Vladislav Knežević: Aqualia VR

Festival V-F-X Ljubljana
Četrtek–sobota, 19.–21. 5. 2022, v času festivala
Kavarna Slovenske kinoteke


Aqualia VR

Vladislav Knežević, Hrvaška, 2021
Prost vstop

Vladislav Knežević, Aqualia, 2021

V času trajanja festivala se lahko na VR točki v kavarni Kinoteke potopite v 360-stopinjski prikaz filma Vladislava Kneževića Aqualia (2021). Izkušnja virtualne resničnosti vas bo postavila v testni bazen za podvodno robotiko, kjer stroj, okužen z neznanim biološkim skupkom, izvede usodni manever. Novi sklopi ustvarjajo svoje oblike, samozadostne, samooblikujoče, prilagodljive. Antropocen kot človekova stvaritev je odprl možnost, da se na podaljšku telesa brez organov naselijo druge oblike življenja, nečloveško osupljive in nepredvidljive.

Osrednji avtor letošnjega festivala V-F-X Ljubljana prihaja iz Zagreba. Priznani režiser in avdiovizualni umetnik Vladislav Knežević vse od leta 1988 ustvarja samosvoj opus v duhu avantgardne rabe filmskega jezika, ki ga povezuje z napredno računalniško grafiko. Njegova retrospektiva bo predvajana v dveh sklopih, in sicer v četrtek in petek. Del programa bo predvajan v stereoskopski 3D projekciji. Poleg starejših del bo premierno predvajan pravkar končani film Null Cone (2022). V petek z avtorjem pripravljamo tudi mojstrsko delavnico, namenjeno mladim ustvarjalkam in ustvarjalcem. V pogovoru z avtorjem bomo odstrli pogled na njegov ustvarjalni proces in konceptualne zasnove del, ki nastajajo na presečišču znanosti in umetnosti.


Vladislav Knežević (Zagreb, 1967) je študiral filmsko in televizijsko režijo na Akademiji dramske umetnosti v Zagrebu in na De Vrije Academie v Haagu. Ukvarja se predvsem z avdiovizualnimi raziskavami in ustvarja dela z uporabo posnetega videa, digitalne fotografije, mikro-animacije, stereoskopske 3D tehnologije in generativnega elektronskega zvoka v poskusu ustvarjanja nove izkušnje gledanja filmskih medijev. V središču njegovega zanimanja so koncepti, povezani z obrobnimi področji kategorij resničnosti, doživljanjem novomedijskih podob, digitalno estetiko, utilitarno-fantastičnimi konstrukti in posledicami tehnološko-znanstvenih raziskav na človekovo izkušnjo. Je poklicni TV režiser in dela z več kamerami, kot režiser pa je v obdobju od 1994 do 2017 realiziral skoraj 2000 televizijskih oddaj in dokumentarnih filmov (Drugi format, Modul 8, Briljanteen, Animatik, Videodrom, Nove kolekcije, DM talks to DM, Nove tendencije, Crna kutija). Od leta 1989 se ukvarja z eksperimentalnimi in umetniškimi filmi, ki jih je prikazal na več kot 200 festivalih in razstavah v Evropi, ZDA, Avstraliji, na Japonskem in v Braziliji. Je dobitnik dveh nagrad Oktavijan, ki jih podeljuje Hrvaško društvo filmskih kritikov (Archeo 29, 2010 in A.D.A.M., 2015). Sodeloval je na razstavah “HT Award for Contemporary Art” v Muzeju sodobne umetnosti Zagreb 2016, 2018 in 2019. Je soustanovitelj in kustos festivala 25 FPS (2005-2009). V zgodnjih 90. letih je v sodelovanju s kolektivom FX Interzone delal na več glasbenih videospotih, ki so jih predvajali na MTV Europe, Viva in MCM.


Zahvala: Multiversum