Back2Back: Teja Miholič – Sosedov psiček joka, kaj če je sosed umrl

Pogovor in projekcija
Sreda, 26. 4. 2023, 20.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


V okviru dogodkov Back2Back vabimo domače in mednarodne avtorice_je, da predstavijo svojo produkcijo in vzpostavijo dialog z deli iz arhiva Postaja DIVA po lastnem izboru.

Intermedijska umetnica in režiserka Teja Miholič predstavlja svoj film Sosedov psiček joka, kaj če je sosed umrl in izbor del, v katerih je prepoznala podoben humor, tempo, estetiko ali osebno izpovednost.


V filmu Sosedov psiček joka, kaj če je sosed umrl sem zabeležila avdio posnetke vseh svojih skrbi, o katerih sem razmišljala nekega naključnega dne, ko sem živela v Toulousu, združene z lastnimi in stock fotografijami. To delo je le eden mojih mnogih poskusov spopasti se z lastnimi problemi tako, da jih dokumentiram. Pomembni elementi mojega ustvarjanja so humor, iskrenost in analitično nabiranje nepomembnih informacij/stvari/fotografij.

Večino izbranih videov v programu povezuje humor, pa naj se ta kaže v načinu komuniciranja sporočila (Important News, Banka Celje: Zapornik), vizualni estetiki (Solarna kolekcija, Insert iz oddaje Novoletni disco) ali performativnih akcijah. Druži jih lahkoten pristop do lahkih, banalnih ali težkih tematik. V nekaterih delih se umetnice_ki ukvarjajo s prostorom (Kvadrat, Cultivation, Na prodaj, Zakaj slovenske hiše izgledajo tako), v drugih z obstojem (Zbiralci peska), v tretjih s sobivanjem. Tudi intervencije v prostor in razmislek o bivanju v mestu so pomemben del moje umetniške prakse tako v okviru kolektiva Kvadratni meter kot v mojem samostojnem ustvarjanju. Prav tako lahko najdem vzporednice v naivnem ali pravljičnem načinu naracije nekaterih izbranih videov (Ajiaco, Na prodaj, Zakaj slovenske hiše izgledajo tako, Zbiralci peska) in analitičnem nabiranju podobnih elementov v drugih (Cyberstalking).

Teja Miholič


PROGRAM
Izbor: Teja Miholič
Trajanje: 58′

Teja Miholič, Sosedov psiček joka, kaj če je sosed umrl
2022, 1’42”
Alenka Pirman, Maja Šubic, Ajiaco
1998, Ljudmila, 5’15”
» video
Neža Knez, Kvadrat
2019, 13′
» video
Danilo Milovanović, Cultivation
2018, 3’17”
» video
Eva Jakopič, Katarina Lukec, Na prodaj
Luksuz produkcija, 2019, 3’31”
» video
Polonca Lovšin, Zakaj slovenske hiše izgledajo tako
2007, 7’19”
» video
Vesna Bukovec, Important News
2003, 54″
» video
Miha Vipotnik, Insert iz oddaje Novoletni disco
RTV Ljubljana, 1983, 2’32”
» video
Miha Vipotnik, Banka Celje: Zapornik
1997, 45″
» video
Sara Bezovšek, Cyberstalking
2019, 5’27”
» video
Zemira Alajbegović, Neven Korda, Zbiralci peska
1995, V.S. Video / Forum Ljubljana & TV Slovenija, 13’6″
» video
Polonca Lovšin, Solarna kolekcija
2002, 51′
» video

 


Teja Miholič (1993) je diplomirana fotografinja in magistrica filma, ki je dokončala diplomski študij na VIST v Ljubljani in magistrski študij filma na ENSAV v Toulousu. Njena področja ustvarjanja so intermedijska umetnost, filmska fotografija in režija. S filmi se je več let zapored pojavila na slovenskih festivalih, kot so Festival slovenskega filma, FeKK – Festival kratkega filma v Ljubljani in Kino Otok. Njeni filmi so bili predvajani na festivalih v Franciji, Avstriji, Nemčiji, Srbiji, Kolumbiji itd. Kot sodobna umetnica je razstavljala po galerijah v Sloveniji in tujini. (Foto: Juš Premrov)


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.

Videospotting so kurirani pregledni in tematski programi video umetnosti v obliki predavanj, javnih diskusij, razstav in projekcij, ki nastajajo od leta 1994.


Produkcija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo