VideoDvorišče.3

Projekcija, pogovor in druženje
Ponedeljek, 10. 8. 2020, 21.00
Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana


Tretji dogodek novega programa projekcij in pogovorov o umetnosti, videu in filmu VideoDvorišče na notranjem dvorišču Galerije Škuc prinaša izbor eksperimentalnih kratkih filmov s preteklih edicij festivala kratkega filma FeKK in je hkrati preddogodek letošnjega festivala, ki bo potekal med 17. in 22. avgustom v Ljubljani.


PROGRAM

FeKK eksperimenti
Eksperimentalni kratki filmi FeKK festivala kratkega filma v Ljubljani

Kurator: Peter Cerovšek (Društvo Kraken)
Trajanje: 53′

V pretekli ediciji FeKK festivala kratkega filma v Ljubljani so v domači konkurenci močno odskočili eksperimentalni filmi predvsem mlajših avtoric in avtorjev, ki so ob dejstvu, da je kratki film finančno skrajno podhranjen, našli svoj izraz in zatočišče v eksperimentu s filmsko formo. Društvo za uveljavljanje kratkega filma KRAKEN, ki je organizator FeKKa, si prizadeva za enakopravno obravnavo eksperimentalne filmske forme kakor tudi za širše polje kratkega filma (produkcije, distribucije, izobraževanje, promocije… ). Obenem pa smo mnenja, da eksperimentalni film vsekakor ne sme biti zgolj zatočišče znotraj kratke forme, financiranje kratkih filmov pa ne sme biti socialna pomoč avtorjem med čakanjem na celovečerni film. V kolikor primerno ne podpremo kratke filmske forme in avtorjev, ki o filmu razmišljajo izven ustaljenih in komercialnih okvirjev filmske produkcije, smo lahko resno zaskrbljeni za prihodnost slovenskega filma.
Ker je regionalni pečat ena ključnih lastnosti FeKKa program dopolnjujeta tudi dva odlična eksperimentalna filma iz Hrvaške in Srbije, ki sta bila del tekmovalnega sklopa FeKK YU v preteklih edicijah festivala.

Dere san jas mali bija – Tina Ščavničar
Slovenija, 2019, 3’
Več
Vialund – Ivana Vogrinc Vidali
Slovenija, 2019, 2’
Več
Skoraj nič: in še naprej je noč – Davor Sanvincenti
Hrvaška, 2017, 12’
Več
Vse, kar ti hočem povedati s telepatskimi signali, ko me ne poslušaš – Ester Ivakič
Slovenija, 2019, 3’
Več
Sovražim sonce – Fabris Šulin
Slovenija, 2019, 7’
Več
Izgubila sem vse svoje fotoalbume – Teja Miholič
Slovenija, 2018, 2’
Več
Naša koža bo postala siva – Ivan Bakrač
Srbija, 2014, 13’
Več
Tetka Milena – Mila Peršin
Slovenija, 2019, 9’
Več
parking _ space – Anne Tassel
Slovenija, 2019, 2’
Več

Dogodek bomo izvedli v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Dogodek bo v primeru dežja prestavljen – o novem terminu bomo obveščali prek družabnih omrežji in spletnih strani Društva ŠKUC, Galerije Škuc in Zavoda za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana.


Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken si prizadeva za promocijo kratkega filma kot samostojne filmske forme in za širjenje filmske kulture v najširšem smislu. Osrednji projekt društva Kraken je FeKK – festival kratkega filma v Ljubljani, ki bo v letu 2020 doživel svojo šesto edicijo.

Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.


Foto: Qëndresë Deda in arhiv Galerije Škuc


Organizacija: Društvo Kraken, SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA, Galerija Škuc
Društvo Kraken in SCCA-Ljubljana sta kot del konzorcija Veliki plan podprta s strani Ministrstva za javno upravo.
Program SCCA-Ljubljana podpira Mestna občina Ljubljana.