FeKK 2021: To the Future

FeKK – Festivala kratkega filma v Ljubljani
16.–21. 8. 2021
fekk.si


V Ljubljani se začenja 7. edicija festivala kratkega filma, ki bo med 16. in 21. avgustom na Letnem kinu Slovenske kinoteke, na Muzejski ploščadi Metelkova, v dvorani Slovenske kinoteke, v Kinodvoru, galeriji ŠKUC ter drugih lokacijah širom Ljubljane predstavila 29 projekcij in različnih dogodkov ter več kot 130 kratkih filmov iz 34 različnih držav. Spremljevalni program prinaša tudi razstavo IZLAND: Lab Loops IX v Projektni sobi SCCA, ki je nastala v koprodukciji festivala in SCCA-Ljubljana.

Letošnja festivalska tema FeKK: V prihodnost! bo premlevala različne vizije (negotove) prihodnosti in potenciale, ki jih razkriva sedanjost, skupaj z vprašanji o tem, kje smo, kako smo prišli sem, kaj vse nas čaka in kako se s tem soočiti. Osrednji poudarek bo znova na dveh tekmovalnih programih. V domači tekmovalni program FeKK SLO se je prijavilo 140 in uvrstilo 20 slovenskih kratkometražcev. Mednarodni tekmovalni program se v letošnjem letu pod novim imenom FeKK BAL prvič širi in poleg kratkometražne produkcije držav nekdanje Jugoslavije predstavlja najbolj vznemirljiva filmska dela s področja celotnega Balkana in letos vključuje tudi filme iz Romunije, Bolgarije, Grčije in Albanije. Festival prinaša tudi številne kurirane filmske programe in različna gostovanja. Tako si bomo lahko znotraj sekcije Hommage ogledali izbor epizod Kino-Pravde, filmske obzornike velikana sovjetskega filma, Dzige Vertova, ki jih bo z glasbeno spremljavo v živo opremil Boštjan Narat. Sekcija Instant kult predstavlja danskega avtorja Stefana Kruse Jørgensena, festival v gosteh bo tokrat znameniti dunajski festival kratkega filma Vienna Shorts, ki med drugim podeljuje tudi kratkometražne nominirance za oskarje. V sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom smo znova pripravili zgodovinski tematski program kratkih filmov Izgubljeni svet / Kako živeti?, poslastica za cinefile pa bo gotovo kurirani program kratkometražnih klasik z naslovom Jutrišnji svetovi.

Poleg filmskega bo festival zaznamoval tudi strokovni program PROFeKK, ki bo v obliki predavanj ter srečanj potekal v Galeriji ŠKUC. Strokovni program dopolnjujeta tudi filmsko-kritiška delavnica Ostrenje pogleda, onkraj festivalskih datumov pa se bo odvila tudi scenaristična delavnica Kratka scena.