Lara Plavčak: Estetika žalostne punce in performativnost čustev na spletu

SCCA-Ljubljana & Kulturni dom Nova Gorica
Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo

Predavanje

Torek, 27. februar 2018, ob 19. uri
Mestna galerija Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 5


SCCA-Ljubljana vsako leto pripravi tri predavanja v okviru projekta Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo, ki ga vodi Kulturni dom Nova Gorica (Mestna galerija). V letu 2018 sodelavci SCCA pripravljajo eno predavanje v mesecu januarju, februarju in marcu.

V torek, 27. februarja 2018, ob 19. uri vas vabimo v Mestno galerijo Nova Gorica na naše drugo predavanje, ki se bo osredotočalo na sodobni fenomen estetike žalostne punce oziroma »sad girl aesthetics«. Predavala bo Lara Plavčak, umetnostna zgodovinarka in kuratorka.

Pojav estetike žalostne punce je prisoten zlasti na spletu in socialnih omrežjih, kjer ga zaznamujejo izražanje anksioznosti, deljenje osebnih zgodb in vsakodnevnih anekdot, melanholičnih podob, vse od umetniških del do selfiejev. Zanj so značilni humorni pristopi in specifična estetika, ki nostalgično prevzema prepoznavno dekliško ikonografijo najstniških princes. Prek preigravanja stereotipov in intimnih izpovedi ustvarja nov izraz, ki protagonistke iz predpostavljene bedroom culture naseljuje v virtualno javnost, pri čemer ”nezaželena” in načeloma skrita čustva niso iracionalna telesna reakcija, ampak legitimen ter informiran odziv.

 

Objava na Instagram profilu umetnice Audrey Wollen (@audreywollen). Vir: https://www.instagram.com/p/830V1EszbT/?taken-by=audreywollen.

 


Lara Plavčak je diplomirana umetnostna zgodovinarka in kulturologinja. Leta 2011 je končala Svet umetnosti, šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje, ki deluje v okviru Zavoda SCCA–Ljubljana. Kurirala je več samostojnih in skupinskih razstav v slovenskem in mednarodnem prostoru. Med 2015 in 2017 je sodelovala s festivalom kratkega filma v Ljubljani FeKK. Aktivna je znotraj projektno-razstavne prodajne galerije DobraVaga, kjer vodi program zin razstav, čitalnice in arhiva ZINE VITRINE. Od 2016 do 2018 je bila sodelavka šole Svet umetnosti pri SCCA–Ljubljana, od februarja 2018 pa je vodja projektov vizualnih, avdiovizualnih in intermedijskih umetnosti v Centru urbane kulture Kino Šiška.


Foto: Matej Vidmar, Mestna galerija Nova Gorica in Arhiv SCCA-Ljubljana


Za povabilo in sodelovanje se zahvaljujemo Kulturnemu domu Nova Gorica, Pavli Jarc in Mateji Poljšak Furlan.

Program Zavoda SCCA-Ljubljana podpira MOL, Oddelek za kulturo.