Leon Vidmar: Ko lutka oživi

Projekcija in predstavitev
Četrtek, 5. december 2019, 18.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Foto: osebni arhiv avtorja

SCCA-Ljubljana v sklopu Postaje DIVA v prednovoletnem času pripravlja dogodek na temo animacije. Na projekciji in spremljajoči razstavi v Projektni sobi SCCA bo predstavljeno delo filmskega animatorja Leona Vidmarja. Projekciji avtorskih filmov in kratkega videa o njihovem nastajanju bo sledila avtorjeva predstavitev procesa ustvarjanja kratkih animiranih lutkovnih filmov, pri kateri se mu bodo seveda pridružile tudi lutke in rekviziti iz prikazanih filmov.

Predstavitev bo potekala v slovenskem jeziku.
Vstop prost.

 

Leon Vidmar, Slovo, 2016

 

Leon Vidmar, (Ne)strpnost, 2010

 


Leon Vidmar je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani diplomiral s kratkim lutkovnim animiranim filmom (Ne)strpnost, v katerem je bil hkrati scenarist, režiser, scenograf, montažer in animator. Dodatna znanja si je pridobil s študentsko izmenjavo na Akademiji lepih umetnosti v Krakovu na Poljskem, Šoli uličnega gledališča (ŠUGLA) v Ljubljani in šoli performativnih umetnosti Performers House na Danskem. Njegov profesionalni prvenec kratki lutkovni animirani film Slovo je bil premierno prikazan septembra 2016 na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer je Leon Vidmar (skupaj z Jako Krambergerjem) prejel vesno za najboljšo animacijo. Film Slovo je bil po premieri prikazan na več kot 60 domačih in medarodnih filmskih festivalih, med katerimi izstopata Mednarodni festival animiranega filma Annecy v Franciji in Festival Animafest Zagreb kot najprestižnejša in obenem najstarejša festivala animiranega filma. Film Slovo je do sedaj prejel sedem nagrad, med drugimi glavno nagrado v kategoriji kratkih filmov na mednarodnem festivalu animiranega filma Chilemonos 2017 v Čilu, nagrado za najboljši animirani film na mednarodnem festivalu kratkega filma Lebanon ISFF v Libanonu in glavno nagrado občinstva na festivalu StopTrik v Mariboru.


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


V okviru večerov animacije Postaje DIVA so se do sedaj predstavili: Kolja Saksida (2009), Dušan Kastelic (2010), Zvonko Čoh in Milan Erič (2011), Koni Steinbacher (2013), Grega Mastnak (2014), Miha Knific (2015), Miha Šubic (2016) in Špela Čadež (2017) in Ester Ivakič (2018).

Produkcija: SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana
Program podpira: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo