VideoDvorišče.8

Projekcija in pogovor
Četrtek, 9. 9. 2021, 20.00
Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana


Izbor del v osmem programu VideoDvorišča želi približati dela avtoric in avtorjev, ki se na posreden in neposreden način dotikajo različnih svetov – ti se fluidno premikajo med resničnostjo, sanjami, spolom, telesom in med prostori izražanja, ki jih avtorji raziskujejo in kjer iščejo skupne točke nasprotij. Izbrana dela se navezujejo na sanje, kjer se takšna prepletanja zdijo mogoča in resnična. Projekcijo si lahko ogledate v četrtek, 9. septembra, ob 20. uri na notranjem dvorišču Galerije Škuc.


PROGRAM

Vse poti vodijo v sanje

Kuratorka: Anne Tassel
Trajanje: 54’

Neven Korda v delu Angelski venček na speedu (2006) pretočno raziskuje umetne svetove in pod vprašaj postavlja realnost, ker umetniku njena podoba ni všeč. Tako tudi Sašo Sedlaček, v videu Piknik na deponiji (2004) grdo okolje deponije uporabi za piknik in združuje umetniške akcije v tem neprimernem okolju. V kratkem filmu Woodman’s Bizzare Dream 2 (2009) raziskujemo sanjsko sfero, ki sta jo Matevž Jerman in Aleksander Pejić ustvarila in prenesla sanjsko napetost v resničnost ob ogledu. V video performansu Code I (2000) Dube Sambolec se umetnica ukvarja z avtomatiziranimi klišejskimi frazami, ki v performansu izgubijo svoj prvotni pomen, se dekonstruirajo, postanejo nadležne, avtomatizirane in se ponovno vračajo skozi isti cikel. Performansi se navezujejo na voljo posameznice_ka in nadzor v uporu in boju proti pritiskom in zlorabam. Video Vodna rokavica (2015) Nataše Prosenc Stearns združuje in raziskuje pravo roko z nemogočo vodno rokavico in s tem ustvari nov, v resničnem življenju nemogoč pojav. Jasna Hribernik nas v delu Ballabende (1995) popelje v romantizirane kontrastne svetove, ki se odzivajo in prepletajo z dvema različnima glasbenima žanroma. Video Pissing (2002) avtoric Martine Bastarda, Mateje Ocepek in Nataše Skušek preseže spekter spolov s preprosto akcijo stoječega uriniranja.

 

Neven Korda – Angelski venček na speedu
2006, 4′ 42”
» video
Sašo Sedlaček – Piknik na deponiji
2004, 9′ 6”
» video
Matevž Jerman, Aleksandar Pejić – Woodsman’s Bizzare Dream 2
2009, 3′ 15”
» video
Duba Sambolec – Code I
2000, 4′ 29”
» video
Nataša Prosenc Stearns – Vodna rokavica
2015, 58”
» video
Jasna Hribernik – Ballabende
1995, 21′ 46”
» video
Martina Bastarda, Mateja Ocepek, Nataša Skušek – Pissing
2002, 4′ 28”
» video

 


Anne Elisabeth Tassel (1995) je diplomantka digitalnih umetnosti in praks (Akademija umetnosti univerze v Novi Gorici) in absolventka podiplomskega študija videa in novih medijev na ALUO. Leta 2020 je kurirala pop-up razstavo v Kinu Šiška v sodelovanju z Galerijo 7:069, za festival kratkih filmov FeKK (Festival kratkega filma v Ljubljani) že četrto leto so-kurira program Internetna Arheologija, letos je bila prvič v selektorski ekipi tekmovalnega programa FeKK BAL. Njena področja ustvarjanja so video, (kratek) film in kuratorstvo, najraje je pa še vedno gledalka.


Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.

Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken si prizadeva za promocijo kratkega filma kot samostojne filmske forme in za širjenje filmske kulture v najširšem smislu. Osrednji projekt društva Kraken je FeKK – festival kratkega filma v Ljubljani, ki je v letu 2021 doživel svojo sedmo edicijo.


Organizacija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA, Društvo Kraken in Galerija Škuc
Društvo Kraken in SCCA-Ljubljana sta kot del konzorcija Veliki plan podprta s strani Ministrstva za javno upravo.
Program SCCA-Ljubljana podpira Mestna občina Ljubljana.