Video večer s Postajo DIVA: Marko Košnik

Predavanje s prikazi videodokumentov
Torek, 22. 11. 2022, 19.00
Galerija Photon, Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana


Videografija iz prizorov solo nastopa Marka Košnika Hanibal gre čez Alpe (Hannibal is crossing the Alps), za otvoritev mednarodnega kongresa estetike v CD Ljubljana (1998), v katerem je avtor preko analize svojega glasu ob prebiranju dnevnika Srečka Kosovela v živo dekonstruiral potekajoči program CNN in Dnevnik televizije Slovenija.

 

Marko Košnik zajema in interpretira video v realnem času, bodisi v skupinskih ali solo performansih, v živi igri z glasbenicami_ki, igralkami_ci in plesalkami_ci. Ob programiranju videoinštrumentov razvija tudi interaktivna video okolja za soudeležbo publike, bodisi s sprotnim zajemom njihove podobe ali za “gibanje” po topografsko predposnetih prostorih. Tovrstna video instalacija LUX v MSUM, ki je v več modulih obratovala dobrih osem mesecev, je bila verjetno najdlje stalno delujoče interaktivno okolje v Sloveniji (2016–2017).

Z interpretacijo nadzornih videosistemov se je ukvarjal v projektih Zborogled (Kino Šiška, 2015), Parahouse_12 (Ullsteinhaus, Berlin 2009), Batiskaf Trst (Mala galerija, 2006), Parahouse (Dessau, 1997) in Figura v prostoru (Galerija Škuc, 1993). Med prvimi je natančno mapiral video na gib (s koreografinjo Matejo Bučar – predstava Cukrarna, premiera Medienbiennale Leipzig, 1994) in na premične zvočne objekte – sonorostate (Hfbk Hamburg, 1992; Bauhaus Dessau, 1993). V projektu Paparapapa (Galerija Kapelica, 1998) sta se avtorjevega petdnevnega javnega delovanja preko video-netcastov udeleževala tudi Mike Hentz (lociran v Frankfurtu) in Christian Vanderborgh (lociran v Parizu).

Izgon iz raja klasične videomontaže je doživel s produkcijo projekta Piazzetta Ljubljana, s katerim se je slovenska performerska scena iz KUD France Prešeren v neposrednem prenosu udeležila prve interaktivne televizije – Van Gogh TV: Piazza Virtuale, ki je sto dni povezovala piazzette širom sveta iz studija na documenti v Kasslu (1992) z uporabo satelitskih prenosov in prototipov prvih videotelefonov.

Polimedijski umetnik Marko Košnik je z Inštitutom Egon March od leta 1986 realiziral 70 produkcij, od tega 28 mednarodnih, s preko trideset projektnimi sodelavci, od Soloveckih otokov v ruskem polarnem krogu navzdol širom Evrope vse do Istanbula, in od Mehike na zahodu, Japonske na vzhodu in Indonezije na jugu.

V predavanju s prikazi videodokumentov bo primerjal konceptualne, tehnološke in kontekstualne spremembe v uporabi in razumevanju gibljivih slik v obdobju štirih desetletjih umetniškega delovanja.

Nekaj videodokumentov si lahko ogledate na youtube.com/c/egonmarch.


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


Marko Košnik je bil s svojimi zgodnjimi deli vključen v dokumentacijski, arhivarski in raziskovalni projekt Videodokument. Video umetnost v slovenskem prostoru 1969–1998, ki smo ga med leti 1999 in 2003 izvedli na SCCA-Ljubljana in na katerega temeljih se je razvil arhiv umetniškega videa, filma in novomedijske umetnosti Postaja DIVA. Z njim smo sodelovali tudi pri raziskovalnem in razstavnem projektu Video obrat (2011–2013).

Video večere s Postajo DIVA v Galeriji Photon pripravlja strokovna sodelavka Postaje DIVA Vesna Bukovec.

Produkcija: SCCA–Ljubljana/Postaja DIVAGalerija Photon
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo