Back2Back: Nika Jurman

Pogovor in projekcija
Sreda, 20. 3. 2024, 19.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


V okviru dogodkov Back2Back vabimo domače in mednarodne avtorice_je, da predstavijo svojo produkcijo in vzpostavijo dialog z deli iz arhiva Postaja DIVA po lastnem izboru. Tokrat smo povabili scenaristko in režiserko Niko Jurman, avtorico nagrajenega kratkega filma Borbike.


Neodvisni kratki film Borbike (2022) sem naredila z lutkami Barbie, ki jih je stop animacija spravila v gibanje, razni filtri pa so nato njihovim lepim, a brezizraznim obrazom dodali nekaj mimike in čustev. Film govori o umetnici, ki se je z vasi preselila v Ljubljano, a si mestnega življenja ne more več privoščiti. Da bi zaslužila nekaj denarja, se odpravi na prestižno zabavo, kjer se mačke iz visoke družbe ne norčujejo le iz njene umetniške ideje – zabava jih zlasti njeno vaško poreklo. Ponižana zapusti mesto in se odpravi na vas na umetniško rezidenco, kjer bo lahko nekaj časa zastonj bivala in jedla.

Filmi, ki sem jih izbrala iz arhiva, govorijo o sledenju svojemu srcu, parodiranju konvencij, veselju, ko prijateljicam_em uspe in se pojavijo na televiziji, finančnem položaju kulturnic_kov, sanjah o lastnem domu, estetiki slovenskih hiš, prepoznavanju lastnih vzorcev, Ljubljani kot centru Slovenije, dinamiki moči med urbanim in ruralnim, videzu, mestnih ljudeh, ki se zabavajo na vasi, in nostalgiji.

Nika Jurman


PROGRAM
Izbor: Nika Jurman
Trajanje: 53′

Ana Morales (Luksuz produkcija), Kino otok izola 2005
2005, 7′ 50″
Miha Vipotnik, Prostor 2
1986, 1′ 53″
Rok Sieberer – Kuri, Teletekst
2001, 35″
Nika Jurman, Borbike
2022, 15′
Lada Cerar, Odpihni moje račune
2012, 2′ 51″
Vesna Bukovec, Moje sanje, lepo stanovanje
2010, 4′ 8″
Ivor Glavaš & Javier Cebrian (Luksuz produkcija), Euro House
2018, 2′ 45″
Vesna Bukovec, When I wake up, I am going to create something beautiful
2011, 4′
Rok Sieberer – Kuri, Ljubljana Trafik
2006, 1′ 30″
Vesna Bukovec, Endless Game
1990, 5′ 39″
Rok Sieberer – Kuri, Yello žur
1990, 2′ 38″
Polonca Lovšin, Vedno boljša
2002, 1′ 27″
Mirko Simić, Mala terasa
1992, 3′ 11″

 


Nika Jurman (1991) je scenaristka in režiserka. Po izobrazbi je magistrica filozofije in primerjalne književnosti ter diplomirana francistka. Ker jo zanima predvsem komedija, je svojo scenaristično pot začela s pisanjem televizijske serije V dvoje (2015–2017). Scenarij za prvi igrani celovečerni film sta skupaj z režiserko Ester Ivakič napisali po zbirki kratkih zgodb Suzane Tratnik in ima dolg naslov Ida, ki je pela tako grdo, da so še mrtvi vstali od mrtvih in zapeli z njo. Film je ravnokar v montaži. Predlani je napisala in režirala prvi animirani kratki film Borbike (2022) in na Festivalu slovenskega filma zanj dobila vesno za najboljši animirani film. Trenutno razvija svoj prvi igrani kratki film, ki ga bo režirala jeseni. (Foto: osebni arhiv)


Foto: Arhiv SCCA-Ljubljana


Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.

Videospotting so kurirani pregledni in tematski programi video umetnosti v obliki predavanj, javnih diskusij, razstav in projekcij, ki nastajajo od leta 1994.


Produkcija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo