VideoDvorišče.7

Projekcija in pogovor
Torek, 24. 8. 2021, 21.00
Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana


Tokratni izbor je sestavljen iz del, ki smo jih v zadnjem letu pridobili v arhiv Postaje DIVA. Ustvarjalke se v različnih časovnih obdobjih in z raznolikimi pristopi spopadajo z vidiki preživetja. Kam nas pripelje metaforični spust po hribu navzdol si lahko ogledate na projekciji v torek, 24. avgusta, ob 21. uri na notranjem dvorišču Galerije Škuc.


PROGRAM

Po hribu navzdol
Nove pridobitve Postaje DIVA

Kuratorka: Vesna Bukovec (SCCA-Ljubljana)
Trajanje: 45′

Študentski video Urške Aplinc (Drča, 2014) prikazuje neumorno absurdno gibanje s pomočjo rekvizita, ki ni narejen po meri telesa, in ga zato sili v točno določeno držo in gibanje. Nataša Berk si izpolni dolgoletno željo in z lastnimi alter egi ustanovi glasbeno skupino, s katero nastopi na odru v videu PolyPlay (2007). Ana Nuša Dragan v svojem prvem dokumentarcu Nekaj informacij (1968) posname selitev iz študentskega naselja, s čimer zajame slovo od igrive mladosti in prehod v odrasli svet. Z odgovornostmi odraslega sveta, ki ga zaznamuje predvsem plačevanje računov, se v videu Odpihni moje račune. Kalkulator (2012) spopada Lada Cerar. Maja Škerbot v televizijskem portretu iz leta 1997 predstavi “nekonvencionalno gospo” Mileno Kosec, “šušmarko in diletantko”, ki dela brez pravil. Na njenem zelenjavnem vrtu so takrat imela svojo lastno državico ptičja strašila, ki so v novonastali državi v obliki ptiča na jugovzhodu Evrope prepoznala idealno lokacijo. Država naj bi svojim prebivalkam in prebivalcem zagotavljala varnost. Kako izgleda zagotavljanje varnosti v času pandemije, izkoriščanja, nasilja, podnebnih sprememb in lažnih novic se sama sprašujem v videu Kaj je nevarnost? (2020/21). Tatiana Kocmur v performansu Alopecia areata (2018) rekonstruira stanje duha v obdobju osebne stiske, posledice dvomov, strahov in frustracij. Pri spopadanju z osebnimi stiskami morda lahko pomagajo programski vmesniki z ženskim glasom – digitalne šamanke iz dvokanalnega videa Vala (2017) Agnes Momirski. Performans Jatun Risbe Be-coming Tree. Autumn (2020/2021) prinaša vpogled v sožitje življenja in smrti v naravi, spajanja z gozdom in vzpostavljanja dialoga med svetovnim spletom in svetovno micelijsko mrežo.

 

Urška Aplinc, Drča
2014, 1′ 52”
» video
Nataša Berk, PolyPlay
2004, 4′ 18”
» video
Ana Nuša Dragan, Nekaj informacij
1968, 1′ 54”
» video
Lada Cerar, Odpihni moje račune. Kalkulator
2012, 2′ 51”
» video
Maja Škerbot, Intervju z Mileno Kosec
1997, 5′ 10”
» video
Vesna Bukovec, Kaj je nevarnost?
2020/2021, 2′
» video
Tatiana Kocmur, Alopecia areata
2018, 5′ 40”
» video
Agnes Momirski, Vala
2017, 10′ 16”
» video
Jatun Risba, Be-coming Tree Autumn
2020/2021, 10′ 27”
» video (trailer)

 


Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.

Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken si prizadeva za promocijo kratkega filma kot samostojne filmske forme in za širjenje filmske kulture v najširšem smislu. Osrednji projekt društva Kraken je FeKK – festival kratkega filma v Ljubljani, ki je v letu 2021 doživel svojo sedmo edicijo.


Organizacija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA, Društvo Kraken in Galerija Škuc
Društvo Kraken in SCCA-Ljubljana sta kot del konzorcija Veliki plan podprta s strani Ministrstva za javno upravo.
Program SCCA-Ljubljana podpira Mestna občina Ljubljana.