Neža Grum: Kratki film vs. umetniški video

Video projekcija s komentarjem

Torek, 21. marec 2017, ob 19. uri
Mestna galerija Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 5


Soočanja s sodobno umetnostjo nastajajo kot stalno sodelovanje med SCCA-Ljubljana in Kulturnim domom Nova Gorica (Mestna galerija); v letu 2017 se s sodelavci SCCA osredotočamo na povezave med video umetnostjo in formo kratkega filma ter vsebino umetniških publikacij – zinov.

torek, 21. marca 2017, ob 19. uri vas vabimo v Mestno galerijo Nova Gorica na video projekcijo »Kratki film vs. umetniški video«, ki jo bo s komentarjem  pospremila Neža Grum, organizatorka filmske produkcije in sodelavka arhiva Postaja DIVA.


Zadrega, kdaj govoriti o videu in kdaj o kratkem filmu, se zdi mlajšim generacijam nepotrebna. Prav zato na festivalih kratkega filma lahko vidimo tudi umetniški video. Vendar, ali ga zna občinstvo gledati onkraj meril, s katerimi vrednotimo narativni film? Ali znamo prepoznati vrednost umetniškega videa, če ga vidimo na velikem platnu? In obratno, kako kratek film prezentirati v galerijskem prostoru?

Z dostopnostjo novih tehnologij se veča krog ustvarjalcev video vsebin, kratkometražna produkcija je obširnejša  in bolj raznolika kot kadarkoli. Obenem tehnološki napredek briše meje tudi z izenačitvijo nosilcev, ki so v preteklosti že v imenu določali video umetnost oziroma film. Nadalje se vsebine stapljajo s pomočjo spleta, ki ponuja enotno platformo in izkušnjo videa v galeriji ali filma v kinematografu prinaša v en sam prostor – posameznikovo domovanje.

Predrugačenje pojmov, ki se povezujejo z video produkcijo, vpliva na dojemanje samih vsebin in postavlja zahtevo po spremembi paradigme. Predavanje bo ob izbranih primerih kratkega filma in umetniškega videa poskusilo predstaviti podobnosti in razlike med videom in kratkim filmom.


Neža Grum (1987, Ljubljana) je diplomirala na ljubljanski FDV, smer kulturologija. Je članica društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken, s katerim redno pripravljajo večere kratkega filma v Slovenski kinoteki ter pripravljajo programe kratkega filma za različne kulturne hrame po Sloveniji. Sodeluje pri produkciji in snovanju programa FeKK festivala kratkega filma v Ljubljani ter pri produkciji festivala žanrskega filma Kurja polt. Od leta 2016 je sodelavka video in novomedijskega arhiva Postaja DIVA. V različnih vlogah nastopa pri kulturnih in umetniških projektih. Ustvarja v filmu.


Foto: Matej Vidmar


Napovedujemo tudi aprilsko Soočenje:

Lara Plavčak: Zin – sodobna artzin produkcija
Predavanje 
Torek, 11. april 2017, ob 19. uri
Mestna galerija Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 5


Za povabilo in sodelovanje se zahvaljujemo Kukturnemu domu Nova Gorica, Pavli Jarc in Mateji Poljšak Furlan.

Program Zavoda SCCA-Ljubljana podpira MOL, Oddelek za kulturo.