Video in filmska dela Ane Nuše Dragan, Zemire Alajbegović in Eme Kugler v Zagrebu

Projekcija v sklopu Odprtega ateljeja Neže Knez
Sreda, 24. 2. 2021, 20.00
Galerija Miroslav Kraljević, Šubićeva 29, Zagreb


Umetnica Neža Knez med 25. januarjem in 26. februarjem gostuje v Odprtem ateljeju Galerije Miroslav Kraljević v Zagrebu. V okviru svojega gostovanja zagrebški publiki predstavlja tudi različne slovenske umetnice in umetnike. Na zadnjem večeru projekcij bo predstavila video in filmska dela Ane Nuše Dragan, Zemire Alajbegović in Eme Kugler iz arhiva Postaje DIVA, ki so bila vključena na razstavo 3 + 3 = 6. Tri umetnice, tri umetniške prakse, šest desetletij.

Razstava v Steklenem atriju Mestne hiše v Ljubljani je bila prva od dvodelne predstavitve filmov, video del, objektov in dokumentov treh umetnic, ki so delovale ali delujejo na področju akcije/performansa, filmske in video umetnosti. Začetki njihovega delovanja segajo v različna obdobja 20. stoletja: v šestdeseta leta (Dragan), osemdeseta leta (Alajbegović) in devetdeseta leta (Kugler), s tem pa so povezane tudi specifike njihove prakse ter kontekst, ki je določal njihovo delo in delovanje. Na začetku so bile aktivne v okviru širšega gibanja, od konceptualne nove umetniške prakse in skupine OHO (Dragan) in subkulturne scene in skupine FV (Alajbegović) do alternativne kulture in postmodernistične umetnosti (Kugler). Njihovo življenjsko in umetniško prakso so bistveno določali kolektivnost, sodelovanje in solidarnost. Po obdobju različnih sodelovanj – od skupin do dvojic – je celostno avtorstvo zvečine postalo izrazita poteza njihovih del. Film/video je bil zanje osrednje izrazno sredstvo, podlaga zanj pa pogosto živa akcija, od hepeninga in dogodka do performansa. Zanje značilna narativnost se giblje od dokumentarnosti in performativnosti do poetičnosti. Razstavo sta kurirala Barbara Borčić in Peter Cerovšek.

Razstava je del evropskega projekta z naslovom Zgodbe, ki še niso napisane (2020–2022), ki bo na podlagi raziskave, delavnic in razstave vzpostavil arhive umetnic, dostopne v skupnem evropskem spletnem repozitoriju.


Ana Nuša Dragan (1943 – 2011) je diplomirala iz sociologije in psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Za področje televizije in video medija se je izpopolnjevala v Londonu na British Film Institute (1972) in kot štipendistka francoske vlade v Parizu (1984). Je avtorica kratkih filmov, akcij in umetniškega videa. Bila je del konceptualističnega gibanja, veznega na skupino OHO. Med letoma 1967 in 1988 je ustvarjala v tandemu s Srečom Draganom, s katerim sta ustvarila video dela, ki so pripadala procesualnosti akcije in interakciji z občinstvom. Kot samostojna umetnica je bila dejavna na področju umetniškega videa in televizijskih dokumentarcev ter na področju medijske vzgoje, bila je tudi svetovalka za video tehnologijo na Centru za izobraževalno tehnologijo Zavoda Republike Slovenije za šolstvo.

Zemira Alajbegović (1958) je diplomirala iz sociologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Od leta 1982 do leta 1988 je bila vodilna članica večmedijske in gledališke skupine FV 112/15 in Diska FV v okviru ljubljanske subkulturne scene, kjer je video igral pomembno vlogo kot orodje za dokumentiranje, raziskovanje in kot umetniški izraz. Soustanovila je video produkcijo FV Video in FV Založbo, prvo neodvisno založbo v Jugoslaviji. Med letoma 1983 in 1989 je bila članica večmedijske skupine Borghesia, v devetdesetih pa skupaj z Nevenom Kordo avtorica številnih video filmov, glasbenih spotov in plesnih videov (tudi pod imenom ZANK). Od leta 2011 dela kot novinarka in urednica v kulturni redakciji RTV Slovenija ter režira dokumentarne filme in televizijske oddaje o umetnosti in kulturi.

Ema Kugler (1955) je diplomirala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Med letoma 1981 in 1985 je bila vodja ekonomsko propagandne službe Radia Študent in je delovala v okviru modnega oblikovanja in ljubljanske alternativne scene. V devetdesetih letih je nastopila kot samostojna umetnica in doslej ustvarila vrsto performansov, filmov, instalacij in avtorskih videov, ki so plod kompleksne pripovedi, izdelanih scenarijev, kostumov in scenografij, številnih sodelavcev in visoke tehnologije.


Neža Knez je diplomirala in magistrirala iz smeri kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Za svoj umetniški izraz uporablja različne medije, kot so: avdio, video, fotografija, risba, klasični materiali, performans. Je dobitnica nekaterih vidnejših nagrad: Je dobitnica nekaterih vidnejših nagrad: Priznanje (2012) in Nagrada (2014) za izjemne študijske dosežke na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, nagrada za inovativni pristop k umetniški grafiki ”Zlata preša” (2015), Prešernova nagrada (Univerza v Ljubljani) za izjemne študijske dosežke (2015), v letu 2016 je bila nominirana za Nagrado skupine OHO. V letu 2017 je sodelovala na Bienalu mladih v Tirani. Za svojo magistrsko nalogo je prejela najvišje priznanje z odliko Summa Cum Laude. Leta 2018 je prejela Nagrado skupine OHO (2018). Dve leti je bila rezidentka umetniškega ateljeja v Švicariji. Je udeleženka Akademije WHW v Zagrebu. Živi in ​​dela med Ljubljano in Zagrebom.
Neža Knez na Postaji DIVA
Intervju z Nežo Knez na portalu Kulturpunkt.hr


Foto: Neža Knez


Produkcija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA v sodelovanju z Nežo Knez in Galerijo Miroslava Kraljevića