Od tu dalje, onkraj in še dlje ali Kratki film kot filmski format eksperimentiranja

SCCA-Ljubljana & Kulturni dom Nova Gorica
Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo

Pogovor z ustvarjalcem Petrom Cerovškom in projekcija filmov

Torek, 19. marec 2019, ob 19. uri
Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica, Bevkov trg 4


SCCA-Ljubljana vsako leto pripravi tri predavanja v okviru projekta Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo, ki ga vodi Kulturni dom Nova Gorica (Mestna galerija).

V torek, 19. marca 2019, ob 19. uri vas vabimo v malo dvorano Kulturnega doma Nova Gorica na naše drugo soočenje, tokrat posvečeno filmski umetnosti in gibljivim slikam. Predstavili bomo avtorski opus Petra Cerovška, mladega režiserja in scenarista kratkih filmov. Z njim se bo pogovarjal Dušan Dovč.

 

Peter Cerovšek, Fundamenti, prizor iz filma, 2018

 

Peter Cerovšek nastopa v filmskem svetu v različnih vlogah, od selektorja filmskih festivalov, kritika, publicista, producenta, scenarista do režiserja kratkih filmov.

Filmski večer bo v prvem delu posvečen njegovima novejšima kratkima filmoma: Fundamenti (2018) in Dom je, kjer je hiša (2019). V letu 2018 so Fundamenti vzbudili pozornost na Festivalu slovenskega filma v Portorožu in na Sarajevskem filmskem festivalu. Ob ogledu insertov in filmskih napovednikov bomo spoznali, kako so nastajali scenariji za oba filma, kako avtor doživlja sinestezijo zvoka in slike, kam usmeri oko kamere, ko s subtilnostjo analizira človeško intimo (partnersko razmerje v Fundamentih in odnos med bratom in sestro v filmu Dom je, kjer je hiša). Zanimalo nas bo tudi, kakšno družbenokritično sporočilo je pomembno za avtorja; v Fundamentih je empatičen z gradbenimi delavci, ki gradijo hotel v Ljubljani, v Dom je, kjer je hiša pa se dotika prepovedi incesta.

V drugem delu se bomo posvetili starejšim kratkim filmom, ki prehajajo mejo med konvencionalnim igranim filmom in eksperimentalnim kratkim filmom. Ogledali si bomo filme Vsi smo tu že od nekdaj (13′, 2016), Poti (7′, 2015) in The Runner (6′, 2014). In v njih prepoznali avtorja, ki kratki film kot medij in filmski format oddaljuje od klasične filmske pripovedi in ga približuje umetniškemu ustvarjanju, kot ga poznamo v finih umetnostih.


Peter Cerovšek se aktivno ukvarja s filmom v različnih vlogah, med drugim je direktor in selektor FeKK Festivala kratkega filma v Ljubljani; predsednik Društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken (2014-); član projektne skupine arhiva Postaja DIVA pri SCCA-Ljubljana (2017-); soustanovitelj scenaristične delavnice ”Kratka scena” (2016-); selektor programa kratkih filmov ”Evropa na kratko” na festivalu Liffe (2016-); bil je član žirije Fipresci na Motovunskem filmskem festivalu (2016) in Festivalu slovenskega filma (2017); novinar Radia Študent – RKHV za področje filma (2014–2015); pisal je filmske kritike za revije Ekran, Filmonaut in KINO!.
Filmografija (režija): Dom je, kjer je hiša (Kuća je gdje je kuća), 24′, 2019; Fundamenti (Fundaments), 20′, 2018; Vsi smo tu že od nekdaj (We Have All Been Here Since Forever), 13′, 2016; Poti (Trails), 7′, 2015; The Runner, 6′, 2014.

Dušan Dovč je diplomiral iz primerjalne književnosti in slovenskega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 2004 dela na Zavodu SCCA-Ljubljana kot vodja produkcije, odnosov z javnostmi in pridobivanje sredstev ter kot član projektne skupine arhiva Postaja DIVA.

 


Foto: Matej Vidmar, Mestna galerija Nova Gorica


Za povabilo in sodelovanje se zahvaljujemo Kulturnemu domu Nova Gorica, Pavli Jarc in Mateji Poljšak Furlan.
Program Zavoda SCCA-Ljubljana podpira MOL, Oddelek za kulturo.