VideoDvorišče.9: Kratki filmi Jeana-Jacquesa Martinoda

Projekcija in pogovor

Četrtek, 21. 7. 2022, 21.00
Notranje dvorišče Galerije Škuc, Stari trg 21, Ljubljana


Oblikovanje podobe: Brina Vidic

Novo sezono VideoDvorišča pričenjamo z gostovanjem ekvadorskega ustvarjalca eksperimentalnih filmov Jeana-Jacquesa Martinoda. Skupaj s sorežiserko in filmsko snemalko Bretto C. Walker bosta predstavila izbor kratkih filmov in ozadje njihovega nastanka. Izbor poetičnih, meditativnih filmov obravnava osebne izkušnje čustvenega in prostorskega prehajanja ter razmišljanja o sobivanju človeka in narave.

V primeru dežja bo projekcija v galeriji.


PROGRAM
Kratki filmi Jeana-Jacquesa Martinoda

Datura’s Aubade (Daturina jutranja pesem) (sorežija: Bretta C. Walker)
ZDA in Mehika, 2021, super 16 mm, 17’
Kmet odkrije meteorit, ki je padel v visoki puščavi Chihuahuan. Tuja zemlja in zemeljski tujec se pomešata pod urokom smrtonosne nočne sence.
Grabados del Ojo Nocturno (Gravure nočnega očesa)
Ekvador in Maroko, 2016, 16 mm, 7’
Zbrani posnetki so postali obredni potopis skozi bivališča prednikov, od Sahare do oceanov Južne Amerike.
OPOZORILO: Film vsebuje močne utripajoče svetlobne in zvočne signale.
Before the Deluge (Pred potopom)
Kanada, 2019, super 16 mm & Hi-8, 38’
V starodavni predkambrijski kamnini severne Kanade se nahaja ena največjih zalog urana na planetu. Moč, ki je omogočila največjo uničujočo energijo, kar jih pozna človek, se kaže tudi v neizprosni lepoti pokrajine. Film je gotski potopis, ki priklicuje dialog z duhovi regije. To so zapuščena rudarska mesta, ki jih je pogoltnil pandemonij rudarske trgovine in degradacije, hkrati pa tudi mejne neznane sile, ki naseljujejo te dežele in govorijo v temačnih spominih.
La Bala de Sandoval (Sandovalova krogla)
Ekvador, 2018 super 16 mm, 17’
Isidro vijuga po deževnem gozdu, medtem ko z bratom pripovedujeta o trenutkih, ko se je znašel iz oči v oči s smrtjo.

 


Jean-Jacques Martinod je ekvadorski filmski ustvarjalec, radijski DJ in intermedijski umetnik. Svojo prakso opisuje, da naseljuje tako žive kraje kot deteritorializirane pokrajine, pri čemer upošteva medsebojne odnose, ki so neločljivo povezani z nihajočimi psihičnimi geografijami in široko človeško noezo. Njegova dela si prizadevajo preizpraševati čutno spoznanje v povezavi z naravnim svetom, potencialnimi ravninami in parapoetičnimi ozemlji, s prepletanjem etnofikcije z umetniškimi eksperimentalnimi filmskimi tehnikami.
Njegova dela so bila nagrajena in predvajana v številnih muzejih, galerijah, na filmskih festivalih ter v prostorih in kooperativah, ki jih vodijo neodvisne_i umetnice_ki, vključno z The Museum of the Moving Image, Cinemateca Nacional del Ecuador, Cinemateca do MAM Rio de Janeiro, Cinemateca de Bogotá, Center PHI Montreal, Mednarodni filmski festival Rotterdam, Nomadica na LABA, Sheffield Doc/Fest, FIDMarseille, Mar del Plata, DocumentaMadrid, European Media Art Festival (EMAF), 25FPS, Images Festival, Frontera Sur, Camden International Film Festival, Alchemy Film and Moving Image Festival, Fracto Experimental Film Encounter, Experiments in Cinema, Encuentros Cinematográficos Cámara Lúcida.

Bretta C. Walker prakticira časovno, alkimistično in odnosno poetiko. Njeno delo je globoko osebna praksa, utemeljena z zdravljenjem in osvobojena s procesom, pri čemer pogosto obravnava liminalnost, somatski spomin, prehodnost, intimnost in brezno. Rodila se je in odraščala v gorah Blue Ridge v podeželskih Apalačih (ZDA) in trenutno živi nomadsko življenje v Evropi ter išče in ustvarja začasna avtonomna območja. Je certificirana permakulturna oblikovalka in nadebudna zeliščarka tradicije Wise Woman, vodi založniški projekt Evidence House, zastopajo pa jo distributerji Vtape v Kanadi. Diplomirala je na smeri Studio Art na Univerzi Tufts. Njena dela so bila prikazana v različnih galerijah in na festivalih po vsej Ameriki, Aziji in Evropi ter so trajno arhivirana v več institucionalnih zbirkah, vključno z Mednarodnim fotografskim centrom v New Yorku.


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.


Organizacija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA, Galerija Škuc
Program VideoDvorišče podpira Ministrstvo za kulturo RS.
Program SCCA-Ljubljana podpira Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.