Video večer s Postajo DIVA: Milena Kosec

Spletna projekcija
Četrtek, 10. junij 2021, 20.00
SCCA-Ljubljana & Galerija Photon


Premierno predstavljamo posnetek pogovora z upokojeno karierno sodobno umetnico Mileno Kosec. Pogovor je bil posnet aprila, v času, ko kulturnih dogodkov v živo še ni bilo mogoče organizirati. Dopolnili smo ga z inserti video, foto in spletne dokumentacije njenega preteklega delovanja.

V pogovoru se spominja vodenja galerije Vila Katarina, nastanka večplastnega konceptualnega projekta Državica Ptičjestrašilna, karierne poti sodobne umetnice, odločitve za nematerialno produkcijo in umetniške upokojitve. V okviru svojega umetniškega delovanja je obravnavala vprašanja institucionalnega nadzora, vprašanja spominske in dejanske vrednosti vsakdanjih predmetov ter preobremenjenosti z njimi. Ukvarjala se je tudi z vprašanji vrednosti materialnega in intelektualnega dela ter z različnimi pozicijami umetnice ali umetnika znotraj umetniškega sveta in v širši družbi. V arhiv Postaje DIVA je prispevala zbirko video dokumentacije razstavnih dogodkov in umetniških projektov.

Dogodke Video večer s Postajo DIVA pripravlja sodelavka Postaje DIVA Vesna Bukovec, ki je že v preteklih letih skupaj z Metko Zupanič (obe Zavod Kolektiva) v Galeriji Photon organizirala serijo dogodkov Video večer/Video Evening.

Na Video večerih s Postajo DIVA gostimo avtorice in avtorje, ki so vključeni v arhiv in jih povabimo, da spregovorijo o svojem delu in ozadju nastanka posameznih video projektov. Predstavitev v galeriji (artist talk) spremljajo projekcije s komentarji, čemur sledi pogovor s publiko. Do sedaj so se predstavile Maja Hodošček, Aleksandra Saška Gruden, Pila Rusjan, Valerie Wolf Gang, Toni Poljanec, Zvonka T Simčič, Nataša Skušek, Andreja Džakušič skupaj s Simonom Macuhom, Ivo Tratnik in Keiko Miyazaki. Jeseni pripravljamo predstavitev Dube Sambolec.Milena Kosec je po izobrazbi diplomirana inženirka matematike. Poklicno je delovala kot načrtovalka računalniških aplikacij za obdelavo podatkov v gospodarstvu in infrastrukturi. Sledila je razvoju nove tehnologije in načrtovala njeno praktično uporabo v družbenem okolju. Leta 1988 je začela z organizacijo razstav na svojem domu, Vili Katarina, kjer je desetletje prirejala predvsem kiparske razstave. Njeno umetniško delovanje zaznamuje dolgoletni projekt suverene, neodvisne, umetniške mikrodržave Državica Ptičjestrašilna, ki je bila ustanovljena leta 1992 in je humorno, a hkrati zelo resno naslavljala administrativno-družbeno-politična razmerja moči, ki jih vsebuje institucija države. Po razpustitvi Državice leta 2000 je Milena Kosec postala profesionalna umetnica. V zadnjem ustvarjalnem obdobju se je preimenovala v karierno sodobno umetnico in se posvetila nematerialni produkciji. Od leta 2018 je upokojena karierna sodobna umetnica.

Spletna stran Milene Kosec
Arhivske strani Milene Kosec v Internet Portfoliu
Milena Kosec na Postaji DIVA


Produkcija: SCCA–Ljubljana/Postaja DIVA, Galerija Photon