Daire Online: SKALINADA

Pogovor v živo: 21. 8. 2020, 12.00
Povezava: K2 Contemporary Art Association


SCCA-Ljubljana je v okviru mednarodnega projekta DAIRE, mreže turških organizacij s področja kulture, ki vodijo ali pa si želijo vzpostaviti rezidenčni program, pripravil dva spletna pogovora o programih umetniških rezidenc in uporabe ateljejskih prostorov: Daire Online: ODPRTI ATELJE (DobraVaga) in Daire Online: SKALINADA.


SKALINADA (Omišalj, Krk, Hrvaška) je program umetniških rezidenc, ustanovljen julija 2017, ki umetnici/umetniku ponuja prostor za bivanje in delo. V zameno za bivanje umetniki za sabo pustijo sled svojega časa v hiši. Običajno je to site-specific delo, ki je nastalo in bo našlo svoje stalno mesto v hiši. Prihodnost SKALINADE – edinstvena kurirana umetniška zbirka, ki odraža različne umetnice/umetnike, ki so ustvarjali na rezidenci, s čimer soustvarjajo hišo sodobne vizualne umetnosti različnih premišljanj in domišljije. Po končani rezidenci hiša odpre svoja vrata kot galerija, umetnice in umetniki pa lahko svoje delo predstavijo lokalnemu in regionalnemu občinstvu. Rezidenčni projekt je del programa Evropske prestolnice kulture Rijeka2020.

 

 

Na spletni izvedbi pogovora sta sodelovali Piera Ravnikar, vodja RAVNIKAR GALLERY SPACE in ustanoviteljica rezidenčnega programa SKALINADA, in vizualna umetnica Nevena Aleksovski, ki se je te umetniške rezidence udeležila letošnjega junija. Pogovor je tekel o predstavitvi RAVNIKAR GALLERY SPACE projekta in posebnostih umetniške rezidence SKALINADA ter pomembnosti raznolikih rezidenčnih programov glede na potrebe umetnic in umetnikov v današnjem kontekstu in času. Pogovor sta moderirala Lara Plavčak (SCCA-Ljubljana) in Recep Tuna (K2 Contemporary Art Association, TUR) skupaj z Ayşegül Kurtel (K2 Contemporary Art Association, TUR).

 

 

Nevena Aleksovski v SKALINADI in RAVNIKAR GALLERY SPACE
Foto: Doris Kedžo, Jaka Babnik

 


SKALINADA (Omišalj, Island Krk, Croatia), founded in July 2017 is an artist-in-residence program that offers a free space to the artist, to live and work. In their own words: In an exchange for their stay, they request for the artists to leave behind a trace of their time at the house. Typically this may come in the form of a site-specific piece that will find a permanent home inside the house. The future for SKALINADA – to house a unique art collection that reflects the various artists-in-residence who have spent time with us, a house curated with contemporary visual art illustrating potent minds, embalmed with the glitter of imagination. After an artist completes the residency programme, they open the house as a gallery so the artist can exhibit and share his or her works for that specified period of time. The artist-in-residence project is part of the European Capital of Culture program Rijeka2020.

Piera Ravnikar (1978) je na področju sodobne umetnosti in urbane kulture aktivna zadnjih petnajst let. Za sabo ima številna uspešna sodelovanja z umetniki različnih profilov in kolektivnimi projekti s področja aktualne likovne produkcije. V poskusu doseganja širših globalnih in kulturnih sprememb preko umetnosti je sodelovala s številnimi mednarodnimi organizacijami in mediji. S ponosom je bila del prve ekipe Kino Šiška, kjer je kot umetniška vodja vizualnega programa delovala skoraj deset let. Med njenimi številnimi odmevnimi projekti je gotovo tudi vzpostavitev galerije DobraVaga, ki je hitro postala eden bolj prepoznavnih prostorov za lokalno umetnost in dialog v Ljubljani. Sodelovala je pri projektih kot so MENT Ljubljana, Independent Platform New York City in EPK Rijeka2020. Trenutno vodi RAVNIKAR GALLERY SPACE. Magistrirala je iz zgodovine na Univerzi v Londonu, EU diplomo pa je pridobila iz kulturnega menedžmenta pri Association Marcel Hicter v Bruslju. Leta 2019 je prejela priznanje Ivane Kobilca za sopotnike in podpornike likovne in vizualne umetnosti, ki so s svojo dejavnostjo pomembno pripomogli k delovanju in kakovosti področja, ki ga podeljuje DLUL.

Nevena Aleksovski je leta 2008 diplomirala iz slikarstva na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, leta 2014 pa magistrirala iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Aktivna je na področjih risbe, slikarstva, ilustracije in umetniških fanzinov. Za svoj umetniški fanzin je leta 2016 prejela glavno nagrado na natečaju ZINE VITRINE dvatwozwei. Večkrat je razstavljala samostojno (Kino Šiška, P74/Kapsula, Hiša kulture v Pivki, Likovni salon Celje, Ravnikar Gallery Space, DobraVaga, Layerjeva hiša) ter na raznih skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini (MGLC Ljubljana; Vodnikova domačija; Galerija Alkatraz; Center sodobnih umetnosti Celje; 36 Mountains, Zagreb; ISBN books + gallery, Budimpešta; Stiege 13, Dunaj). Aktivna je tudi v pedagoškem delu, v galerijah ŠKUC in Alkatraz v Ljubljani. Je soorganizatorka umetniškega festivala recikliranja in DIY kulture Reciklart. Ilustrirala je zbirko poezije Ljubica Rolanda Barthesa pesnice Ane Makuc, ki je bila leta 2016 nagrajena z Veronikino nagrado. Živi in dela v Ljubljani.


SCCA-Ljubljana je eden od petih partnerjev projekta DAIRE, mreže turških organizacij s področja kulture, ki vodijo ali pa si želijo vzpostaviti rezidenčni program. Vodja projekta je Center za sodobno umetnost K2, v njem sodelujejo še NomadMind (Izmir), Troya (Çanakkale), Mestna občina Hatay in SCCA-Ljubljana. Projekt preko sodobne umetnosti vključuje dejavnosti, namenjene izboljšanju upravljavskih in komunikacijskih zmogljivosti nevladnih organizacij oz. civilnega sektorja.

DAIRE (krog) je izbran kot ime projekta, ker označuje odprto prebivališče in pomeni »biti del skupnosti«. Pojavlja se kot prostor, v katerega so vsi in vse vključeno.  Projekt DAIRE (Mreženje med organizacijami civilne družbe in javnimi institucijami v okviru programa »umetnik na rezidenci« / Creating a Network Among CSOs and Public Institutions Through “Artist in Residence” Program) je prejel podporo »CSO Partnerships and Networks on Strengthening Cooperation Between Public Sector and CSOs Grant Scheme«, ki jo financirata Evropska unija in Republika Turčija, izvaja pa Direktorat za zadeve EU Ministrstva za zunanje zadeve Republike Turčije v okviru programa podpore civilni družbi.