Video večer s Postajo DIVA: Duba Sambolec

Pogovor in projekcija
Sreda, 4. 5. 2022, 19.00
Galerija Photon, Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana


Duba Sambolec, NATO Women Waiting, fotografija iz videa, 2001/2013

Po digitalnem premoru se Video večer s Postajo DIVA vrača v prostore Galerije Photon. Na prvem letošnjem dogodku bomo gostili priznano vizualno umetnico Dubo Sambolec, ki je pred kratkim prejela Jakopičevo nagrado za življenjsko delo.

Duba Sambolec je v svojem obsežnem in raznolikem umetniškem opusu ustvarila tudi vrsto video del. Leta 2000 je bil cikel 14 video performansov z naslovom NoHomeVideos© predstavljen na več lokacijah v javnem prostoru v okviru Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti – Mesto žensk. V njih se je ukvarjala z izkušnjo manipulacije, ki jo nad posameznicami in posamezniki vršijo organi moči in nadzora. Performansi obenem poudarjajo moč individualne volje in inteligence v uporu in boju proti pritiskom ter zlorabam. Po letu 2000 je ustvarila še nekaj video del, med drugim cikel Collectors in NATO Women Waiting. Kljub časovni distanci so vsa dela danes, v času vzpona avtokratskih oblasti in ukrajinske vojne, še vedno izredno aktualna.

Z umetnico se bo o njenem odnosu do videa in performansa v kontekstu njene širše umetniške prakse pogovarjala strokovna sodelavka Postaje DIVA Vesna Bukovec.Duba Sambolec (1949, Ljubljana) je po triletnem študiju prava zaključila podiplomski študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Prejela je več pomembnih mednarodnih štipendij, kot so študijske štipendije v Parizu (1978) in Londonu (1980) ter  državno štipendijo Zvezne republike Nemčije DAAD (1984/85). V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bila prejemnica prestižnih ameriških štipendij The Pollock-Krasner Grant (1990), Adolph and Esther Gottlieb Foundation Emergency Grant, New York (1991) in Individual Support Grant Adolph and Esther Gottlieb Foundation, inc. (1992). Velik del svojega življenja je preživela v tujini. Pridobila je naziv profesorica za vizualno umetnost in dvajset let poučevala na različnih likovnih akademijah na Norveškem. V Trondheimu je bila na tamkajšnji akademiji petnajst let predstojnica oddelka za kiparstvo. Mentorirala je dodiplomske in podiplomske študente na Transart Institute s sedežem v New Yorku. Predstavila se je na številnih samostojnih razstavah in sodelovala na mnogih nacionalnih in mednarodnih razstavah po svetu. Sodelovala je na bienalih v São Paulu (1985), kamor je bila povabljena osebno, in v Benetkah (Aperto, 1988). Njena dela so uvrščena v stalne zbirke muzejev za moderno in sodobno umetnost v Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, São Paulu in v privatne zbirke v Sloveniji in Evropi. Njena umetniška praksa vključuje umetnost v javnem prostoru, multimedijsko instalacijo, skulpturo, kolaž, asemblaž, risbo, video in foto performans ter digitalni fotokolaž. Pomembno mesto v njeni praksi zavzemata teorija in feminizem. Je avtorica skulpture Ženske prihajajo! (1976), ki velja za prvo feministično umetniško delo v Sloveniji. Njen celotni video opus je vključen v arhiv umetniškega videa, filma in novomedijske umetnosti Postaja DIVA pri SCCA-Ljubljana. Za svoje delo je prejela številne nagrade in priznanja, kot so študentska Prešernova nagrada (1974) in nagrada Prešernovega sklada (1980), več nagrad za kiparstvo v Srbiji in na Hrvaškem, nagrado kritike na Norveškem in leta 2022 Jakopičevo nagrado za življenjsko delo. Živi in dela v Ljubljani.

Duba Sambolec na Postaji DIVA


Produkcija: SCCA–Ljubljana/Postaja DIVA, Galerija Photon
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo