VideoDvorišče.4

Projekcija in druženje
Sobota, 12. 9. 2020, 20.00
Notranje dvorišče Galerije Škuc, Stari trg 21, Ljubljana


S četrtim dogodkom programa projekcij in pogovorov o umetnosti, videu in filmu VideoDvorišče na notranjem dvorišču Galerije Škuc v duhu novega šolskega leta tokrat še posebej naslavljamo študentke in študente filmskih smeri. Predstavili bomo program kratkih dokumentarnih filmov mednarodne delavnice za dokumentarni film Interakcija, ki se vsako leto odvija v Srbiji. Projekcijo bo uvedel video nagovor kuratorke Slađane Petrović Varagić.


PROGRAM

Kratki dokumentarni
15 let delavnice dokumentarnega filma Interakcija (Požega, Srbija)

Kuratorka: Slađana Petrović Varagić (Filmart)
Trajanje: 63′

Neodvisni filmski center Filmart od leta 2006 organizira mednarodno študentsko filmsko delavnico Interakcija. Študentje filmskih šol iz celega sveta v treh tednih v zahodni Srbiji posnamejo kratki dokumentarni film. Poleg produkcije filma, delavnica prinaša tudi številne spremljevalne aktivnosti, kot so projekcije filmov udeležencev in številne glasbene in prostočasne dejavnosti. V 15. letih obstoja se je delavnice udeležilo 249 udeležencev iz 59 držav. Posneto je bilo 50 dokumentarnih filmov, med katerimi jih je bilo 11 nagrajenih z 18 nagradami na različnih filmskih festivalih po svetu.

 

Luka Popadić, Vrtiljak
Srbija/Švica, 2014, 15′
Giuseppe Schettino, HE Helij
Srbija, 2008, 8’
Efim Graboy, Dolina vladarjev
Srbija/Izrael, 2017, 26’
Stefan Krasić, Okras
Srbija, 2015, 14’

Dogodek bomo izvedli v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Dogodek bo v primeru dežja prestavljen – o novem terminu bomo obveščali prek družabnih omrežji in spletnih strani Društva ŠKUC, Galerije Škuc in Zavoda za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana.


Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken si prizadeva za promocijo kratkega filma kot samostojne filmske forme in za širjenje filmske kulture v najširšem smislu. Osrednji projekt društva Kraken je FeKK – festival kratkega filma v Ljubljani, ki bo v letu 2020 doživel svojo šesto edicijo.

Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.


Organizacija: Društvo Kraken, SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA, Galerija Škuc
Društvo Kraken in SCCA-Ljubljana sta kot del konzorcija Veliki plan podprta s strani Ministrstva za javno upravo.
Program SCCA-Ljubljana podpira Mestna občina Ljubljana.