Blaž Lukan: Performans in arhiv

Predstavitev in komentar
Sreda, 6. 10. 2021, 18.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Vabljene_i tudi na javno vodstvo po razstavi v sredo, 6. 10., ob 17.00.
Za obisk razstave in dogodka je potrebno izpolnjevati enega od pogojev PCT.


Detajl iz razstave 3 + 3 = 6 Tri umetnice, tri umetniške prakse, šest desetletij ̶  drugi del v Projektni sobi SCCA, foto: arhiv SCCA-Ljubljana

Ob razstavi 3 + 3 = 6. Tri umetnice, tri umetniške prakse, šest desetletij  ̶  drugi del, ki je na ogled v Projektni sobi SCCA do 8. oktobra (11.00–15.00), pripravljamo dogodek z Blažem Lukanom, poznavalcem in raziskovalcem performansa v slovenskem prostoru. Razstava, na kateri so na ogled kostumi, plakati, letaki, katalogi, fotografije, scenariji, snemalne knjige, teksti, kritike in druge parafernalije iz zasebnih in javnih arhivov, so zanj lahko spodbuda za razmislek o vprašanju neobstoja arhivov performansa pri nas. Vse tri umetnice na razstavi, Ana Nuša Dragan, Zemira Alajbegović in Ema Kugler, so namreč v svojo umetniško prakso vključevale tudi živo akcijo, od hepeninga in dogodka do performansa.

Blaž Lukan se performansu posveča zadnje desetletje, največ teoretskih razprav na to temo je zbranih v knjigi Performativne pisave in so posvečene delovanju avtorjev in skupin, kot so Janez Janša, Via negativa, Ive Tabar, Ema Kugler; v nekaj zadnjih prispevkih je obravnaval performativne prakse Marka Breclja, Lele B. Njatin, Silvana Omerzuja idr. Teoretsko je reflektiral tudi nekaj ključnih tem, povezanih s performansom, kot npr. poklic performerja, arhiviranje performansa, rekonstrukcije v performansu, “novi performans” ipd. Leta 2012 je pripravil razstavo Arhiv performansa v sklopu razstave Sedanjost in prisotnost/ponovitev 1, in leta 2016 sekcijo performativnih praks na razstavi Krize in novi začetki. Umetnost v Sloveniji 2005-2015, oboje v MSUM Ljubljana.


Blaž Lukan (1955) je doktor dramaturgije, dela kot praktični dramaturg v gledališču in pri filmu, piše spremne besede v knjižne objave dram in strokovnih besedil slovenskih in tujih avtorjev, znanstvene razprave s področja dramatike in teorije scenskih umetnosti, kritiko in poezijo. Bil je umetniški vodja Gledališča Glej in SLG Celje. Je docent za dramaturgijo na UL AGRFT in predstojnik oddelka za dramaturgijo in scenske umetnosti. Napisal je več knjig, med njimi Gledališki pojmovnik za mlade (1996), Slovenska dramaturgija: dramaturgija kot gledališka praksa (2001), Tihožitja in grimase: gledališke ekspresije (2007), Performativne pisave: razprave o performansu in gledališču (2013), Po vsem sodeč: gledališke kritike 1993─2013 (2015), Turški lok (2019). (foto: MZaplotnik)


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


Razstava v 3 + 3 = 6 je del projekta Zgodbe, ki še niso napisane, ki ga vodi Fundacija Arton iz Varšave, v njem pa poleg SCCA-Ljubljana sodelujeta še Ured za fotografiju iz Zagreba in Latvian Centre for Contemporary Art iz Rige. Vsaka partnerska organizacija bo raziskavo usmerila v umetnice, ki so bile v zgodovini sodobne umetnosti v razmerju do umetnikov v podrejenem položaju in pogosto spregledane.

 

Organizacija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA

    

Podpora: EU program Ustvarjalna Evropa, Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo