Video večer s Postajo DIVA: Pila Rusjan

Pogovor z umetnico in projekcija

Torek, 19. december 2017, ob 19. uri
Galerija Photon, Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana


Pila Rusjan, Enakotežje I, 2014, izsek iz videa

Postaja DIVA, spletni in fizični arhiv video in medijske umetnosti pri SCCA-Ljubljana, v sodelovanju z galerijo Photon pripravlja predstavitve umetnic in umetnikov, ki so vključeni v arhiv.  Na decembrskem video večeru bomo gostili videastko Pilo Rusjan, ki deluje na področjih likovnih, uprizoritvenih in avdiovizualnih umetnosti. Predstavila nam bo predvsem svoje delovanje znotraj gledališča, kjer se ji je odprl zanimiv kreativni prostor. Gre za presek različnih izrazov, kjer je individualno avtorsko delo vpeto v šriši okvir kolektivnega ustvarjanja.

Projekcije in predstavitev bo povezovala sodelavka Postaje DIVA Vesna Bukovec, ki je v preteklih letih skupaj z Metko Zupanič (Zavod Kolektiva) v galeriji Photon organizirala serijo dogodkov Video večer / Video Evening.


Pila Rusjan (1984, Šempeter pri Gorici) je diplomantka digitalnih umetnosti in praks (VŠU, UNG) in zaključuje magistrski študij medijskih umetnosti in praks (VŠU). Kot videastka deluje predvsem na področju likovnih, pa tudi uprizoritvenih in interaktivnih umetnosti ter fotografije, samostojno ali v sodelovanju, tako doma, po svetu kot na spletu.
Svoja dela je predstavila na številnih razstavah, med drugim v MGLC in +MSUM v Ljubljani, v galeriji A+A v Benetkah, v Kunsthaus Graz, v Braziliji, Argentini, Kanadi, ZDA, Makedoniji, Bolgariji, Avstriji, Italiji, na Hrvaškem, Madžarskem, Švedskem, Finskem, na Tajvanu in v drugih razstaviščih po Sloveniji. Uvrščena so v nekatere mednarodne zbirke video umetnosti. Nominirana je bila za ESSL Art Award (2011 in 2015) in Nagrado OHO (2011). Je vodja raziskovalne enote famulVideoLab v okviru katere na Židovski ulici v Ljubljani pripravlja VideoZid, avtorski projekt galerije na prostem.

Pila Rusjan – domača stran

Pila Rusjan na Postaji DIVA


Foto: arhiv galerije Photon in SCCA-Ljubljana


Produkcija: SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana, Galerija Photon

Kontakt: SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, Slovenija, tel.: 01 431 83 85, info@scca-ljubljana.si