Daire Online: ODPRTI ATELJE / DobraVaga

Pogovor v živo: 14. 7. 2020, 15.00
Povezava: K2 Contemporary Art Association


SCCA-Ljubljana je v okviru mednarodnega projekta DAIRE, mreže turških organizacij s področja kulture, ki vodijo ali pa si želijo vzpostaviti rezidenčni program, pripravil dva spletna pogovora o programih umetniških rezidenc in uporabe ateljejskih prostorov: Daire Online: ODPRTI ATELJE (DobraVaga) in Daire Online: SKALINADA.


DobraVaga Gallery, photo: David Lotrič, Kino Šiška

 

DobraVaga (Ljubljana) je razstavno-projektni prostor, prodajna galerija in odprti atelje različnih likovnih jezikov, slogov in vsebin, ki v ospredje postavlja produkcijo mlajše generacije ustvarjalcev. Galerija, usidrana v prostore nekdanje ribarnice pod Plečnikovimi arkadami ob Ljubljanici, spodbuja sveže izdaje likovnih zgodb in izvirnih umetniških praks. DobroVago je leta 2016 ustanovil Center za urbano kulturo Kino Šiška. En od njenih osrednjih fokusov je program ODPRTI ATELJE, ki predstavlja priložnost za mlade umetnike, ki imajo velik ustvarjalni zanos, nimajo pa lastnega prostora za delo. Brezplačno ga lahko do 3 mesece koristijo mladi umetniki aktualne vizualne produkcije, ne glede na medij, s katerim se izražajo.

 

Na spletni izvedbi pogovora sta sodelovali Anja Zver, vodja galerije DobraVaga in vodja projektov vizualne, avdiovizualne in intermedijske umetnosti v Centru urbane kulture Kino Šiška, in vizualna umetnica Helena Tahir, ki je leta 2016 kot prva uporabnica ustvarjala v Odprtem ateljeju v DobriVagi. Pogovor je tekel o predstavitvi programa DobreVage, zlasti ateljejskega dela, pomembnosti lokalnih in mednarodnih umetniških rezidenc in možnostih zanje v času covid-19. Pogovor sta moderirala Lara Plavčak (SCCA-Ljubljana) in Recep Tuna (K2 Contemporary Art Association, TUR) skupaj z Ayşegül Kurtel (K2 Contemporary Art Association, TUR).

 


Anja Zver (1987) je diplomirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani, smer umetnostna zgodovina. Je vodja projektov za področja vizualne in avdio-vizualne umetnosti ter intermedijo v Centru urbane kulture Kino Šiška in vodja galerije DobraVaga, bazirane v prostorih nekdanje ljubljanske ribje tržnice. Samozaposlena v kulturi je delovala kot kuratorka na področju sodobne umetnosti; vizualne, raziskovalne in intermedijske umetniške prakse. Ključen del njene kuratorske prakse je mediiranje vsebin razstavljenih umetniških del in projektov. Javnosti jih predstavlja skozi strokovna obrazstavna besedila in razvija alternativna komunikacijska orodja; od leta 2016 izdaja zinovske publikacije Kos – pogovori z umetnicami / umetniki. Delovala je na področju izobraževalnih programov v različnih slovenskih kulturnih institucijah (2009–2016). V okviru Galerije Boks je v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova z Izo Pevec in Domnom Ograjenškom vodila seminar Kuriranje sodobne umetnosti. Kot kuratorka je do sedaj sodelovala z več slovenskimi galerijami za sodobno vizualno umetnost in mednarodnim festivalom sodobne fotografije Fotopub. Bila je vodja Galerije Simulaker v Novem mestu (2016–2019), za katero je pripravila celoletne razstavne programe in kurirala razstave. V letu 2018 je kot kuratorka sodelovala na razstavnih intermedijskih projektih z multimedijskim centrom KID Kibla v Mariboru in z Zavodom Projekt Atol v Ljubljani.

Helena Tahir (1992) se ukvarja s slikarstvom, fotografijo, risbo in grafiko, za katero je prejela nagrado Majskega salona (ZDSLU) za najboljšo mlado avtorico. Je študentka podiplomskega študija slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2015 z odliko diplomirala iz slikarstva in umetniške grafike. V preteklih letih je bila na izmenjavi na Fakulteti za likovno umetnost v Portu in na Hochschule für Grafik und Buchkunst v Leipzigu. Sodelovala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v domačem in tujem kulturnem okolju, med drugim na Transformation of Image v Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, SlovenIndia v Narodni galeriji moderne umetnosti v New Delhiju, Zum Zoom Zoum v galeriji GapGap v Leipzigu, Papirologija v Galeriji Equrna, VI. bienale neodvisnih v Kinu Šiška, na samostojni razstavi V vrtincu v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, na prodajni razstavi ART FOR SALE v Umetnostni galeriji Maribor, na prvi skupinski razstavi Nekje končati, nekje začeti v Ravnikar Gallery Space, kjer se je kasneje predstavila tudi s samostojno razstavo Poetika otroštva, ter 2020 na samostojni razstavi Nekje blizu v MGLC v Ljubljani.


SCCA-Ljubljana je eden od petih partnerjev projekta DAIRE, mreže turških organizacij s področja kulture, ki vodijo ali pa si želijo vzpostaviti rezidenčni program. Vodja projekta je Center za sodobno umetnost K2, v njem sodelujejo še NomadMind (Izmir), Troya (Çanakkale), Mestna občina Hatay in SCCA-Ljubljana. Projekt preko sodobne umetnosti vključuje dejavnosti, namenjene izboljšanju upravljavskih in komunikacijskih zmogljivosti nevladnih organizacij oz. civilnega sektorja.

DAIRE (krog) je izbran kot ime projekta, ker označuje odprto prebivališče in pomeni »biti del skupnosti«. Pojavlja se kot prostor, v katerega so vsi in vse vključeno.  Projekt DAIRE (Mreženje med organizacijami civilne družbe in javnimi institucijami v okviru programa »umetnik na rezidenci« / Creating a Network Among CSOs and Public Institutions Through “Artist in Residence” Program) je prejel podporo »CSO Partnerships and Networks on Strengthening Cooperation Between Public Sector and CSOs Grant Scheme«, ki jo financirata Evropska unija in Republika Turčija, izvaja pa Direktorat za zadeve EU Ministrstva za zunanje zadeve Republike Turčije v okviru programa podpore civilni družbi.