Video večer s Postajo DIVA: Valerie Wolf Gang

Pogovor z umetnico in projekcija

Sreda, 21. november 2018, ob 19. uri
Galerija Photon, Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana


Valerie Wolf Gang: Poetika video umetnosti, 2017, detajl VJ performansa

Postaja DIVA ponovno gostuje v galeriji Photon. Na tokratnem Video večeru nam bo umetnica Valerie Wolf Gang predstavila novejšo produkcijo svojih umetniških del, v katerih prepleta področja videa, intermedijske umetnosti in filma.

Govorila bo o svojem odnosu do video medija, o možnostih vključevanja videa v različne kontekste, o konstrukciji prostora, v katerem video postane del novih digitalnih okolij, o svoji strasti do ustvarjanja digitalnih podob v živo (VJ), o interaktivnih projektih, v katera vključuje vedno več novomedijskih praks, in tudi o filmu, kjer skozi eksperimentalno formo išče nove načine izražanja in pripovedovanja zgodb. In nenazadnje, kakšno je življenje in način dela v praksi, ko kot samozaposlena v kulturi opravlja različne poklice: videastka, intermedijska umetnica, režiserka in pedagoginja.

Projekcije in predstavitev bo povezovala sodelavka Postaje DIVA Vesna Bukovec, ki je v preteklih letih skupaj z Metko Zupanič (Zavod Kolektiva) v galeriji Photon organizirala serijo dogodkov Video večer / Video Evening.


Valerie Wolf Gang, MA, je slovenska vizualna umetnica in filmarka. Njena dela se osredotočajo na ideje človeških izkušenj, kot so vidiki zavesti in odraz družbenih konfliktov, ki izhajajo iz političnih predpisov in omejitev. Pogosto se udeležuje mednarodnih umetniških rezidenc, kjer raziskuje in producira nova umetniška dela, ki so inspirirana z lokalno in mednarodno kulturno sceno. Njena dela so bila razstavljena v številnih galerijah doma in v tujini, za njih pa je prejela različne nagrade in mednarodne štipendije. Je članica umetniškega kolektiva Spielraum Ensamble, raziskovalne enote Famul VideoLab in Društva slovenskih režiserjev. Je ustanoviteljica UV Arthouse, ki producira eksperimentalne filme, video instalacije in raziskuje področje novih medijskih tehnologij in interaktivnih multimedijskih del. Poleg njene raziskovalne in umetniške prakse predava o video umetnosti in eksperimentalnem filmu v sodelovanju z različnimi institucijami, prav tako pa je študentka na doktorskem programu Podiplomske šole Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Od leta 2018 je strokovna sodelovka na ‘Institute of Fine Arts Vienna’, kjer sodeluje na triletnem projektu ‘Geneology of Amnesia’ z dunajsko akademijo ‘Akademie der bildenden Künste Wien’.
valeriewolfgang.com
Valerie Wolf Gang na Postaji DIVA


Foto: Urša Bonelli Potokar in arhiv Galerije Photon


Produkcija: SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana, Galerija Photon