Back2Back: Jake Yuzna – Težko je videti alternativo

Spletni pogovor in projekcija
6.–9. 5. 2021


Back2Back je nov tip dogodkov v okviru kuriranih programov Videospotting, kjer vabimo domače in mednarodne avtorice in avtorje na različnih stopnjah svoje ustvarjalne poti, da predstavijo lastno produkcijo in vzpostavijo dialog z deli iz arhiva Postaja DIVA po lastnem izboru. Vabili bomo predvsem tiste, ki svojih del v arhivu še nimajo. Pred projekcijo bomo z njimi pripravili krajše pogovore, ki bodo osvetlili njihove lastne avtorske fokuse in razkrili, zakaj so jih nagovorila ravno izbrana dela. Program smo zasnovali z namenom odpiranja arhiva umetniškemu raziskovanju, ki skupaj s predstavitvijo lastne prakse vzpostavlja zanimive paralele klasičnim kuratorskim pristopom. Prva se je v tej vlogi predstavila Mila Peršin.

Na drugi dogodek smo povabili umetnika_co, filmskega_o avtorja_ico in kuratorja_ko Jake Yuzna, ki je bil_a v letu 2020 kot Fulbrightov_a štipendist_ka na raziskovalni rezidenci v arhivu Postaja DIVA na SCCA-Ljubljana. Zaradi trenutnih epidemioloških okoliščin smo pripravili dogodek v spletni obliki. Program in pogovor vodje Postaje DIVA, Petra Cerovška z Jake Yuzna si lahko ogledate na Postaji DIVA.PROGRAM

Težko je videti alternativo

V Ameriki nimamo alternativne kulture. Namesto tega naša transgresivna in progresivna gibanja – kot kontra in underground kultura – obstajajo v odnosu do prevladujoče kulture, proti kateri se upirajo. Tako jih oblikuje ravno tisto, čemur se upirajo in kar poskušajo strmoglaviti. Za razliko od ameriškega kontrapunkta se slovenska alternativna kultura takšnim pastem izogne.

Alternativna kultura, ki hkrati obstaja znotraj in zunaj dominantne kulture, takšne odnose zaplete. Prekipevajoča z mutacijami in zlomi, je amorfna, nenehno spreminjajoča se in neobvladljiva. Je prostor, kjer se meje, ki opredeljujejo kulturo, razpustijo in porušijo. V nastalem vzniknejo razpoke novih prostorov, oblik in poti.

Izbor del ohlapno sledi krivulji alternativ, ki jih najdemo znotraj arhiva Postaja DIVA. Naj gre za dokumente Radia Študent ali Kluba Tiffany, eksperimentalne forme ali ekstatična praznovanja, ta dela kolektivno tvorijo zgodovino alternativnih poti, pozicij in prostorov. Gledana skupaj, dela pokažejo radikalni potencial za spodbujanje sprememb, ki jih imajo alternative tako na osebni ravni kot v javnem življenju. Podobno kot pri slovenski kulturi, se subtilna moč alternativne kulture kaže v zmožnosti odstopanja. Vsebuje močna izhodišča, ki tvorijo nove jezike in vizije, s katerimi je mogoče uresničiti transformativni potencial. Alternativa naši preteklosti, sedanjosti in prihodnosti se še naprej skriva in preži vse okoli nas. Preostane le vprašanje, ali si jo želimo videti. 

Jake Yuzna

 

Sašo Sedlaček, Veliki izklop / The Big Switch Off
Aksioma, 2011, 1’ 48”
» video
Rok Sieberer – Kuri, Kres II. Razstava
V.S.–D.V., 1990, 1′ 20”
» video
Borghesia, Divja horda
FV Video/ŠKD Forum, 1984, 2′ 56”
» video
Jurij Korenc, Oddaja o Radiu Študent
Studio 37, 1988, 4′ 45”
» video
Rok Sieberer – Kuri, Preveč slepi, da bi videli / Too Blind To See
Media Teror, 2000, 6′ 42”
» video
Neven Korda, Obnova
FV Video/Škuc Forum, 1983, 5′ 28”
» video
Valérie Wolf Gang, Oddaljen spomin
V.WG., 2014, 2′ 43”
» video
Alenka Pirman, Zapri oči in glej
Društvo za domače raziskave, SCCA-Ljubljana, 2006, 47”
» video
Neven Korda, 1 Sec of My Life (English version)
N.K., 2001, 1′ 31”
» video
Yuliya Molina, Nenad
Luksuz produkcija, 2017, 5′ 34”
» video
Gorazd Krnc, No Title Yet
z.guba produkcija, 2000, 8′ 30”
» video
Ana Sluga, Away
A.S., 2006, 1′ 13”
» video
Jake Yuzna, The Alternative Can Be Hard to See
J.Y., 2021, 4′ 10”

 


Jake Yuzna (1982, Minneapolis, ZDA) je umetnik_ca, filmski_a ustvarjalec_ka in kurator_ka. Njegov_njen prvenec OPEN je bil premierno prikazan na filmskem festivalu v Berlinu, kjer je postal prvi ameriški film, ki je prejel nagrado žirije Teddy. Yuznino delo je bilo med drugim predstavljeno v okviru New Museum of Contemporary Art, Walker Art Center, Red Cat, British Film Institute, Strelka, London Film Festivals ter v Cannesu, Berlinu in Oberhausnu. Je prejemnik_ca štipendij in nagrad Ameriškega filmskega inštituta, Fundacije Guggenheim, Creative Capital, Jerome Foundation, Frameline Foundation, Creative Time, McKnight Foundation, IFP in National Endowment for the Arts. Yuzna je ustanovil_a filmski program v Muzeju za umetnost in oblikovanje (NYC) ter Vključujoč in družbeno odgovoren laboratorij filmskega ustvarjanja pri FilmNorth (Minneapolis). Kuriral_a je projekte za Performa: The NYC Biennial of Performance Art, Moscow Biennial of Contemporary Art, mesto Los Angeles in Queeruption. Je avtor_ica knjig THE FUN: The Social Practice of Nightlife in NYC in NYC Makers ter objavlja prispevke v Artforumu.
www.jakeyuzna.com


Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.

Videospotting so kurirani pregledni in tematski programi video umetnosti, ki nastajajo od leta 1994, v obliki predavanj, javnih diskusij, razstav in projekcij.


Produkcija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA
Podpora: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo