ZINE VITRINE Leon Zuodar: Zinko Tiček

Razstava in predstavitev projekta

Odprtje: torek, 21. 2. 2017, ob 19. uri 
DobraVaga, Adamič-Lundrovo nabrežje 5, Ljubljana


Zinko Tiček je manjša zinovska čitalnica, ki je zrasla iz dolgonastajajočega osebnega arhiva fanzinov, grafičnih knjig in stripov Leona Zuodarja. Nahaja se v prostorih Hiše kulture v Pivki, natančneje v slikarskem ateljeju, ki je odprt zinovskim entuziastom in drugim, ki jih zanimajo mediji fotokopije, risografije, sitotiska, linoreza in eksperimentalne risbe. Prostor je zamišljen kot čitalnica, manjši razstavno-predstavitveni prostor in atelje, kjer se lahko v živo pogovarjamo z gostujočimi avtorji ter prirejamo zinovske delavnice in razstave. Ob tem lahko skopiramo kakšen fanzin, ki je že dolgo založen ali izgubljen. Zinko Tiček bo v okviru programskega sklopa Zine Vitrine predstavil vodja projekta, vizualni umetnik Leon Zuodar.


Leon Zuodar (1977) je končal študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani leta 2004. Leta 2005 je skupaj z Mihom Pernetom ustanovil slikarsko skupino Beli sladoled in istoimensko zinovsko založbo, ki se navdušuje nad drugačno, marginalno in eksperimentalno risbo. Do danes sta izdala 23 publikacij, po večini zinov in nekaj risarskih knjižnih kompilacij ter zinovskih kataložnih pregledov razstav. Za svoje delo sta leta 2011 prejela nagrado skupine OHO. Samostojno se Zuodar ukvarja z risbo, grafiko in slikarstvom, v galeriji Hiše kulture v Pivki pa je soorganizator razstavnega programa in vodja grafičnega ateljeja ter od leta 2016 vodja zinovske čitalnice Zinko Tiček.

 

Lara Plavčak (1987)
Diplomirana umetnostna zgodovinarka in kulturologinja. Leta 2011 je končala Svet umetnosti, šolo za kuratorje in kritike sodobne umetnosti, ki deluje v okviru Zavoda za sodobno umetnost, SCCA–Ljubljana. Med 2013 in 2014 je sokurirala razstave Cikla mladih ustvarjalcev v Kinu Šiška, v letu 2016 pa kurira Cikel samostojnih razstav v Kinu Šiška. Kurirala je razstave v galeriji Plevnik-Kronkowska v Celju (2010/11), v KiBeli, MMC Kibla v Mariboru (2014) in v Savinovem likovnem salonu v Žalcu (2014). Svoje prispevke je do sedaj objavila v Kinotečniku, Dialogih, Likovnih besedah, Pogledih, Tribuni, AirBeletrini in reviji Fotografija. Med 2015 in 2016 je sodelovala z društvom za promocijo kratkega filma KRAKEN in festivalom kratkega filma v Ljubljani FeKK. Aktivna je znotraj projektno-razstavne prodajne galerije DobraVaga, kjer kot ustanoviteljica vodi program zin razstav, delavnic, čitalnice in arhiva ZINE VITRINE. Od leta 2016 je tudi sodelavka Sveta umetnosti in Zavoda za sodobno umetnost, SCCA–Ljubljana.


ZINE VITRINE je programski sklop, orientiran okrog sodobne produkcije zinov, in združuje javno čitalniško-arhivsko zbirko, mesečne razstavne vitrine, delavnice ter prodajni program zinov v razstavno-projektnem prostoru in galeriji DobraVaga.

Organizacija: DobraVaga | Kino Šiška.
Več na strani FB dogodka.