Video večer s Postajo DIVA: Huiqin Wang

Pogovor in projekcija
Torek, 24. 10. 2023, 19.00
Galerija Photon, Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana


Huiqin Wang in Maja Pučl, Praznina/Živa kaligrafija, video, 2008

Na oktobrskem Video večeru gostimo slikarko in interdisciplinarno kitajsko-slovensko umetnico Huiqin Wang, ki letos obeležuje 40. obletnico življenja in dela v Sloveniji. Umetnica v svoji dolgoletni umetniški praksi posebno pozornost namenja kulturi in zgodovini vzhoda in zahoda ter grajenju mostov med njima. Za njeno delo so značilna tudi številna sodelovanja z različnimi umetnicami_ki, ki so bila bodisi razstavljena kot video instalacije bodisi so razstave in performansi zabeleženi na videu. Na dogodku bomo predstavili nekaj teh projektov.

Ob razstavi Živa kaligrafija/Taljenje leta 2007 v mariborski KiBeli je v sodelovanju z več umetnicami_ki pripravila gibalno-likovni performans, ki združuje tradicionalne oblike umetnosti s sodobnimi: ples, slikanje s svetlobnimi telesi in multimedijo. Razstava je temeljila na temah spreminjanja kot osnovne prvine življenja in sodelovanja s pomočjo umetnosti, ki ne pozna meja, in odslikava željo ljudi po miru, taljenju starih sovraštev in nesporazumov. Vse to je izraženo s pomočjo kaligrafije, tradicionalne kitajske filozofije in gibov buto plesalca Daisukeja Sakakija.

V Galeriji Loža v Kopru je v sodelovanju s plesalko Majo Pučl in v koprodukciji KID Kibla leta 2008 izvedla multimedijski performans Praznina/Živa kaligrafija. Projekt je vključeval ples, kaligrafijo in video projekcijo. Performans je temeljil na raziskovanju odnosov med vzhodom in zahodom, med tradicionalnim in sodobnim, med telesnim in duhovnim, med prisotnostjo in odsotnostjo, med porajanjem in izginjanjem, med vidnim in nevidnim ter med sliko in gibom.

Umetnica v svoji dolgoletni umetniški praksi posebno pozornost namenja ohranjanju spomina na velike zgodovinske osebnosti, ki so gradile most med vzhodom in zahodom ter so del naše skupne svetovne dediščine. Več let se je posvečala raziskovanju slovenskega jezuita in matematika Ferdinanda Avguština Hallersteina iz 18. stoletja, ki je po Svilni poti pripotoval na Kitajsko ter tam postal dvorni astronom in mandarin. Wang je zasnovala njegovo likovno podobo in njegovo življenjsko pot predstavila na več razstavah in v različnih likovnih medijih. Mariborska Kibla je na pobudo Huiqin Wang izpeljala dvoletni evropski partnerski projekt Hallerstein z namenom povezovanja evropske in kitajske kulture, kulturne dediščine, uprizoritvene umetnosti in sofisticirane tehnologije. Del projekta je bila leta 2009 izvedena intermedijska uprizoritev v SNG Maribor, ki je dokumentirana na videu. Pri predstavi so sodelovale_i: Edward Clug (koreografija in ples), Cameron Bobro (vokal v živo), Huiqin Wang (živa kaligrafija) in številne_i druge_i, produkcija KID Kibla (integralni koncept Aleksandra Kostič). Leta 2010 je bil projekt del slovenske nacionalne predstavitve na EXPO v Šanghaju.

Na večmedijski razstavi in v performansu Nemogoče je mogoče/May or may not leta 2012 v Galeriji Equrna je bila v ospredju reinterpretacija dveh ikoničnih podob iz zgodovine umetnosti z golimi ženskami ob oblečenih moških – Manetove slike Zajtrk na travi in fotografije partije šaha Marcela Duchampa in Eve Babitz. V seriji fotografij in videu se je vzpostavil kritično-humoren odnos do slikarske tradicije in zamenjave vlog. Razstava je temeljila na idejnih sklopih: ideologija-ikonografija, moški-ženska, vzhod-zahod, smeti-svet. V performansu so v kostumih Alana Hranitelja nastopale_i: Huiqin Wang, Noriko Iwata, Marko Mandić in Bojan Brajković.

V tandemu s kiparjem Metodom Frlicem sta v Galeriji Alkatraz leta 2013 pripravila razstavo 社会主义图标 / Ikone socializma. Prostorska instalacija v različnih medijih je obravnavala podobnosti zgodovinske izkušnje socializmov Jugoslavije in Kitajske. Pomemben del instalacije je predstavljal video z naslovom Iluzija časa, v katerem na steno takrat razpadajoče Cukrarne izdolbeta zvezdo kot simbol sprememb v družbi.

V sodelovanju z vizualnim umetnikom in animatorjem Andrejem Kamnikom sta leta 2022 ustvarila kratki animirani film Alma, neuklonljiva ženska, ki govori o svojevrstni osebnosti znamenite pisateljice in popotnice Alme Karlin, o njeni mladosti, bivanju na Japonskem, njenem tamkajšnjem delu in življenju. Animirani film temelji na akvarelnih ilustracijah, ki so bile objavljene v knjigi Huiqin Wang in Milana Dekleva z naslovom Mala Alma na veliki poti. Poleg Alme je Huiqin Wang ilustrirala še slikanice o Marcu Polu, Giuseppeju Castiglioneju in Hallersteinu.


Huiqin Wang (1955, Nantong) je kitajsko-slovenska umetnica. Zaključila je študij na  Fakulteti za likovno umetnost Pedagoške univerze v Nanjingu. Leta 1983 je sodelovala na grafičnem bienalu v Ljubljani in od takrat živi in ustvarja v Sloveniji. Študij je nadaljevala na ALUO, kjer je leta 1986 zaključila grafično, leta 1991 pa še slikarsko specialko. Študijsko se je izpopolnjevala tudi na Akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem. Od leta 2000 deluje na področju sodobne umetnosti in tematsko združuje kulture in zgodovine vzhoda in zahoda. Ustvarja v mediju instalacije, performansa, video instalacije, slikarstva, ilustracije, grafike in fotografije. Večkrat nagrajena umetnica se je predstavila na številnih razstavah v Sloveniji in tujini. Leta 2010 je imela v Mestni galeriji Ljubljana veliko pregledno razstavo Prepletena pot. Na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani poučuje slikarstvo. (Foto: Saša Kovačič)


Foto: arhiv Galerije Photon


Na Video večerih s Postajo DIVA gostimo avtorice_je, ki so vključene_i v arhiv in jih povabimo, da spregovorijo o svojem delu in ozadju nastanka posameznih video projektov. Predstavitev v galeriji (artist talk) spremljajo projekcije s komentarji, čemur sledi pogovor s publiko. Video večere pripravlja strokovna sodelavka Postaje DIVA Vesna Bukovec.

Produkcija: SCCA–Ljubljana/Postaja DIVA, Galerija Photon
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo