VideoDvorišče.5

Projekcija in pogovor
Sreda, 23. 6. 2021, 21.00
Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana


Novo sezono projekcij in pogovorov VideoDvorišče na notranjem dvorišču Galerije Škuc odpiramo z izborom družbeno angažiranih dokumentarcev in kratkih filmov, ki so v preteklih letih nastajali na poletnih mednarodnih delavnicah dokumentarnega filma Luksuz produkcije v Krškem. V arhiv Postaje DIVA smo prejeli večje število filmov Luksuz produkcije, ki so bili osnova za tokratno selekcijo. Projekciji bo sledil pogovor s predstavnikom Luksuz produkcije Tomom Gomizljem.


PROGRAM

Alternative
Izbor iz mednarodnih poletnih filmskih delavnic Luksuz produkcije

Kuratorka: Vesna Bukovec (SCCA-Ljubljana)
Trajanje: 68′

Izbrane filme so večinoma ustvarili mednarodni udeleženci in udeleženke delavnic Luksuz produkcije. Obravnavajo teme raznolikosti, svobode in alternativnih načinov bivanja in ustvarjanja. Dokumentarec Rog iz leta 2015 je dragocen zapis o alternativnem prostoru v Ljubljani, ki smo ga letos izgubili. Igrani film Kosilo na travi je zgodba o brezdomcu in kolesu. Navdih sta avtorja črpala v italijanski filmski klasiki Tatovi koles. Kratki eksperimentalni film Le dihajoče bitje citira pesem perzijskegea pesnika Rumija iz 13. stoletja, ki tematizira različnost, posebnost in izobčenost posameznice_ka iz družbe ter izpostavlja svobodo posameznice_ka ne glede na barvo kože, religijo ali družbeni status. V dokumentarnem filmu Pri našem delu nam Blaž, oseba z Downovim sindromom, predstavi svoj delovnik v restavraciji Druga Violina v Ljubljani. Sledi še en dokumentarec o alternativnih prostorih izpred desetih let, ki predstavi Zgodbo Metelkove, medtem ko v dokumentarnem portretu Nenad spoznamo varnostnika gejevskega kluba Tiffany. Izbor pa se zaključi s filmom Božja napaka, v katerem performerka Salomé spregovori o svojem življenju, spremembi spola in težavah, ki jih je imela v otroštvu in mladosti, ker se je rodila v napačnem telesu.

 

Rog – Joy Mc Keon, Quentin Roddier
2015, 9′ 30”; v slovenščini
» video
Kosilo na travi – Daria Radić, Viktor Radić
2013, 7′ 57”; v slovenščini, angl. podnapisi
» video
Le dihajoče bitje – Ahmad Adelian, Agatha Kochaniewicz, Nawal Chagar
2017, 3′ 7”; v farsiju, slo. podnapisi
» video
Pri našem delu – Maja Šubarić, Linda Fernandes, Katsiaryna Drobysh, Maja Šubarić, Maëlia Lenoir
2013, 8′ 12”; v slovenščini, angl. podnapisi
» video
The Metelkova Story – Adalberto Romero Rojas, Alan Marti Mendoza Avellaneda
2011, 10′ 25”; v angleščini
» video
Nenad – Yuliya Molina
2017, 5′ 34”; v slovenščini, angl. podnapisi
» video
Božja napaka – Anna Savchenko, Eva Matarranz, Catarina Leal
2014, 22′ 39”; v slovenščini, angl. podnapisi
» video

 


Društvo zaveznikov mehkega pristanka (DZMP, Krško) je ustanovila skupina mladih leta 1995 kot odziv na pomanjkanje kulturnega dogajanja za mlade in splošno neobčutljivost za stisko drugih. Pripravljajo številne projekte s področij mladinske kulture, sodobnih umetnosti, neformalnega izobraževanja, ekologije, sociale in humanitarnih dejavnosti. Povezujejo mladino in kulturo, s svojim delovanjem se trudijo blažiti stiske in podpirati različne robne družbene skupine. Društvo DZMP sodi med pionirje demokratizacije filma kot medija in umetniškega sredstva v Sloveniji. Luksuz produkcija deluje v okviru DZMP že od leta 2001. Posvečajo se predvsem medijski vzgoji mladih ter produkciji socialno angažiranih dokumentarcev. Vsako leto posnamejo preko 50 kratkih filmov, ki redno osvajajo nagrade na festivalih doma in v tujini. K sodelovanju jim je uspelo pritegniti mentorje, uveljavljene in mednarodno priznane filmske ustvarjalce kot so režiserji Želimir Žilnik, Igor Bezinović, Nebojša Slijepčević, Boris Petković, Marko Cvejić in drugi.

Konzorcij Veliki plan – ustvarjanje, premislek, izobraževanje in skrb za neodvisni (kratki) film in video sestavljajo: Društvo zaveznikov mehkega pristanka, Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana in Društvo za razširjanje filmske kulture Kino!


Foto: Qëndresë Deda


Organizacija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA, DZMP / Luksuz produkcija, Društvo Kraken in Galerija Škuc
Društvi DZMP in Kraken so, skupaj z SCCA-Ljubljana, kot del konzorcija Veliki plan podprti s strani Ministrstva za javno upravo.
Program SCCA-Ljubljana podpira Mestna občina Ljubljana.