VideoDvorišče.13

Projekcija in pogovor
Četrtek, 7. 9. 2023, 20.00
Notranje dvorišče Galerije Škuc, Stari trg 21, Ljubljana


Oblikovanje podobe: Brina Vidic

Včasih se mi zdi …

Sodelujejo: Nataša Berk, Jasna Hribernik, Zmago Lenardič, Polonca Lovšin, Ema Paš, Đeni Rostohar, Nataša Skušek, Mladen Stropnik, Aleksandar Tendjer, Miha Vipotnik, Maja Žiberna
Kuratorka: Vita Weisseisen
Trajanje: 60 min

Izbrala sem dela, ki me spomnijo na preteklost. Vsebinsko in/ali estetsko. Gre za težko razložljiv občutek, za katerega prav tako ne vem, kaj točno v delu ga prikliče. Morda barve, zvok, zgodba … Čisto slučajno in nepojasnjeno se prikrade neka nostalgija, kot da sem spet radoživa trinajstletnica. Prav to brezskrbnost, sproščenost in humor mi vzbudijo izbrana dela. Vedno znova me presenetijo in nasmejijo, v napetih časih pomirijo in spomnijo na neke lepše dni. Morda pa čas vendarle ni tako mimobežen.

Vita Weisseisen

Miha Vipotnik – Zelene doline: Jogurt (TV reklama)
1974–2002, 0’ 26”
» video
Ema Paš – Razgled
2022, 10’
Polonca Lovšin – Vedno boljša
2002, 1’ 27”
» video
Aleksandar Tendjer – Spring
2023, 1’ 45”
Jasna Hribernik, Zmago Lenardič – NewMoscowYork
2004, 25’ 20”
» video
Nataša Skušek, Mladen Stropnik – Prosti čas
2007, 6’ 42”
» video
Nataša Berk – Törpe
2006, 1’ 30”
» video
Maja Žiberna, Đženi Rostohar – Na vrtu
Luksuz produkcija, 2015, 12’ 13”
» video
Miha Vipotnik – Ljubljanske mlekarne: kornet Zlatorog–Max (TV reklama)
1974–2002, 0’ 36”
» video

 


Vita Weisseisen je vizualna umetnica, bivša članica kolektiva Podmladek, diplomirana kiparka na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Njena dela so intimne izpovedi, v katerih intuitivno združuje in povezuje popkulturne reference, ironične komentarje in dokumentirane osebne doživljaje. Deluje predvsem na področju risbe in videa. Za svoja dela pravi, da skačejo s teme na temo in delujejo kot neke vrste opomniki ali seznami, ki beležijo njene občutke, spomine in misli ter jih povezujejo v celote. (Foto: osebni arhiv)


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


VideoDvorišče je program kuriranih projekcij in pogovorov o umetnosti, videu in filmu. V spomladansko-poletnem obdobju stopamo iz temne kinodvorane in hladnega galerijskega prostora ven, na prosto. V sodelovanju z Galerijo Škuc pripravljamo dogodke na njihovem notranjem dvorišču.

Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.


V primeru dežja bo projekcija v galeriji.
Prost vstop.

Organizacija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA, Galerija Škuc
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo