Back2Back: Tatiana Kocmur – Sončnica

Pogovor in projekcija
Sreda, 1. 2. 2023, 19.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


V okviru dogodkov Back2Back vabimo domače in mednarodne avtorice_je, da predstavijo svojo produkcijo in vzpostavijo dialog z deli iz arhiva Postaja DIVA po lastnem izboru.

Vizualna umetnica in performerka Tatiana Kocmur je pripravila izbor del, v katerih je zaznala razpon bivanjskih hrepenenj in čustev. Povezala jih je s svojim videoperformansom Sončnica, ki je nastal v obdobju družbenih omejitev v času pandemije covida-19.


O PROGRAMU

Videoperformans Sončnica je nastal jeseni 2020 pred ponovno razglasitvijo epidemije na Slovenskem. Performans brez publike, posnet na morski obali, nemo napoveduje ponovno zaprtje družbe. Zdravstvena kriza in strah pred smrtjo, ki sta otežila in celo preprečila fizično interakcijo ter družabno življenje, sta mi intuitivno sprožila razmišljanje o omejenem telesu in alternativnih načinih sporazumevanja v omejenem fizičnem prostoru. Mirno okolje, v katerem izvajam počasne in posvečene gibe z 1,5 m dolgima palicama, sestavljenima iz na obali najdenega lesa, sprošča in umirja. Krožni gibi dajejo občutek cikličnosti – neskončne miline in oddiha od razburkanega dogajanja kriznega časa.

Obdobje, ki traja, v telesih in združbah vzbuja (kontradiktorna) individualna ter kolektivna hrepenenja po svobodi (Marjan Gumilar, Pogled), avtonomiji (Maja Slavec, Revaluation), interakciji (Nataša Skušek, You Will See…), samosti (Nataša Prosenc Stearns, Brez naslova, 27. marec 2020), sanaciji (Danilo Milovanović, Cover), ravnotežju (Uršula Berlot, Fluidna trdnost), neskončnosti (Saša Spačal, Mycophone_unison) in še.

Tatiana Kocmur


PROGRAM
Izbor: Tatiana Kocmur
Trajanje: 60’

Tatiana Kocmur, Sončnica
2020, 12’ 34”
» video
Marjan Gumilar, Pogled
2002, 6’ 38”
» video
Maja Slavec, Revaluation
2008, 42’ 19” (insert)
» video
Nataša Skušek, Katja Skušek, You Will See…
2003, 4’ 23”
» video
Nataša Prosenc Stearns, Brez naslova, 27. marec 2020
2020, 4’ 20”
» video
Danilo Milovanović, Cover
2016, 6’ 13”
» video
Uršula Berlot, Fluidna trdnost
2017, 5’ 6”
» video
Saša Spačal, Mycophone_unison
2016, 14’ 27”
» video

 


Tatiana Kocmur (1992) je leta 2015 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2020 je zaključila podiplomski študij slikarstva z magistrskim delom Telesna instalacija – med performansom in objektom. Od leta 2013 razstavlja in performira na različnih razstaviščih po Sloveniji. Predstavila se je v Skopju, Milanu, Bologni in Berlinu. Njena umetniška praksa prehaja med sliko in živo umetnostjo, deluje tudi kot producentka sodobne umetnosti (producentka Cirkulacije 2, soiniciatorka platforme za produkcijo, razstavljanje in raziskovanje performativne umetnosti TRANSLACIJA/TRASLACIÓN). Njeno prakso zaznamuje sodelovanje z umetnicami_ki različnih področij. Dela, ki nastanejo v času tesnega sodelovanja, so odraz skupnih interesov in nosijo v sebi specifiko prepletanja umetniških pristopov, ki se med seboj razlikujejo – v tematikah, načinu izvedbe ter uporabi materialov in medijev. Skupni imenovalec je zanimanje za živo umetnost in/ali ustvarjanje dogodkov, ki vključujejo telo umetnic_kov. V letu 2021 je pridobila delovno štipendijo Ministrstva za kulturo RS. (Foto: Natalija Gajić)


Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.

Videospotting so kurirani pregledni in tematski programi video umetnosti v obliki predavanj, javnih diskusij, razstav in projekcij, ki nastajajo od leta 1994.


Produkcija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA
Podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo