Vabilo k sodelovanju na mednarodni konferenci

Not Yet Written Stories / Zgodbe, ki še niso napisane. Umetnice v Srednji in Vzhodni Evropi (CEE) Akademija za likovno umetnost v Varšavi, 2. in 3. september 2021

(Glede na situacijo s Covid-19 bo konferenca organizirana tudi v hibridnem formatu, ki ponuja spletno udeležbo.)

Rok za oddajo osnutkov: 15. 1. 2021


Organizatorji konference: SCCA-Ljubljana, Zavod za sodobno umetnost (Ljubljana), Fundacija Arton (Varšava), Latvijski center za sodobno umetnost (Riga) in Urad za fotografijo (Zagreb) v okviru EU projekta Not Yet Written Stories. Women Artists’ Archives (2020-2022).

Udeleženke/udeleženci: raziskovalci, publicisti, kustosi in umetniki na začetku kariere

Rok za oddajo osnutkov (2000 znakov s presledki) in kratke biografije: 15. januar 2021 (obvestilo o sprejetju: 25. januar; oddaja besedila: 5. april) na naslov revije miejsce@asp.waw.pl

Besedila bodo honorirana in predstavljena na konferenci ter objavljena v reviji Miejsce, ki jo izdaja Akademija za likovno umetnost v Varšavi.

Fokus: vizualne umetnosti v desetletjih pred letom 1989 skozi izkušnje in zgodovine umetnic v Srednji in Vzhodni Evropi.

Namen konference je osvetliti regionalni kontekst in spodbuditi ponoven premislek o procesih zgodovinjenja pri obravnavanju spola v družbenem, političnem, kulturnem in umetnostnem kontekstu v Srednji in Vzhodni Evropi. Umetnice v teh okoljih so bile pogosto kulturno in ekonomsko zunaj glavnih tokov sveta umetnosti in grozila jim je dvojna izključenost, ki sta jo pogojevali tako geopolitična kot spolna marginalizacija.

Več o konferenci in predlaganih temah