranega video programa
ob 24. obletnici AKC Metelkova mesto

Petek, 8. 9. 2017, ob 20.30 uri 
Atelje Andreja Pezlja (vhod pri Galeriji Alkatraz),
AKC Metelkova mesto


Vabimo vas, da proslavite 24. obletnico AKC Metelkova mesto tudi v družbi gibljivih slik. Iz video arhiva Postaja DIVA je naša sodelavka Anita Budimir izbrala sedem video del umetnikov in umetnic: Zemira Alajbegović / DJ Plasma, Maja Smrekar, Nataša Prosenc Stearns, Zoran Srdić Janežič, Mirko Simič in Jasna Hribernik, ki z abstraktnimi podobami iz preteklosti nakazujejo prihodnost. Projekcija s kratkim komentarjem kuratorke bo v ateljeju Andreja Pezlja (vhod pri Galeriji Alkatraz).


V pričakovanju prihodnosti
Kuratorka: Anita Budimir
Produkcija: SCCA-Ljubljana, 2017
Trajanje: 41’
Premiera: 24. obletnica AKC Metelkova mesto (8. 9. 2017)

Video dela ustvarjajo vizualno in zvočno »trans« izkušnjo abstraktnih podob. Z grafičnimi znaki, risano animacijo in računalniškim podobjem video dela prečijo različne čase in kulture. Dosežejo avdio-vizualno ekspresijo nezavednega, bežijo iz vsakdanjosti, pri čemer zvito spreminjajo konvencije v absurd.

Kot so zapisali v manifestu iz leta 1919 švicarski radikalni umetniki: »Sredstva, ki služijo abstrakciji, so sintetična, anorganska in brezosebna, kar pomeni delovanje znotraj formalnega in senzualnega bistva. Abstraktno je primarna oblika umetnosti. Abstrakcije so bistvene človeške sposobnosti, speče v vsakem posamezniku. Abstraktna umetnost je razširitev občutka človeške svobode.«

 • Zemira Alajbegović / DJ Plasma, Vortex, 4’
  TV Slovenija, 2000
 • Maja Smrekar, Repeating Coincidence, 3’42’’
  Maja Smekar, 2009
 • Nataša Prosenc Stearns, Čas?, 2’
  TV Slovenija, 1990
 • Zoran Srdić Janežič, Trash Robots, 2’
  Zavod za sodobne umetnosti in kulture Gulag, 2010
 • Mirko Simić, Out of memory, 5’
  Bris, VPK, V.S. Video / Forum & KUD Naprej Idrija, 1994
 • Mirko Simić, Positive Connection II, 3’28’’
  Bris & V.S. Video / Forum, Ljubljana, 1990
 • Jasna Hribernik, Lok telesa, 18’
  Sfinga, TV Slovenija, 1996

Gradivo uporabljeno na sliki: Zemira Alajbegović / DJ Plasma: Vortex, 2000, Maja Smrekar: Repeating Coincidence, 2009 in Zoran Srdić Janežič: Trash Robots, 2010.


Anita Budimir (1989, Hrvaška) je aktivna članica filmskega laboratorija Klubvizija v Zagrebu. Ukvarja se z analogno fotografijo, eksperimentalnim filmom, video umetnostjo in VJ-anjem. Pri svojem delu uporablja analogne najdene posnetke ter raziskuje analogne in digitalne glitch procese. Diplomirala je iz televizije, filma in novih medijev, trenutno pa je sodelavka SCCA-Ljubljana in video arhiva Postaja DIVA.


Videospotting je serija kuriranih preglednih in tematskih programov video umetnosti, ki jih predstavljamo v obliki predavanj, javnih diskusij, razstav in projekcij na mednarodnih srečanjih, festivalih in samostojnih predstavitvah širom po svetu.

 

 


Zahvala: Andrej Pezelj