VideoDvorišče.14: Modus operandi

Ljubljana Art Weekend

Projekcija in pogovor
Sobota, 25. 5. 2024, 21.00
Notranje dvorišče Galerije Škuc


Oblikovanje podobe: Brina Vidic

Modus operandi

Sodelujejo: Nika Autor, Sara Bezovšek, Lada Cerar, Lenka Đorojević & Matej Stupica, Tomaž Furlan, Neža Knez, Danilo Milovanović, Nika Oblak & Primož Novak
Kuratorska ekipa Postaje DIVA: Vesna Bukovec, Peter Cerovšek, Robert Kuret
Trajanje: 65 min

Kakšni so načini delovanja (modus operandi) za preživetje v današnjem neoliberalnem svetu? Vsakodnevno se naprezamo in hitimo z opravljanjem številnih nepotrebnih del, ki nam povzročajo stres in bolečino ter od nas zahtevajo fizične in mentalne napore. Vse to, da bi zaslužile_i dovolj za plačilo položnic. Ujete_i smo v vsakdanjo rutino, zaprte_i v digitalne škatle, obsedene_i s skrolanjem po neskončnih digitalnih pokrajinah, zgrožene_i in hkrati fascinirane_i nad številnimi katastrofami ter skorajšnjim koncem sveta. Ne bi raje svojega časa posvetile_i skupinskemu grajenju alternativnih poti, ki niso nujno bližnjice, in opravljanju del, ki imajo dobrodejen vpliv tako na nas same kot na skupnost? Pravi modus operandi bi torej morala biti solidarnost.

Tomaž Furlan, Wear VI
2005, 4′ 50″
» video
Video je del serije studijskih video performansov Wear, ki jo sestavlja osem del. Umetnik postane kiborg – človek skulptura. Oblečen je v masivne betonske kiparske elemente, ki mu otežujejo gibanje. Z okornim uprizarjanjem vsakodnevnih opravil se humorno loteva paradoksa življenjske rutine z napravami, ki naj bi omogočale lažje bivanje ter mentalno in ideološko determinirajo svobodo gibanja in mišljenja.
Lenka Đorojević & Matej Stupica, Prosti pad
2016, 21′ 30″
» več
Video performans je bil prvič predstavljen kot del prostorske instalacije Prosti pad, ki je bila zasnovana kot prazen pisarniški prostor z okensko nišo za video. Video na humoren in domiseln način vizualizira, kakšen napor predstavljajo stres in konstantni psihološki pritiski tudi v fizično nezahtevnih oblikah dela, a v narobe obrnjenem svetu sodobne stvarnosti prekarnega dela. Premagovanje gravitacije postane izreden fizičen napor, viden v izstopajočih žilah na obrazu performerke in performerja, ki v zasukani perspektivi zgolj čakata na dogodek, ki se nikoli ne zgodi.
Lada Cerar, Odpihni moje račune
2012, 2′ 51″
» video
Video je del projekta Odpihni moje račune, v katerem se umetnica humorno spopade z nadlogo plačevanja mesečnih računov. V videu na velikem kalkulatorju sešteva zneske računov iz obdobja več let.
Nika Oblak & Primož Novak, The Box
2005, 1′ 2″
» video
Kinetična video instalacija The Box prikazuje Niko Oblak in Primoža Novaka ujeta v škatli oz. njun poizkus pobega iz nje. Škatla je nastala pod vplivom nenehne izpostavljenosti medijem in nezmožnosti umika pred njihovim vplivom. Prikliče občutek odmaknjenosti, možnost obstoja izven prevladujočih sistemov.
Sara Bezovšek, www.s-n-d.si
2021, 13′ 39″
» video
Saro Bezovšek so pritegnili različni apokaliptčni scenariji, ki bi lahko vodili v konec sveta, kakršnega poznamo. Na spletu najden vizualni material v obliki kratkih videov, memov, fotografij, gifov, emotikonov ter različnih zunanjih povezav je kolažirala s svojimi lastnimi deli ter tako ustvarila kompleksen in vizualno nasičen narativ, ki sledi tipičnim hollywoodskim filmskim premisam in gledalca iz idilične situacije popelje po prizorih naravnih katastrof, svetovnih pandemij, invazij nezemljanov, jedrskih eksplozij, padca meteorita in drugih grozljivih situacijah.
Danilo Milovanović, Longcut
2017, 2′ 19″
» video
Ideja intervencije izhaja iz vprašanja o diskurzu časa v sodobni družbi. Ta se je na mentalni ravni »skrčil«; deluje, kot da 24 ur na dan ni več dovolj za opravljanje vseh nalog, ki jih tempo sodobnega življenja zahteva. Kot metaforo ekonomije časa v javnem prostoru avtor povzame bližnjice – človeške sledi čez travnate površine, ustvarjene z namenom hitrejšega prečkanja. Intervencijo izvede neposredno ob bližnjicah, tako da ustvarja »daljšnice«. Tehnično gre za preselitev land art intervencije Richarda Longa v urbani prostor s spremenjenim kontekstom. Mimoidoči se lahko odloča, po kateri poti bo šel. Če izbere »daljšnico«, se znajde v absurdni situaciji sledenja krivulji po travnati površini, ki nima več ničesar skupnega s funkcijo bližnjice.
Neža Knez, Kvadrat
2019, 13′
» video
Video je dokumentacija javne akcije, ki jo je avtorica izvajala na umetniški rezidenci v New Yorku. Na pločniku, pred vhodom v stanovanje, je vsak dan čistila isti betonski kvadrat. Prvi del videa je posnet v avtu ob prihodu v mesto, kjer taksist navdušeno razlaga o Brooklynu. Drugi del videa tvorijo posnetki dnevnega čiščenja kvadrata na pločniku iz različnih perspektiv. Izmenjujejo se s posnetki sostanovalcev (umetnikov in umetnic na rezidenci) ter mimoidočih, ki komentirajo avtoričino akcijo in razmišljajo o njenem simbolnem pomenu.
Nika Autor, Solidarnost
2012, 5′ 4″
» več
Film je ponovna obdelava filma Joyce Wieland Solidarnost (Solidarity) iz leta 1973 in dokumentira protest delavk in delavcev v Ljubljani. Pri tem odpira vprašanja, kot so: kaj je solidarnost danes, kdo je solidaren, s kom in kdaj smo solidarni? Ideja za ponovno uprizoritev filma je nastala v času, ko se soočamo z grozljivo eksploatacijo delavcev, množičnimi odpuščanji, nemogočimi delovnimi pogoji in prestrukturalizacijo delovnega trga ter ko vprašanje solidarnosti skuša na manipulativen način zastaviti oblast.

 


Foto: arhiv Galerije Škuc in SCCA-Ljubljana


VideoDvorišče je program kuriranih projekcij in pogovorov o umetnosti, videu in filmu. V spomladansko-poletnem obdobju stopamo iz temne kinodvorane in hladnega galerijskega prostora ven, na prosto. V sodelovanju z Galerijo Škuc pripravljamo dogodke na njihovem notranjem dvorišču.

Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.


V primeru dežja bo projekcija v galeriji.
Pogovor s prisotnimi avtoricami_ji bo potekal v angleškem jeziku.
Prost vstop. 

Organizacija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA, Galerija Škuc
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo