Natalija Majsova: Spominsko delo kot vez med preteklostjo in prihodnostjo

Svet umetnosti | 19. generacija | Javno predavanje


Četrtek, 30. 5. 2024, 17.00
Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana


Predavanje bo s študijami primerov razgrnilo nekatere ključne teoretske in konceptualne nastavke spominskih študij ter osvetlilo vpliv tega raziskovalnega polja na sodobne umetniške in kuratorske prakse. Spomin bo v predavanju predstavljen kot predmet in rezultat dela, ki je obenem vpet v ekonomijo pozornosti in sodobno medijsko ekologijo. Nadalje bo spomin v predavanju obravnavan kot gradnik zamišljanja prihodnosti, ki ga ni mogoče ločiti od njegovega nosilca oziroma medija in tehnične razsežnosti le-tega. Predavanje bo tako predstavljalo konceptualno intervencijo, ki bo občinstvu pomagalo osmisliti neposredne in posredne učinke (kuratorskih in drugih) praks spominjanja in pozabljanja.

Udeležba je brezplačna. Dogodek bo potekal v slovenščini.

Predavanje je del spremljevalnega programa končne razstave 19. generacije Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti 2022/24 Restoring from a Void. Excavation Sites and Magic Cities umetnice Beatrice Moumdjian v Galeriji Škuc (10. 5.–6. 6. 2024). Več o razstavi.


Dr. Natalija Majsova je izredna profesorica in raziskovalka na Oddelku in katedri za kulturologijo Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s spominskimi študiji, teorijami kulture in filmskimi študijami ter medijsko arheologijo. Je avtorica številnih člankov v tujih in slovenskih znanstvenih revijah ter dveh knjig o vesolju, filmu in utopijah. Njena zadnja knjiga Soviet SF Cinema and the Space Age: Memorable Futures je izšla pri založbi Lexington Books (2021). Trenutno vodi slovensko-hrvaški raziskovalni projekt o estetiki in strategijah spominjanja v popularni kulturi MEMPOP (2023–2026, vodja hrvaškega dela projekta: Vjeran Pavlaković) ter raziskovalni projekt o spominjanju začetkov digitalizacije TECHNOPST (2023–2025).


Naslovna podoba: Beatrice Moumdjian, oblikovanje Lea Jelenko
Organizacija: Svet umetnosti/SCCA-Ljubljana, Galerija Škuc
Program šole Svet umetnosti nastaja v partnerstvu s Cukrarno/MGML in s podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.
Podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo