VideoDvorišče.6

Projekcija in pogovor
Sobota, 3. 7. 2021, 21.00
Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana


Šesti dogodek iz sklopa programa projekcij in pogovorov o umetnosti, videu in filmu, VideoDvorišče na notranjem dvorišču Galerije Škuc prinaša izbor eksperimentalnih kratkih filmov s preteklih edicij FeKK – Festivala kratkega filma v Ljubljani in je hkrati preddogodek letošnjega festivala, ki bo potekal med 16. in 21. avgustom.


PROGRAM

FeKKsperimenti: Sound & Vision

Kurator: Matevž Jerman (Društvo Kraken)
Trajanje: 55′

FeKK in društvo Kraken vse od svojega nastanka osvetljujeta formo sodobnega avantgardnega filma. Obravnavata jo kot enakovredno ter v mnogoterih primerih tudi bolj svobodno, domiselno in subverzivno od konvencionalne pripovedne forme. V tej luči je festivalski izbor ob vsaki ediciji zaznamovan tudi z bero kratkih eksperimentalnih del. O tem, da gre za vse bolj zastopano in vznemirljivo področje filmskega ustvarjanja vrednega pozornosti priča tako število mladih avtoric_jev, ki se vse pogosteje spoprijemajo z eksperimentalno obliko, kot tudi dejstvo, da se raven dovršenosti tovrstnih del iz leta v leto dviga.

Nabor kratkih eksperimentalnih del sobotnega programa prinaša pet filmov, ki na samosvoje načine preigravajo odnos med podobo in zvokom. Mario Marzidovšek Minimal Laboratorium je svojevrsten portret (o)kultnega slovenskobistriškega minimalista, zvočnega eksperimentatorja in vsestranskega kreativca Maria Marzidovška (1961–2011). Shekuza – Coriolis Effect izliva abstraktne pejsaže, podobe in vzorce, ki izvirajo iz povratne zanke video signala, nastale v prepletu videokamer, katodnih monitorjev in video mešalnih miz standardne ločljivosti – danes zastarele in v video produkciji večinoma pozabljene opreme, ki je na video sceni kraljevala v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. V z vesno nagrajeni Kompoziciji lahko vidite zvok in slišite sliko. Narejeni sta s črtami, ki so prostoročno spraskane na 35 mm filmski trak, da med njima ustvarijo harmoničen odnos. Pimpin Piaf je igriv hibrid med videospotom in kratkim igranim filmom ter eden gradnikov Matter univerzuma. Animirani videospot Warrego Valles – Human Body Game pa nas prestavi v svet videoiger, kjer se elementi iz narave in digitalnih svetov prepletajo zelo hitro in agresivno, vijolična protagonistka, pa mora opraviti več fizičnih nalog, da bi se prebila do konca igre.

 

Mario Marzidovšek Minimal Laboratorium – Kaja in Sava Kosmač
2014, 29′
Shekuza – Coriolis Effect, Gašper Biloslav Milkovič
2020, 5′
Kompozicija – Mitja Manček
2014/15, 4′
Pimpin Piaf – Matic Zavodnik & Dario Nožić Serini & Luka Lah
2017, 14′
Warrego Valles – Human Body Game – Anja Romih
2018, 4′

 


Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken si prizadeva za promocijo kratkega filma kot samostojne filmske forme in za širjenje filmske kulture v najširšem smislu. Osrednji projekt društva Kraken je FeKK – festival kratkega filma v Ljubljani, ki bo v letu 2021 doživel svojo sedmo edicijo.

Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.


Foto: arhiv Galerije Škuc in SCCA-Ljubljana


Organizacija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA, Društvo Kraken in Galerija Škuc
Društvo Kraken in SCCA-Ljubljana sta kot del konzorcija Veliki plan podprta s strani Ministrstva za javno upravo.
Program SCCA-Ljubljana podpira Mestna občina Ljubljana.