VideoDvorišče.12: Bonobostudio

Projekcija in pogovor
Četrtek, 31. 8. 2023, 20.00
Notranje dvorišče Galerije Škuc, Stari trg 21, Ljubljana


Oblikovanje podobe: Brina Vidic

Sodelujejo: Dalibor Barić, Ana Hušman, Miro Manojlović, Ollie Magee, Pekka Sassi, Alexander Stewart
Kuratorka: Vanja Andrijević
Trajanje: 70 min

Bonobostudio je filmski studio, specializiran za produkcijo in distribucijo kratkih animiranih in eksperimentalnih filmov. Ustanovljen je bil leta 2008 v Zagrebu kot prostor za ustvarjalnost in inovacije na področju eksperimentalne animacije. Filmi v tem izboru predstavljajo drznega in igrivega duha svojih ustvarjalk_cev, ki dekonstruirajo in rekonstruirajo pripovedi ter raziskujejo teme od zavajajočega spomina do navidezne resničnosti.

 

Miro Manojlović – Pravilo št. 5: Natačno sledite svojemu človeku (Pravilo broj 5: Pomno pratite svog čovjeka)
Hrvaška, 2023, 10′
Film Pravilo št. 5: Natančno sledite svojemu človeku sestavlja kolaž filmskih zank iz prizora z vlakom iz filma Sherlock mlajši (Sherlock Jr.) Busterja Keatona. En posnetek postane osnova za specifične montažne postopke, s katerimi se rekonstruira filmska pripoved in ustvari nov zaplet.
Ana Hušman – Nogomet
Hrvaška, 2011, 14′ 45″
Medtem ko film raziskuje meje med predanostjo in iskrenim navdušenjem nogometnih komentatork_jev ter tehniko uporabe njihovega glasu, rekonstruira gol z imenom Božja roka, ki ga je dosegel Diego Armando Maradona na tekmi med Argentino in Anglijo na svetovnem prvenstvu v Mehiki leta 1986.
Alexander Stewart – Tu tam (Tu tamo)
Hrvaška, ZDA, 2015, 4′ 40″
Film Tu tam upodablja upogljive, blodeče linije spomina. Začne se kot popotnikova skica, narisana na Hrvaškem poleti 2014, vendar podrobnosti kmalu zbledijo v abstraktne vtise na robovih spomina. Film je redukcija na bistvo, zgoščen občutek nekega kraja in časa.
Dalibor Barić – Amnezijak na plaži
Hrvaška, 2013, 23′ 45″
V mrtvem in praznem distopičnem svetu obstaja kraj, kjer nihče več ne obstaja in je vsakdo le lastna halucinacija na robu izginotja.
Ollie Magee – Klobuk. Pomežik. Konj. (Nod. Wink. Horse.)
Združeno kraljestvo, 2020, 4′ 42″
Film za konjem. Obskurnost pripovedi. Moje dejanje samouničenja.
Pekka Sassi – Predmestje znotraj (Sisäinen lähiö)
Finska, 2009, 11′ 20″
Film o komunikaciji, pripovedovanju in prisotnosti. “Včerajšnji dan je zgodovina, jutrišnji dan je skrivnost, današnji dan pa je darilo. Zato se imenuje sedanjost.”

 


Vanja Andrijević je direktorica in ustanoviteljica filmskega studia Bonobostudio, ki se ukvarja s produkcijo, distribucijo in promocijo animiranih in eksperimentalnih filmov. Poleg distributerskega dela je producirala tudi več kot 30 kratkih filmov ter organizirala in koordinirala različne dogodke, promocijske dejavnosti, projekcije in delavnice. Bila je članica žirij in izbirnih odborov na več mednarodnih filmskih festivalih, med drugim v Annecyju in na zagrebškem Animafestu. (Foto: osebni arhiv)


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


VideoDvorišče je program kuriranih projekcij in pogovorov o umetnosti, videu in filmu. V spomladansko-poletnem obdobju stopamo iz temne kinodvorane in hladnega galerijskega prostora ven, na prosto. V sodelovanju z Galerijo Škuc pripravljamo dogodke na njihovem notranjem dvorišču.

Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.


Pogovor bo potekal v angleškem jeziku. V primeru dežja bo projekcija v galeriji.
Prost vstop.

Organizacija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA, Galerija Škuc, Bonobostudio
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo