Video večer s Postajo DIVA: Rene Rusjan

Pogovor in projekcija
Petek, 24. 2. 2023, 19.00
Galerija Photon, Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana


Rene Rusjan, Puhun Suomea, 2004, zajem iz videa

Na februarskem Video večeru gostimo vizualno umetnico, kiparko, profesorico in direktorico programov Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici Rene Rusjan. Predstavila nam bo del svojega raznolikega opusa, ki ga je ustvarila v mediju videa.

Prva leta ustvarjanja Rene Rusjan – na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je iz kiparstva diplomirala leta 1987 – so zaznamovali kipi velikih dimenzij. Več samostoječih elementov iz odpadnih železnih litin je razporejala po galerijskem ali zunanjem prostoru in jih sestavljala v konstelacije. Sodelovala je na simpoziju velikih skulptur v Aberdeenu na Škotskem (1986) in na več drugih umetniških deloviščih v Jugoslaviji (Prilep 1988, Pančevo 1989), redno je razstavljala v Jugoslaviji in tujini. Bila je pobudnica kiparskih razstav v vrtu Vile Katarina v Ljubljani, zasebne neprofitne galerije pod vodstvom Milene Kosec. Leta 1990  je tam pripravila kiparsko razstavo in se leta 1996 vrnila z dnevno-nočnim multimedijskim projektom Luknje v prostoru, luknje v času, videodokumentacijo dogodka hranimo na Postaji DIVA.

Po razpadu skupne države in vojni v Jugoslaviji je med letoma 1993 in 1994 prekinila umetniško ustvarjanje in delala z begunkami_ci iz Bosne. Ta izkušnja je zaznamovala njeno nadaljnje umetniško ustvarjanje. Zanimati so jo začele vsakdanje življenjske situacije in medčloveška komunikacija. Začela je ustvarjati prostorske instalacije z uporabo različnih medijev, kot so: video, fotografija, zvok, internet, pisna in govorjena beseda, neposreden stik in osebno sodelovanje. Svoja dela je začela umeščati v prostore izven galerij in k sodelovanju vabila publiko.

Na umetniškem festivalu urbane avantgarde Break 2.2 Nevidna grožnja leta 2003 je sodelovala z nizom osmih video intervjujev na temo nevidne grožnje, ki jo lahko predstavlja dom. Videi so bili na ogled v zasebnem stanovanju.

Budno spremljanje vsakdana in pomembnost jezika v medsebojni komunikaciji je naslovila v video zanki Zbudi me, če zaspim … (2006) in z videom Puhun Suomea (2004), kjer se v okviru umetniške rezidence na Finskem uči finščine.

Skupno raziskovanje in sodelovanje s publiko je naslovila v okviru projektov umetniških Čitalnic (U3, Moderna galerija, Ljubljana 1997). Leta 2007 je pripravila tudi Čitalnico SCCA. Večkrat je sodelovala na mednarodnem festivalu Postaja Topolove in pridrugih skupinskih domačih in mednarodnih projektih.

V večplastnem video projektu z naslovom Tako daleč, tako blizu! Razgovori na daljavo, od leta 2012 dalje s številnimi sogovornicami_ki, ki jih srečuje doma in po svetu, premišljuje o izkušnji begunstva in dela v begunskih centrih, razseljenosti, družini ter občutenju doma.

Leta 2014 se je v Mestni galeriji Ljubljana predstavila z retrospektivno razstavo O čem govorim, ko govorim o …, leta 2018 pa v Mestni galeriji Nova Gorica z razstavo Epizode spomina v mreženju, (ne)pregledna razstava.

Rene Rusjan je že dalj časa aktivna tudi na področju pedagoškega dela. Z Boštjanom Potokarjem sta leta 1994 ustanovila Šolo uporabnih umetnosti Famul Stuart. Šola se je z leti razširila in preoblikovala v zdajšnjo Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici, kjer je programska direktorica, vodilna mentorica modula Sodobne umetniške prakse ter strokovna mentorica na področju vizualnih umetnosti in kiparstva. Njeno široko področje delovanja se poleg pedagoške dejavnosti razteza od vizualne, intermedijske in uprizoritvene umetnosti, scenografije in oblikovanja do koncipiranja ter kuriranja razstav in kompleksnejših umetniških projektov v širokih avtorskih zasedbah.


Foto: arhiv Galerije Photon


Na Video večerih s Postajo DIVA gostimo avtorice_je, ki so vključeni v arhiv in jih povabimo, da spregovorijo o svojem delu in ozadju nastanka posameznih video projektov. Predstavitev v galeriji (artist talk) spremljajo projekcije s komentarji, čemur sledi pogovor s publiko. Video večere pripravlja strokovna sodelavka Postaje DIVA Vesna Bukovec.

Produkcija: SCCA–Ljubljana/Postaja DIVAGalerija Photon
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo