VideoDvorišče.11

Projekcija in pogovor
Sreda, 28. 6. 2023, 21.00
Notranje dvorišče Galerije Škuc, Stari trg 21, Ljubljana


Oblikovanje podobe: Brina Vidic

Četrto sezono VideoDvorišča odpiramo s programom novih pridobitev v arhivu Postaja DIVA. Kurirani program vsebuje videe in filme z osebnimi avtorskimi izrazi in eksperimentalnimi pristopi. Naslavljajo različna bivanjska vprašanja, ki se odpirajo ob stiku človeka z okoljem: od tesnobe vsakdana, neizbežnosti podnebnih sprememb, osebnih spominov in odnosa do narave in glasbe. Pogledujejo v konzervirano preteklost in se zatikajo pri premišljevanju o prihodnosti.


PROGRAM

Včasih si želim …

Nove pridobitve Postaje DIVA
Kuriranje: Vesna BukovecPeter Cerovšek (SCCA-Ljubljana)
Trajanje: 67’ 32”

Ester Ivakič se v poetičnem videu Sometimes I wish I were an angel sometimes (2022) sprašuje o načinih obstajanja brez obstoja. So to angeli ali morda digitalne identitete? Teja Miholič se s svojimi neracionalnimi dnevnimi strahovi humorno spopade s pomočjo digitalnih fotografij v videu Sosedov psiček joka, kaj če je sosed umrl (2022). O prepletanju izmuzljivih občutij, spominov iz otroštva, minevanja in odnosu do narave v poetičnem vizualnem eseju razmišlja Neža Knez (Sledim, 2023). Digitalno ogledalo planeta brez prisotnosti človeštva nam s potovanjem po visokoresolucijskih satelitskih posnetkih Zemlje nastavi Anne Tassel (Otoki, 2022). O človekovi instrumentalizaciji nekoč živih bitij, ki so postala zgolj primerki živalskih zbirk pričata eksperimentalni film Vdor (2021) Matevža Jermana in Nika Novaka ter vizualni esej Nešteto tipalk bo potrebnih (vedno znova) (2022) Ane Likar. Glasbeni video za skladbo Scannerja Acentria (2022) Uršule Berlot se poklanja preminulemu prijatelju, skladatelju in pianistu JM. Francisco Tomsich v delu The futures (Elegija version) (2020) iz serije nemih, monokromatskih video esejev in meditacij izpostavlja načine premisleka o prihodnosti, ki se ponavljajo in maličijo z motnjami (glitchi). Nejc Trampuž pa v digitalni maketi dvokanalne avdiovizualne projekcije Popolnoma drugačna prihodnost (2022–2023) skupaj z umetno inteligenco premišlja o možnosti pozitivne, ekološko usmerjene prihodnosti in socialne pravičnosti.

Vesna Bukovec

Ester Ivakič – Sometimes I wish I were an angel sometimes
2022, 6’ 32”
» video
Teja Miholič – Sosedov psiček joka, kaj če je sosed umrl
2022, 1’ 42”
Neža Knez – Sledim (sedmi poskus)
2023, 10’ 33”
» video
Anne Tassel – Otoki
2022, 4’ 58”
» video
Matevž Jerman, Niko Novak – Vdor
2021, 11’ 14”
Ana Likar – Nešteto tipalk bo potrebnih (vedno znova)
2022, 12’ 40”
» video
Uršula Berlot – Acentria
2022, 4’ 54”
» video
Francisco Tomsich – The futures (Elegija version)
2020, 6’ 53”
» video
Nejc Trampuž – Popolnoma drugačna prihodnost
2022–2023, 8’ 4”
» video

 


Foto: Qëndresë Deda in arhiv SCCA-Ljubljana


VideoDvorišče je program kuriranih projekcij in pogovorov o umetnosti, videu in filmu. V spomladansko-poletnem obdobju stopamo iz temne kinodvorane in hladnega galerijskega prostora ven, na prosto. V sodelovanju z Galerijo Škuc pripravljamo dogodke na njihovem notranjem dvorišču.

Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.


V primeru dežja bo projekcija v galeriji.
Prost vstop.

Organizacija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA, Galerija Škuc
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo