#ostanidoma Program “Ostani doma, DIVA!” iz arhiva Postaja DIVA

Programi Videospotting iz arhiva Postaja DIVA


Izbor je v domači pisarni pripravila Lara Plavčak, kuratorka in sodelavka SCCA-Ljubljana.


Fotografija iz videa Vesne Bukovec, It Will Be OK, 2009

Ostani doma, DIVA!

Kuratorka: Lara Plavčak
Produkcija: SCCA-Ljubljana, 2020
Trajanje: 18’44’’
Premiera: svetovni splet v času pandemije koronavirusa (20. 3. 2020)

Tokratni eklektični izbor štirih videov pod naslovom Ostani doma, DIVA! ohlapno sledi asociacijam na trenutno situacijo samoizolacije ob epidemiji in naše nesigurnosti, kaj prinaša prihodnost. Obenem sam izbor poskuša z gledalkami in gledalci vzpostaviti točko empatije in zmernega optimizma. Izbor poskuša komunicirati o skupnih izkušnjah in jih validirati. Ponuja spet nov vpogled v arhiv umetniškega videa, filmske in novomedijske umetnosti Postaja DIVA.

18-minutni izbor se začne z avtorskim videom Zavesa umetniškega dvojca Small but dangers, ki formalno spominja na naš trenutni razgled iz domačih pisarn. Video je brez zvoka in posnet v enem kadru. Po besedah avtorjev ‘’platneni zaslon plapola v vetru, senca rešetk pleše dramatičen ples, ki mestoma postane abstrakten. Jasno postane, da zaveso ne osvetljuje sonce, ampak monitor. Video Zavesa je pesem o videu.’’

Nataša Skušek in Mladen Stropnik v videu Prosti čas / Free Time tematizirata upravljanje s časom v sodobnem družinskem življenju. Umetnika preko lastne izkušnje raziskujeta preobremenjenost in pričakovanja, ki jih posameznici in posamezniku vsiljuje sodobna družba. Podobno se nam čas samoizolacije poskuša predstaviti kot idealna priložnost, da se lotimo projektov, hobijev, knjig, filmov in opravil, s katerimi smo odlašali. Takšna ‘’priložnost’’ zanika posameznikovo realno izkušnjo izredne in nesigurne situacije, ki od posameznika terja dodaten kognitivni in emocionalni davek, kar družba hiperprodukcije ignorira kot nepotrebno oviro.

V videu It Will Be OK umetnica Vesna Bukovec med pestovanjem plišaste igrače kot v mantri obljublja, da bo vse okej. Kljub mikavnosti, da se tej izjavi prepustimo, hitro podvomimo, ko se video v apatičnih ponovitvah približuje parodiji popularnih new age gibanj, ki moči sugestivnih misli pripisujejo malodane magične lastnosti.

Zaporedje izbora se konča z videospotom za priljubljeno pesem Mala terasa. Kolaž nostalgičnih posnetkov vsakdanjega življenja v Ljubljani spremljajo besede o premajhni žalostni sobici, v kateri bivata protagonista pesmi, kar dandanes poslušalke in poslušalci občutimo še bolj resnično kot prej.

Small but dangers, Zavesa, 3′51″
SBD, 2013
» video
Nataša Skušek, Mladen Stropnik, Prosti čas / Free Time, 6′42″
N.S., M.S., 2007
» video
Vesna Bukovec, It Will Be OK, 3′34″
V.B., 2009
» video
Mirko Simić, Mala terasa (U redu), 4′37″
Bris, 1992
» video

Več o avtoricah in avtorjih videov:
smallbutdangers.cerkno.net
natasaskusek.allyou.net
stropnikmladen.allyou.net
vesna-bukovec.net
videodokument.org/simic